REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (12 noiembrie 2019)

Au fost decernate premiile AȘM pentru anul 2018 în domeniul științei și inovării

La Academia de Științe a Moldovei /AȘM/ a avut loc ședința solemnă a membrilor AŞM şi a comunităţii ştiinţifice din R. Moldova dedicată Zilei internaționale a științei pentru pace și dezvoltare. În cadrul manifestării a avut loc ceremonia de înmînare a premiilor Academiei de Ştiinţe a Moldovei pentru rezultate valoroase obţinute în domeniul ştiinţelor vieţii, ştiinţelor exacte şi inginereşti, precum şi pentru promovarea ştiinţei în mass-media. În mesajul său de salut, președintele AȘM, academicianul Ion Tighineanu, a trecut în revistă principalele rezultate obținute în sfera științei și inovării. Totodată, el a abordat un șir de probleme legate de finanțarea științei și readucerea institutelor de cercetare din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în subordinea AȘM.

 

O delegație a Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă efectuează o vizită în R. Moldova

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a avut luni, 11 noiembrie, o întrevedere cu delegația Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD), condusă de Donald Brown, vicepreședintele organizației. Șeful statului a salutat aflarea delegației în țara noastră și a apreciat interesul manifestat de IFAD față de R. Moldova. Igor Dodon a mulțumit pentru asistența financiară acordată pe parcursul a peste 19 ani de cînd a fost deschisă reprezentanța IFAD în țara noastră, care constituie circa 124 milioane dolari SUA. De asemenea, părțile au discutat despre proiectele comune care se află în derulare.

 

Igor Dodon a avut o întrevedere cu Ambasadorul Rusiei

Președintele țării, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotențiar al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov. Părțile au făcut schimb de opinii pe marginea mai multor subiecte legate de dezvoltarea relațiilor comercial-economice, culturale și umanitare dintre țările noastre, subliniind necesitatea aprofundării în continuare a parteneriatului strategic. Ambasadorul rus a apreciat înalt Forumul Internațional de Investiții ”Invest Gagauzia-2019”, care s-a desfășurat în weekend la Comrat, cu participarea antreprenorilor ruși. Interlocutorii au fost unanimi în opinia privind importanța consolidării raporturilor de cooperare între regiunile R. Moldova și Federației Ruse.

 

Euro și dolarul se vor scumpi

Moneda unică europeană și dolarul american se vor scumpi în raport cu leul moldovenesc, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar pentru ziua de marți, 12 noiembrie, anunțate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, euro va costa 19 lei și 22 de bani, iar dolarul - 17 lei și 43 de bani, ambele în creștere cu cîte doi bani față de cotațiile anunțate pentru ieri. Pentru hrivna ucraineană, BNM a stabilit un preț oficial de 71 de bani, iar leul românesc își va păstra valoarea de 4 lei și 03 bani. Aceeași tendință o va avea și rubla rusească, care va rămîne la cotația de 27 de bani.

 

Președintele Parlamentului a avut o întrevedere cu șeful misiunii OSCE în R. Moldova

Reforma justiției este în continuare susținută în Parlament, dar este important să fie făcută în interesul societății și să fie durabilă, dar nu în interesul unui partid sau a unei persoane, a declarat luni, 11 noiembrie, președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi la întrevederea cu Claus Neukirch, șeful misiunii OSCE în R. Moldova. Speakerul a reiterat deschiderea pentru conlucrare și păstrarea majorității parlamentare actuale. Totodată, oficialul a subliniat că unica soluție la această oră este retragerea asumării de responsabilitate a Guvernului.

 

O grupare criminală specializată în furturi de maşini a fost destructurată de poliţie

O grupare criminală specializată în sustragerea automobilelor de lux a fost destructurată de poliţie. Potrivit datelor oferite de poliţia capitalei, gruparea a fost documentată de către forțele de ordine pe parcursul lunilor august-noiembrie curent. Membrii acesteia sustrăgeau automobilele, le dezasamblau, după care le vindeau. Cei trei bărbații au fost reținuți pentru 72 de ore şi au fost plasaţi în izolatorul de detenție provizorie. Aceştia îşi recunosc vina şi riscă pînă la 15 ani de închisoare.