REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (16 septembrie 2020)

Astăzi se încheie perioada de înregistrare prealabilă

Comisia Electorală Centrală atenționează că astăzi, 16 septembrie, expiră termenul de înregistrare prealabilă pentru cetățenii R. Moldova cu drept de vot care se află în străinătate sau își au domiciliul în localitățile din stîngă Nistrului (Transnistria), municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, și intenționează să voteze la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Conform datelor statistice, pînă astăzi s-au înregistrat peste 52 mii de cetățeni cu drept de vot. Cele mai multe solicitări sînt din partea alegătorilor care vor să voteze în Republica Italiană (peste 10 mii), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (circa 8 mii), Federația Rusă (peste 5 800), Germania (peste 5 mii).

 

Meciurile de fotbal din Divizia Națională vor fi organizate cu spectatori în tribune

Federația Moldovenească de Fotbal /FMF/ a decis revenirea spectatorilor pe stadioane. Comitetul Federației Moldovene de Fotbal a adoptat o decizie referitoare la admiterea spectatorilor la meciurile din Divizia Națională de fotbal. Pentru accesul spectatorilor în tribune, stadioanele sînt obligate să respecte toate condițiile impuse de FMF și de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Potrivit condițiilor FMF, numărul spectatorilor în tribune nu trebuie să depășească 30% din capacitatea stadionului.

 

CEC a organizat un seminar pentru președinții consiliilor electorale de circumscripție de nivelul al doilea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a organizat un seminar în regim de videoconferință pentru președinții consiliilor electorale de circumscripție de nivelul al doilea, în contextul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Conducerea Comisiei a menționat că provocarea majoră a acestui scrutin ține de organizarea procesului electoral în condițiile situației epidemiologice cauzate de COVID-19. În acest sens, o atenție deosebită a fost acordată identificării locațiilor pentru secțiile de votare. CEC a reiterat recomandarea de a identifica alte sedii, aflate în proprietate publică, decît cele în instituțiile de învățămînt.

 

Peste 20 mii de computere vor fi achiziționate pentru școlile din țară

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va transmite instituțiilor de învățămînt cel puțin 20 mii de laptopuri, calculatoare sau tablete pînă la sfîrșitul acestui an. Anunțul a fost făcut de Igor Șarov, ministrul Educației. Potrivit sursei citate, în acest an, în sistemul de predare la distanță va fi făcută o investiție fără precedent. Cea mai mare parte de computere (11.500) vor fi achiziționate prin intermediul Proiectului „Reforma Învățămîntului în Moldova” gestionat de minister și finanțat de Banca Mondială. Acestea urmează să fi livrate pînă la sfîrșitul anului curent.

 

A fost lansat Atlasul agriculturii ecologice din R. Moldova

În R. Moldova a fost lansat primul atlas al agriculturii ecologice. Acesta reprezintă o hartă electronică pe care sînt indicați producătorii certificați de produse agricole organice din țară. Atlasul a fost conceput și implementat în cadrul proiectului „Agroecologie pentru dezvoltare rurală durabilă”, susținut financiar de Programul de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu (GEF) și implementat de AO EcoVisio.

 

Expoziția „Expo Dubai 2020" replanificată perioada 1 octombrie 2021 – 31 martie 2022

Comitetului organizatoric pentru pregătirea participării R. Moldova la Expoziția Mondială „Expo Dubai 2020" s-a întîlnit într-o nouă ședință. Pe ordinea de zi au fost mai multe subiecte, majoritatea referindu-se la detalii organizatorice și administrative, precum și la activitatea comercială din cadrul pavilionului R. Moldovei. În context, s-a discutat despre modificarea hotărîrii Guvernului privind schimbarea perioadei de desfășurare a expoziției, ca urmare a situației pandemice de COVID-19. Astfel, evenimentul urmează să aibă loc între 1 octombrie 2021 – 31 martie 2022.

 

Peste 1,6 milioane de apeluri au fost făcute la serviciul 112 în primele 8 luni ale anului curent

În opt luni ale anului curent, numărul apelurilor de urgență la 112 a fost de 1,6 mln. Datele au fost prezentate în cadrul unei ședințe cu participarea ministrului Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean. În cadrul ședinței, directorul Serviciului 112, Liviu Oboroc, a prezentat dinamica procesului de preluare și procesare a apelurilor de urgență de la începutul anului curent și pînă în prezent.

 

Primăria Chișinău a creat un grup de lucru care va veni cu propuneri de ajustare a legislației în domeniul construcțiilor

Autoritățile municipale vor coordona acțiunile de prevenire, constatare și penalizare a celor care încalcă legea în domeniul construcțiilor. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat pe rețelele de socializare că a fost creat un grup comun de lucru, din care fac parte responsabili din cadrul Primăriei, Ministerului Economiei, Agenției pentru Supraveghere Tehnică și MAI, care va ajusta legislația în domeniul construcțiilor va propune completarea acesteia cu mecanisme eficiente de control și intervenție în cazul încălcărilor în construcții.

 

Trei laboratoare regionale ale ANSP au primit echipamente noi cu suportul Elveției

Cele trei laboratoare regionale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) din Bălți, Chișinău și Cahul au fost dotate cu echipamente auxiliare, consumabile pentru continuarea și extinderea activităților de diagnostic a cazurilor de COVID-19, achiziționate din sursele proiectului „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției. Conform specialiștilor ANSP, echipamentele auxiliare, consumabilele donate vor dubla numărul de probe pînă la 800 de probe zilnic în laboratorului central din Chișinău și cîte 300 de probe zilnic în fiecare dintre laboratoarele din Bălți și Cahul. Echipamentele au costat 46 mii de franci elvețieni.

 

În comunele din municipiul Chișinău se dezvoltă proiecte în valoare de 100 milioane de lei

Primăria municipiului Chișinău a alocat circa 100 milioane de lei pentru dezvoltarea proiectelor de infrastructură în orașele și satele din componenţa municipiului. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că majoritatea proiectelor începute în comunele din componența municipiului se referă la construcția/reparația rețelelor de apeduct și de canalizare, reabilitarea sediilor școlilor și grădinițelor, reparația drumurilor și a căilor de acces, reabilitarea rețelei de iluminat public stradal.