REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (16 ianuarie 2018)

Ministrul de externe l-a primit pe ambasadorul Georgiei la Chișinău

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a avut luni, 15 ianuarie, o întrevedere cu ambasadorul Georgiei în Republica Moldova, Merab Antadze, anunță Serviciul diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa al MAEIE. Potrivit sursei citate, interlocutorii au făcut un schimb de opinii cu privire la stadiul actual şi perspectivele de dezvoltare a relaţiilor moldo-georgiene, cu un accent aparte pe dezvoltarea relaţiilor comercial-economice. Cei doi au optat pentru amplificarea contactelor dintre reprezentanţii mediului de afaceri din cele două ţări, fiind subliniat, în acest sens, interesul ambelor părţi pentru aprofundarea şi diversificarea acestora. Oficialii au subliniat disponibilitatea reciprocă pentru lărgirea bazei juridice moldo-georgiene, trecînd în revistă agenda contactelor bilaterale.

 

Premierul Pavel Filip a participat la Gala premiilor anuale în domeniul culturii

Prim-ministrul Pavel Filip a participat luni, 15 ianuarie, la Gala premiilor anuale în domeniul culturii, ediția 2018, organizată cu prilejul Zilei Naționale a Culturii. Cu această ocazie au fost premiați 14 oameni de cultură, care s-au făcut remarcați prin creațiile lor pe parcursul anului trecut. În alocuţiunea sa, premierul Pavel Filip a felicitat laureații și a subliniat că Ziua Națională a Culturii, marcată odată cu ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, este un prilej de a reflecta asupra fenomenului cultural din Republica Moldova, dar și de a transmite un mesaj de recunoștință și încurajare tuturor creatorilor de frumos. Filip a mai spus că un accent aparte, în negocierile cu partenerii externi, va fi pus pe proiectele culturale. Ziua Naţională a Culturii este marcată anual la 15 ianuarie, începînd cu 2012.

 

Instanța de judecată a prelungit mandatul de arest pe numele lui Chiril Lucinschi

Judecătoria Chișinău a decis, luni, 15 ianuarie, să prelungească mandatul de arest pe numele ex-deputatului Chiril Lucinschi cu încă 30 de zile. Fostul deputat PLDM a fost reţinut de CNA pe 25 mai 2017 în dosarul fraudelor de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank . În prezent el este cercetat în arest la domiciliu. Anterior Lucinschi a declarat că nu înţelege de ce a fost reţinut abia după ce şi-a depus mandatul, dacă dosarul a fost iniţiat încă în septembrie 2016, iar între timp nu a fost audiat, deşi se declara disponibil de a colabora cu ancheta.

 

Centrul pentru susținerea persoanelor fără adăpost a fost extins

Centrul pentru susținerea persoanelor fără domiciliu stabil a fost extins pe perioada de iarnă. Astfel, în prezent instituţia poate găzdui pînă la 120 de persoane, comparativ cu 70 în regim obișnuit. Directorul instituției, Andrei-Gavriil Rotaru, a spus că, pe vreme rece centrul este deschis pentru persoanele care nu au unde înnopta. El a precizat că, potrivit unei dispoziții a autorităților municipale, emisă anterior, persoanele fără adăpost se pot afla în instituție 150 de zile. Recent au fost înregistrate patru cazuri de hipotermie printre persoanele fără adăpost, potrivit șefului Direcției sănătății, Mihai Moldovanu. Funcționarul a mai spus că în ultimele zile a crescut și numărul de solicitări la Serviciul de ambulanță, din partea persoanelor care vagabondează.

 

Judecătorul care l-a trimis în arest pe Andrei Braguța a fost demis

Judecătorul Iurie Obadă, care l-a trimis în arest pe Andrei Braguța (decedat ulterior în penitenciar) a fost demis marţi, 16 ianuarie, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), prin vot unanim. Decizia CSM poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție în termen de 15 zile. „Nu am știut că suferă de o boală. Cînd l-am văzut în instanță am văzut că nu e normal. În încheierea mea am scris că era neadecvat, lovea cu picioarele în ușă, în geamuri, era dezbrăcat. Da, era corect ca procurorul să prezinte un alt demers pentru instituirea lui la psihiatrie”, a declarat Iurie Obadă în fața membrilor CSM. Judecătorul a motivat decizia sa prin faptul că la acel moment, părinții lui Andrei Braguța nu erau la locul de față ca să-l ia acasă sub supraveghere, iar în starea în care se afla, Braguța era periculos pentru propria persoană și pentru cei din jur.