REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (15 ianuarie 2018)

Încă două obiective ale Conacului Manuc-Bey au fost restaurate

Restaurarea a încă două obiective turistice din cadrul Complexului „Conacul-parc Manuc Bey” din oraşul Hînceşti a fost finalizată. Lucrările au fost evaluate săptămîna trecută de o comisie de recepţie care a constatat că acestea au fost executate conform normelor şi cerinţelor tehnice. Proiectul de la Hînceşti este implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru). Valoarea lucrărilor recepționate este de circa 12 milioane de lei, bani alocați din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR). Lucrările fac parte din proiectul regional de proporţii „Deschiderea traseului turistic (Vama Veche - Lăpuşna) prin restaurarea obiectelor de patrimoniu istoric - Conacul „Manuc-Bey” din or. Hînceşti, Locaţia geto-dacică din satul Stolniceni”. Suma totală a acestui proiect regional se estimează la 23,5 mln. de lei, bani solicitați din FNDR.

 

Situația criminogenă din stînga Nistrului s-a agravat

Pe parcursul săptămînii trecute în raioanele din stînga Nistrului au fost înregistrate 227 de crime și infracțiuni, comparativ cu 50 săptămîna anterioară. În 183 de cazuri organele de anchetă au identificat persoanele bănuite. Potrivit serviciului de presă al așa-numitului minister de interne de la Tiraspol, în perioada menționată au fost comise cinci jafuri, un act de viol, 38 de furturi (din care 14 au fost descoperite). Au mai fost documentate nouă cazuri de comercializare a drogurilor, un caz de estorcare și cinci infracțiuni economice. În aceiași perioadă miliția transnistreană a reținut opt infractori, aflați în căutare. Sursa citată mai precizează, că agenții de circulație au reținut 34 de șoferi, care conduceau mașinile în stare de ebrietate. Tot în perioada respectivă în localitățile din stînga Nistrului au avut loc șase incendii în care trei persoane și-au pierdut viața.

 

OSCE insistă pe participarea Rusiei la soluționarea conflictului transnistrean

Noul reprezentant special al OSCE pentru regiunea transnistreană, Franco Frattini a declarat că rolul Rusiei rămîne determinant și pozitiv, iar soluționarea conflictului fără Moscova este imposibilă. Într-un interviu acordat presei italiene, oficialul a afirmat că dispune de o vastă experiență constructivă de colaborare cu autoritățile ruse, care, potrivit lui, ”vor juca rolul principal în reglementarea conflictului”. În context, Frattini a anunțat că în curînd va avea o întîlnire cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, pe care îl consideră prieten. ”Cred că există posibilitatea de a ne mișca înainte cel puțin pe două direcții în beneficiul cetățenilor. Prima ține de numerele de înmatriculare ale automobilelor. A doua problemă se referă la libertatea de circulație”, a conchis oficialul.

 

Cinci persoane au decedat într-un accident rutier

Cinci persoane, inclusiv un minor, au decedat, iar alte două au fost rănite într-un accident rutier, luni, 15 ianuarie, pe traseul Chișinău-Bender, în apropiere de localitatea Todirești, Anenii Noi. Potrivit informațiilor preliminare, două automobile de model Dacia și Audi s-au ciocnit frontal. Impactul a fost extrem de violent, încît automobilele au fost transformate într-un morman de fiare. La fața locului a intervenit poliția, un echipaj de descarcerare, dar și mai multe ambulanțe. Diana Țuțu, ofițerul de presă al IGSU, a declarat că informația despre accident a parvenit la ora 08:41.

 

Pentru 35 de cetăţeni străini frontierele R. Moldova au fost închise

Poliția de Frontieră a anunțat că pe parcursul săptămînii trecute 35 de cetăţeni străini, precum 40 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în Republica Moldova. În perioada 8 – 14 ianuarie curent, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 365 823 traversări, dintre care un număr de 192 633 treceri pe sensul de ieșire din R. Moldova. În același timp traficul unităților de transport a înregistrat 84 166 traversări, fiind semnalat un număr mai mare de autovehicule înmatriculate în străinătate – 42 707 traversări.