REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (17 iunie 2021)

știgătorii la Jocurile Olimpice și Paralimpice vor fi premiați

Cabinetul de miniștri a aprobat cuantumul primelor ce vor fi acordate sportivilor care vor obține performanțe la Jocurile Olimpice de vară, ediția a XXXII-a și la Jocurile Paralimpice ediția a XVI-a ce vor avea loc în acest an în Japonia, la Tokyo. Potrivit proiectului, sportivii de performanță care vor obține medalia de aur vor fi premiați cu 3 milioane de lei, pentru medalia de argint – 2,6 milioane de lei și pentru medalia de bronz - 2 milioane de lei. Totodată, sportivii ce se vor clasa pe locurile IV și V vor obține un premiu bănesc de 6 sute de mii de lei, pentru locul VI - 4 sute de mii de lei, pentru locul VII - 3 sute de mii de lei și pentru locul VIII - 2 sute de mii de lei.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 59 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 5 422 de teste, fiind confirmate 59 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care două de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 255 937 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul noi de cazuri, unul este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internați 168 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 41 în stare extrem de gravă. Alte 92 persoane au fost vindecate. În total, 248 904 persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Moldova a participat la un eveniment turistic din China

Șapte întreprinderi de turism din R. Moldova s-au alăturat în premieră Turismului practic pe piața europeană la evenimentul China European Marketplace. Atelierul online a fost organizat de Asociația Patronală a Industriei Turismului din Moldova cu suportul Agenției de Investiții și Asociația Europeană a operatorilor de Turism (ETOA) cu participarea a aproximativ 70 de operatori și cumpărători de turism din China. Scopul wokshop-ului este de a prezenta potențialul turistic al operatorilor cheie de turism din R. Moldova și cumpărători de călătorii din China.

 

Executivul a aprobat comanda de stat pentru anul de studii următor

Cabinetul de miniștri a aprobat Comanda de stat de pregătire a cadrelor de specialitate pe meserii, specialități în instituțiile de învățămînt profesional tehnic pentru anul de studii 2021-2022. Astfel, comanda de stat prevede admiterea în instituțiile de învățămînt profesional tehnic secundar a 8 279 de persoane cu finanțare bugetară, dintre care 929 de locuri sînt prevăzute pentru instruirea la programe de formare profesională prin învățămînt dual. Pe baza de contract, cu achitarea taxei de studii, sînt disponibile 525 de locuri în instituțiile publice și private. În instituțiile de învățămînt profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar vor fi admise 3 928 persoane cu finanțare bugetară.

 

Marea Britanie susţine dezvoltarea exportului de pe ambele maluri ale Nistrului

Marea Britanie va investi un milion 320 mii de dolari SUA pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, crearea unor legături comerciale pe termen lung între antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului și sporirea competitivității lor în vederea stimulării și promovării exporturilor. Asistența financiară va fi valorificată pînă la sfîrșitul anului 2023 în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), care este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu sprijinul financiar al Suediei. Un memorandum de colaborare, care prevede participarea Marii Britanii la proiectul AdTrade cu asistență financiară adițională, a fost semnat la Chișinău de reprezentanții PNUD, Ambasadei Suediei și celei a Marii Britanii.

 

Din Fondul de Rezervă al Guvernului vor fi alocate 9,5 mln lei pentru Programul „Prima Casă”

Cabinetul de Miniștri în exercițiu a aprobat astăzi alocarea a 9,5 milioane de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului pentru finanțarea programelor de compensații demarate în cadrul Programului de stat „Prima Casă”. „Acest program este unul foarte important pentru tinerile familii din R. Moldova și dacă tot ne luptăm cu stoparea exodului, în special a tinerei generații, cred că Programul „Prima Casă” este unul din ancorele care permit menținerea tineretului în țară. Este de datoria noastră să găsim mijloacele necesare pentru a asigura continuarea acestui program”, a declarat premierul interimar, Aureliu Ciocoi.

 

Ploile bat în retragere, dar nu în toată țara

Ploile nu bat în retragere. Pentru astăzi meteorologii anunță precipitații cu descărcări electrice pe întreg teritoriul țării. Maximele vor oscila între +23 și +25 grade Celsius. Începînd cu ziua de duminică precipitațiile se vor domoli în regiunea de sud a țării, iar în centru vor fi ploi slabe. În următoarele zile, va fi cu 5-6 grade mai cald, maximele ajungînd la +30 +32 grade Celsius. La Chișinău maxima zilei va fi de +23 grade Celsius.

 

Leul s-a depreciat în raport cu dolarul și euro

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cedat dolarului american 1,25 bani, iar monedei unice europene – aproape 2 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 17 iunie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,7174 lei pentru un dolar (+1,25 bani) și 21,4673 lei pentru un euro (+1,7 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,7049 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,45703 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 17 iunie, constituie: 0,6543 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3592 lei pentru 1 leu românesc și 0,2461 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Desfășurarea scrutinului din 11 iulie peste hotare a fost discutată cu reprezentanții ENEMO

Secretarul general Eugeniu Revenco a discutat cu reprezentanții misiunii internaționale de observare a alegerilor din partea ENEMO despre organizarea peste hotare a alegerilor parlamentare anticipate din data de 11 iulie 2021. Interlocutorii au abordat stadiul pregătirilor pentru scrutinul parlamentar, în special în ceea ce privește organizarea alegerilor în străinătate. Revenco a informat interlocutorii despre rolul ministerului în acest exercițiu, care va dispune măsurile necesare pentru a permite unui număr cît mai mare de cetățeni moldoveni aflați în străinătate să-și exercite dreptul la vot. În acest sens, diplomatul moldovean a solicitat inclusiv expertiza și recomandările ENEMO.

 

126.307 doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost distribuite locuitorilor din stînga Nistrului

În contextul realizării măsurilor de combatere a coronavirusului și imunizării populației de pe ambele maluri ale rîului Nistru, instituțiile naționale de profil au redistribuit pentru administrare în regiunea transnistreană 126 307 doze de vaccin împotriva COVID-19. Repartizarea vaccinurilor s-a desfășurat în mod echitabil și proporțional pentru toate unitățile administrativ-teritoriale ale R. Moldova. Astfel, după tipul de vaccin, în regiunea transnistreană au fost distribuite: AstraZeneca – 16.910 doze, Pfizer/Biontech – 12.396 doze, Sinovac – 15.000 doze, Sinopharm – 20.001 doze, Sputnik-V – 62.000 doze.