REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (16 iunie 2021)

Ploile nu contenesc nici astăzi

Aversele nu contenesc nici astăzi. Pentru ziua de miercuri, 16 iunie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează vreme instabilă. Pe întreb teritoriul țării se prevăd ploi însoțite de descărcări electrice. Presiunea atmosferică va fi normală, iar vîntul va sufla din direcția nord. În zona de nord termometrele vor indica maxime termice de +20 .. +23 de grade Celsius, în raioanele din centrul țării mercurul din termometre va indica valori de +21 .. +24 de grade Celsius, iar în sudul țării temperatura aerului va fi de +22 .. +25 de grade Celsius. Pentru următoarele zile, schimbări esențiale ale vremii nu se prevăd.

 

În cadrul alegerilor, funcționarii electorali vor fi asigurați cu echipamente de protecție

În scopul prevenirii răspîndirii infecției COVID-19 în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, organele electorale inferioare vor fi asigurate cu echipamente de protecție. Acestea vor fi oferite de către Ministerului sănătății și vor include măști și costume de protecție, mănuși, viziere și dezinfectanți și vor fi destinate atît membrilor birourilor electorale, cît și alegătorilor. O decizie în acest sens a fost luată de către Comisia Electorală Centrală, care a stabilit că pentru birourile electorale ale secțiilor de votare din țară vor fi distribuite 200 300 de mănuși, 30045 de viziere și 6009 costume de protecție și 300 450 de măști de protecție.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 48 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 5.930 de teste, fiind confirmate 48 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care patru de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în țară au fost înregistrate 255.878 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, unul este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 184 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 47 în stare extrem de gravă. În același timp, În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 664 de persoane, iar 14.702 sînt sub supraveghere la domiciliu.

 

În municipiul Bender și comuna Corjova nu vor fi organizate secții de votare

Comisia Electorală Centrală /CEC/ și-a revizuit hotărîrea cu privire la organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stînga Nistrului, municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Decizia a fost luată urmare discuțiilor din cadrul Comisiei Unificate de Control pe marginea subiectului dat și în vederea neadmiterii acțiunilor ce ar putea periclita buna desfășurare a procesului electoral. Astfel, CEC a dispus organizarea a 41 de secții de votare distincte pentru alegătorii din stînga Nistrului.

 

Un profesor ar fi obligat o studentă să-i achite creditul pentru telefon

Prodecana facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Studii Europene din Moldova a fost reținută în urma unui denunţ, depus de o studentă. Potrivit declarantei, lectorul universitar i-ar fi cerut 3000 de lei pentru a o promova la susţinerea tezei de licenţă. Potrivit CNA, în denunţul recepţionat, studenta a declarat că urma să susţină teza de licenţă, dar că la verificarea acesteia prodecana s-a arătat nemulţumită de calitatea materialului prezentat. Ca să o ajute să promoveze examenul, femeia i-ar fi propus o teză deja scrisă în schimbul a 3000 de lei. Ca să evite transmiterea directă a banilor, suspecta i-a sugerat studentei să-i achite una din ratele creditului (3000 de lei), contractat de aceasta pentru cumpărarea unui telefon cu preţul de aproximativ 28 000 de lei.

 

În UTA Gagauz-Yeri se atestă cea mai joasă rată de vaccinare

În UTA Gagauz-Yeri se înregistrează cel mai scăzut nivel de imunizare, asta chiar dacă doze de vaccin sînt suficiente şi de la diferiți producători. Potrivit Tatianei Avramova, șeful Secției epidemiologie în cadrul Centrului de sănătate publică din Comrat, ieri în regiune a început distribuirea dozelor de vaccin Sinopharm și Pfizer. “Sinopharm va fi administrat pentru prima şi a doua doză, Pfizer – doar pentru a doua. Dispunem şi de AstraZeneca, care este un analog al vaccinului “Sputnik-V” şi are absolut același principiu de imunizare”, a spus Tatiana Avramova.

 

Un nou ajutor umanitar din partea Germaniei

Ambasada Germaniei şi Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au donat R. Moldova un lot de echipamente personale de protecție (ochelari de protecție, halate medicale și măști chirurgicale) în valoare de circa 713 mii de dolari. Ajutorul umanitar va ajuta sistemul medical din țara noastră să facă față pandemiei de COVID-19, precum şi pentru acordarea asistenței medicale populației. “Poporul german continuă să ofere susținere instituțiilor medicale de pe ambele maluri ale Nistrului. Aceste ajutoare au fost achiziționate din fondurile Guvernului Federal al Germaniei prin intermediul OMS”, a declarat la ceremonia de predare a lotului, Angela Ganninger, ambasadorul Germaniei în R. Moldova.

 

Ana Panov va deţine interimatul la Curtea de Apel

Curtea de Apel are un nou şef interimar. Este vorba despre magistratul Ana Panov, care activează acolo din 2010. Preşedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteaţă, a precizat că a semnat o dispoziţie în acest sens şi că Panov va asigura interimatul pînă cînd funcţia va fi suplinită. Curtea de Apel a rămas fără preşedinte, după ce, la sfîrşitul lunii mai, Maia Sandu a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit preşedinte al instanţei. Acum cîteva zile, Clima i-a cerut lui Sandu să revizuiască decizia prin care l-a revocat din fotoliul de şef. El i-a transmis șefului statului o cerere prealabilă în acest sens, unde a menţionat că decizia este ilegală şi neîntemeiată.

 

Un tînăr din Chișinău a fost înjunghiat de un turc

Un tînăr a murit la spital, după ce a fost găit înjunghiat, în după-amiaza de ieri, într-o casă aflată în construcție de pe strada Pietrarilor, din cartierul Telecentru al capitalei. Este vorba despre un tînăr în vîrstă de 25 de ani, care a fost găsit într-o baltă de sînge de către un bărbat care a și alertat poliția și ambulanța. Tînărul, cu rană de cuțit în regiunea toracelui, a fost preluat de o ambulanță și transportat la spital, însă medicii nu i-au putut salva viața. Dînsul a murit pe patul de spital. Ulterior, pe umre fierbinți, oamenii legii au identificat un suspect în acest caz pe care l-au reținut. Acesta s-a dovedit a fi cetățean al Turciei.

 

Leul s-a apreciat puțin în raport cu dolarul

Pe parcursul unei zile, leul moldovenesc a cîștigat de la dolarul american 0,71 bani, iar de la moneda unică europeană încă aproape doi bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 16 iunie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,7049 lei pentru un dolar (-0,71 bani) și 21,4503 lei pentru un euro (-1,93 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,7120 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,4696 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 16 iunie, constituie: 0,6576 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3559 lei pentru 1 leu românesc și 0,2462 lei pentru 1 rublă rusească.