REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (18 februarie 2019)

Chișinăul condamnă încercările Tiraspolului de a modifica hotarele Zonei de Securitate

La ultima ședință a Comisiei Unificate de Control (CUC) delegația R. Moldova și-a expus poziția asupra unor aspecte legate de respectarea regimului Zonei de Securitate. În documentul adresat celorlalte componente ale Comisiei, delegația moldovenească a făcut apel către reprezentanții Federației Ruse, Ucrainei și Misiunii OSCE pentru a condamna ”acțiunile ilegale ale Tiraspolului care periclitează securitatea în regiune”. Anterior, a fost demascată încercarea părții transnistrene de a modifica hotarele Zonei de Securitate, prezentînd drept „dovadă” o hartă falsificată.

 

Pe Prutul de Jos va fi realizat un proiect de conservare a biodiversităţii

Un proiect de restabilire şi menţinere a ecosistemelor din lunca Prutului de Jos (Manta, Beleu) urmează să fie realizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, implicit Agenţia “Moldsilva”. Pentru aceasta Guvernul României va aloca 1,5 milioane de lei. Etapele proiectului au fost examinate recent la Ministerul Apelor și Pădurilor de la București, care a găzduit o reuniune de experți din ambele state. Întrunirea s-a înscris într-o agendă complexă asupra punerii în aplicare a celui de-al treilea Protocol Adițional la Acordul între Guvernul României şi Guvernul R. Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică şi financiară nerambursabilă de o sută de milioane de euro.

 

Tot mai mulți cetățeni străini vizitează sau traversează R. Moldova

Frontiera de stat a fost traversată în anul 2018, la intrarea în R. Moldova, de 4,3 milioane de cetățeni străini, cu 11,7 la sută mai mult decît în anul precedent, arată date ale Biroului Național de Statistică (BNS). Șase din zece cetățeni străini, care au traversat frontiera de stat, au fost din România. Cu puțin peste un milion de cetățeni străini au venit din Ucraina, după care urmează, la mare depărtare, 322 mii – din Federația Rudă. Cetățenii străini au preferat să călătorească cu mijloace de transport auto (81,6 la sută din numărul total de traversări), aerian (16,8 la sută) și feroviar (1,5 la sută).

 

Drumul de acces spre Mănăstirea Chistoleni va fi reabilitat

Contractul pentru lucrările de construcţie a drumului de acces spre Mănăstirea Chistoleni din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca, a fost semnat, iar lucrările urmează să înceapă săptămîna curentă. "Semnarea acestui contract este un eveniment important pentru noi, dar mai ales pentru mulţi enoriaşi care, pentru a ajunge la mănăstire, sînt nevoiți să parcurgă un drum destul de anevoios atît vara, pe arșiță sau pe ploaie, cît şi iarna, cînd acest drum devine impracticabil", a declarat Maria Culeșov, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud).

 

Pedagogii vor primi asistență pentru prevenirea situațiilor de abuz

Pedagogii vor primi asistență specializată pentru a preveni situațiile de abuz în școli și grădinițe. Potrivit primăriei capitalei, autoritățile locale s-au autosesizat în cazul de agresiune asupra unui copil, înregistrat recent la o grădiniță din capitală. În urma incidentului, specialiștii de profil au acordat asistență psihologică atît copilului agresat, cît și părinților acestuia. De asemenea, autoritățile au anunțat că dispun de personal calificat pentru a oferi asistență specializată, în vederea prevenii cazurilor de acest fel.