REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT- 1 (17 decembrie 2020)

Violența asupra medicilor va fi sancționată

Violența asupra medicilor și a lucrătorilor medicali aflați în exercițiul funcțiunii va fi sancționată. Parlamentul a aprobat în lectura finală un proiect de modificare și completare a Codului penal și Codului contravențional. Potrivit proiectului, ultragierea medicilor sau lucrătorilor medicali va fi sancționată cu amendă de pînă la 1 250 de lei. Iar ultragierea, însoțită de acte de huliganism şi/sau vătămare corporală, va fi sancționată cu amenzi de pînă la 7 500 de lei sau cu arest contravențional de pînă la 15 zile.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1673 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 4383 de teste, fiind confirmate 1673 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 130 329 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 101 sînt lucrători medicali: medici-28, asistenți medicali-58, personal auxiliar-19. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3900 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 269 în stare extrem de gravă (60 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

Șeful diplomației moldovene a avut o discuție telefonică cu omologul cipriot

Subiectele de interes aflate pe agenda bilaterală moldo-cipriotă, precum și cooperarea regională, perspectivele aprofundării dialogului politic bilateral, examinarea modalităților de impulsionare a relațiilor comercial-economice și extinderea cadrului juridic bilateral au fost temele principale abordate în cadrul discuției telefonice a ministrului de externe, Aureliu Ciocoi cu ministrul de Externe al Ciprului, Nikos Christodoulidis. Potrivit MAEIE, șefii celor două diplomații au exprimat interesul pentru dinamizarea dialogului politico-diplomatic.

 

Două instituții de cultură au fost distinse cu Ordinul de Onoare

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă” au fost distinse cu Ordinul de Onoare. Distincția le-a fost oferită de către președintele în exercițiu, Igor Dodon. În mesajul de felicitare adresat angajaților Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa a menționat că Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală este cea mai veche instituție muzeală din R. Moldova care deține un patrimoniu etnografic și natural de excepție.

 

De la începutul anului, pe drumurile naționale au fost construite 32 de stații de așteptare

De la începutul anului curent, pe drumurile publice naționale, au fost construite 32 de pavilioane auto. Potrivit drumarilor, stațiile de așteptare a transportului public au fost instalate la solicitările primăriilor sau cetățenilor din raioanele Anenii Noi, Basarabeasca, Orhei, Cimișlia, Briceni, Leova, Căușeni, Ștefan Vodă, Hîncești, Nisporeni, Drochia, Rîșcani, Glodeni, Soroca, Florești, Șoldănești, Ialoveni, Ocnița și UTA Găgăuzia.

 

Legislația care reglementează angajarea străinilor la muncă a fost modificată

Procesul de angajare a străinilor la muncă în R. Moldova va fi simplificat. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat în lectură finală de Legislativ. Potrivit proiectului, a fost exclusă obligativitatea autentificării notariale a spațiului locativ în procesul de documentare a lucrătorilor străini. De asemenea, angajatorul nu va mai fi obligat să achite străinilor un salariu mediu prognozat pe economie, așa cum prevede, în prezent legislația. În conformitate cu modificările prevăzute, cetățeanul străin va prezenta pentru acordarea dreptului de ședere în scop de muncă copia contractului individual de muncă.

 

Șase municipii din R. Moldova vor fi transformate în orașe-poli de creștere regională

În perioada 2021-2027, șase municipii din țară vor fi transformate în centre regionale dezvoltate în R. Moldova. În acest scop, Guvernul a aprobat Programul național de dezvoltare a orașelor-poli a municipiilor Cahul, Comrat, Ungheni, Orhei, Soroca și Edineț. Potrivit executivului, obiectivul programului este de a crea în țara noastră o rețea de orașe-poli de creştere regională atractive pentru locuitori, antreprenori şi vizitatori. Acest fapt va genera creșterea ocupării forței de muncă şi va stimula dezvoltarea zonelor rurale din vecinătatea acestor municipii.

 

În cinci raioane vor fi construite bazine de acumulare a apelor din precipitații

Zece bazine de acumulare a apei din precipitații vor fi construite în raioanele Cantemir, Criuleni, Hîncești, Leova și Ungheni. Opt bazine vor fi date în exploatare pînă la mijlocul verii 2021, iar altele două vor deveni funcționale la sfîrșitul acestui an. Bazinele de captare și stocare a apelor pluviale sînt o măsură de adaptare a comunităților rurale la schimbările climatice și sînt create cu asistența financiară a Cooperării Austriece pentru Dezvoltare (CAD) în cadrul proiectului „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

 

R. Moldova va semna un acord cu Corporația Financiară Internațională pentru reforma climatului investițional

Miniștrii de la Chişinău au aprobat decizia cu privire la inițierea negocierilor asupra Acordului de cooperare dintre Guvernul R. Moldova și Corporația Financiară Internațională în vederea realizării proiectului „Reforma climatului investițional în Republica Moldova, faza II”. Acordul are ca scop sporirea competitivității pe piață a sectorului privat şi exporturilor agricole prin deschiderea pieței Uniunii Europene pentru produse de origine animală şi consolidarea capacităților de export în sectorul horticol. Totodată, un obiectiv major îl constituie soluționarea problemelor investitorilor în vederea facilitării investițiilor şi re-investițiilor.

 

Cinci case comunitare au fost deschise în raionul Orhei cu susținerea UE

Mai multe persoane cu dizabilități din raionul Orhei au fost dezinstituționalizate și au primit șansa de a începe o viață independentă, datorită deschiderii a cinci case comunitare în localitate. Acestea au devenit posibile în cadrul unor proiecte finanțate de Uniunea Europeană, cu suportul şi asistența unor asociații obștești de profil din raion. Astfel, 29 de tineri rezidenți ai Centrului de plasament temporar pentru copii cu dizabilități din Orhei s-au mutat în case comunitare. Aceștia dispun de toate condițiile necesare pentru un trai independent, iar echipele de suport îi susțin în acest proces.