REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (15 iunie 2021)

Consumul de gaze naturale a scăzut

Volumul consumului de gaze naturale în luna mai curent a constituit 43,2 milioane de metri cubi, ceea ce este cu circa 3% mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2020. Totodată, potrivit serviciului relații publice al SA „Moldovagaz”, fața de luna aprilie 2021 acest indicator a scăzut cu 55,4 milioane de metri cubi sau cca 56,2%. Consumatorii casnici, pînă la data de 31 mai 2021, au plătit 96,3% din sumele facturate în anul curent, ceea ce este cu 1,5 puncte procentuale mai mult decît în aceeași perioadă a anului 2020. În cazul consumatorilor noncasnici (persoanele juridice), ponderea transferurilor a fost de 98,6%, cu o creștere de 3,3 puncte procentuale.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 33 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 2 838 de teste, dintre care 979 – teste Rapid Antigen, fiind confirmate 33 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 255 830. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul de cazuri noi, niciunul nu e în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internați 167 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 44 în stare extrem de gravă. Alte 62 persoane au fost vindecate. În total, 248 733 persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Depozitarul Central Unic a atins toate obiectivele și este pe deplin funcțional

Banca Națională a R. Moldova va implementa, prin intermediul Depozitarului Central Unic decontări pe bază netă DvP2 pentru valorile mobiliare de stat. Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, a anunțat că Depozitarul nominalizat ”a atins toate obiectivele pe care le-am țintit și astăzi este pe deplin funcțional. Depozitarul Central Unic a implementat un sistem informațional modern, integrat cu sistemul de plăți al BNM, care permite decontarea automată a operațiunilor cu instrumente financiare”, a declarat Armașu. Potrivit guvernatorului, toate operațiunile cu valori mobiliare de stat și certificate BNM sînt efectuate prin intermediul acestui instrument financiar bancar.

 

Mihail Lupașcu a avut o întrevedere cu ambasadorul Japoniei

Secretarul de stat al Ministerului economiei Mihail Lupașcu, a avut o întrevedere cu Yoshihiro Katayama, ambasadorul Japoniei în R. Moldova. Agenda întrevederii a inclus subiecte referitoare la cooperarea moldo-niponă în cadrul organizațiilor internaționale, în particular, Uniunea Poștală Universală (UPU), și perspectivele de dezvoltare a cooperării bilaterale. În cadrul dialogului, oficialii au realizat un schimb de opinii privind ordinea de zi al celui de-al 27-lea Congres al Uniunii Poștale Universale, care urmează să aibă loc în august 2021, la Abidjan, Côte d'Ivoire. Volumul comerțului exterior al R. Moldova cu Japonia a înregistrat în anul 2020, suma de circa 58,66 mil USD (+9,51% comparativ cu anul 2019). Pe piața din RM sînt înregistrate și activează 14 întreprinderi cu capital japonez.

 

Peste 1.000 de observatori, acreditați deja de CEC

Peste o mie de observatori la alegerile parlamentare din 11 iulie au fost acreditați deja de Comisia Electorală Centrală. În total, CEC a acreditat 1.043 observatori, dintre care 890 observatori naționali și 153 observatori internaționali. Doar în cadrul ședinței de ieri au fost acreditați 214 observatori. Aceștia reprezintă Asociația obștească „Promo-LEX”, Ambasada Federației Ruse în R. Moldova, Comisia Electorală Centrală a Georgiei, Consiliul Electoral Suprem al Republicii Turcia și Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO). Termenul limită de depunere a cererilor privind acreditarea în calitate de observator este de 7 zile pînă la ziua alegerilor, adică 3 iulie 2021.

 

Conducerea CEC a avut o întrevedere cu reprezentanții misiunii internaționale de observare a alegerilor ENEMO

Conducerea Comisiei Electorale Centrale (CEC) a avut o întrevedere cu reprezentanții misiunii internaționale de observare a alegerilor Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO), care și-a început activitatea legată de monitorizarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Părțile au abordat aspecte ce țin de gestionarea alegerilor: constituirea organelor electorale inferioare, organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din țară și cei din străinătate, asigurarea dreptului la vot pentru alegătorii din stînga Nistrului, înregistrarea candidaților la funcția de deputat, dar și desfășurarea și finanțarea campaniei electorale și soluționarea litigiilor electorale.

 

Leul s-a mai depreciat puțin în raport cu dolarul

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a mai cedat dolarului american 1,5 bani, dar a cîștigat de la moneda unică europeană aproape 3,5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 15 iunie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,7120 lei pentru un dolar (+1,55 bani) și 21,4696 lei pentru un euro (-3,44 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,6965 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,5040 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 15 iunie, constituie: 0,6561 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3643 lei pentru 1 leu românesc și 0,2451 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Peste 25 mii de persoane au traversat frontiera de stat în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 25 376 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 14 569 traversări persoane, dintre care 8 387 treceri la frontiera moldo-română, 2 652 treceri la frontiera cu Ucraina și 3 530 treceri aeriene. 59 de persoane au fost documentate pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice. Au fost supuse screeningului 25 376 persoane și completate 2 603 fișe epidemiologice individuale. La trecerea frontierei de stat nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

 

O tînără a fost împușcată în cap de fostul concubin

O tînără se zbate între viață și moarte, după ce a fost împușcată în cap de către fostul său concubin. Incidnetul a avut loc luni, 14 iunie, în jurul orei 20:30 în localitatea Tartaul din raionul Cantemir. Potrivit poliției, victima este o tînără în vîrstă de 29 de ani. Fostul concubin al acesteia este un tînăr în vîrstă de 31 de ani. Între cei doi s-a iscat o ceartă, în urma căruia tînărul a scos un pistol confecționat artizanal din care a efectuat două împușcături în direcția fostei sale concubinede. Unul dintre cele două gloanțe au nimerit-o în cap pe femeie, iar aceasta a fost preluată de o ambulanță și transportată în stare gravă la spital. Insul a fost reținut pentru 72 de ore, iar pe numele său a fost intentată o cauză penală.