REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (16 octombrie 2018)

Președintele Turciei va efectua o vizită în R.Moldova

Președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan, va efectua o vizită în Republica Moldova în perioada 17–18 octombrie curent. La Chișinău, Președintele Turciei va avea întrevederi, în particular, cu șeful statului Igor Dodon și cu Premierul Pavel Filip. Președintele Turciei va merge și în UTA Găgăuzia. Presa de la Chișinău a scris anterior că în timpul vizitei lui Recep Tayyip Erdoğan, va fi inaugurată clădirea Președinției Republicii Moldova.

 

Codul portocaliu de rujeolă va fi schimbat

Codul portocaliu privind riscul de răspîndire a rujeolei se propune a fi schimbat în grad de alertă cod galben. Biroul permanent al Parlamentului a examinat informația despre situația epidemiologică privind îmbolnăvirile prin rujeolă. Potrivit informației Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale se propune a fi schimbat gradul de alertă cod portocaliu în cod galben la nivel național, cu menținerea gradului sporit de vigilență. În raportul prezentat se menționează că situația epidemiologică privind îmbolnăvirile prin rujeolă s-a ameliorat, iar în primele zile ale lunii octombrie nu au fost raportate noi cazuri suspecte.

 

Ministrul de Externe a prezentat la Luxemburg oportunităţile investiţionale ale R. Moldova

Modalităţile de impulsionare a relaţiilor comercial-economice moldo-luxemburgheze prin intermediul organizării evenimentelor care să promoveze oportunităţile investiţionale din ţara noastră au fost discutate de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, cu directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie a Marelui Ducat de Luxemburg, Carlo Thelen. Tudor Ulianovschi participă la reuniunea miniştrilor de externe în formatul Parteneriatul Estic se desfășoară la Luxemburg.

 

Moldovași Georgia au semnat un Acord privind cooperarea în domeniul tineretului şi sportului

Republica Moldova și Georgia au semnat la Tbilisi un Acord privind cooperarea în domeniul tineretului şi sportului. Documentul prevede, în particular, schimbul de experiență privind educația și integrarea socială a tinerilor, promovarea voluntariatului, organizarea în comun a evenimentelor culturale și științifice. Totodată, acordul presupune participarea sportivilor la diverse competiții și cantonamente sportive organizate în ambele țări și schimbul de antrenori, medici, experți care activează în domeniul sportului de performanță.

 

Scuarul amenajat în preajma Centrului Academic „Eminescu" a fost inaugurat

Scuarul amenajat în preajma Centrului Academic Internaţional „Eminescu" din capitală a fost inaugurat. De asemenea, a fost dezvelit și bustul poetului Mihai Eminescu. Pentru realizarea proiectului, din contul Bugetului Civil au fost alocaţi, în total, 210 mii lei. Anterior, spaţiul adiacent Centrului era folosit drept parcare neautorizată pentru şoferi. Autorii proiectului au propus transformarea teritoriului într-un scuar sau o zonă urbană de socializare şi lectură în spaţiu liber. De asemenea, scuarul va servi drept zonă de recreere pentru locuitorii blocurilor de locuinţă din preajmă.