REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (12 mai 2021)

În această săptămînă se așteaptă vreme variabilă şi ploi

Temperaturi variabile, caracterizate de maxime pe ţară de 16 şi 25 grade Celsius, cu ploi de diferită intensitate, se așteaptă în această săptămînă, conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS). Potrivit meteorologilor, miercuri, 12 mai, vremea va deveni răcoroasă și posomorîtă, influențată de un front atmosferic rece care va traversa teritoriul țării. Noaptea, temperatura aerului va oscila între 7-12 grade Celsius şi 13-18 grade, ziua. Aceeaşi tendință meteorologică se va menține şi joi, însă de vineri treptat se încălzește, astfel încît către finele săptămînii se vor înregistra 9-14 grade, noaptea, şi 20-25 de grade Celsius, ziua. Pe parcursul săptămînii, în toate regiunile țării se așteaptă ploi, de diferită intensitate.

 

Academicianul Haralambie Corbu s-a stins din viață

Academicianul Haralambie Corbu, critic și istoric literar, doctor habilitat în filologie, laureat al Premiului de Stat, deținător al ”Ordinului Republicii”, s-a stins din viață la vîrsta de 91 de ani. Președintele Academiei de Științe a Moldovei, academicianul Ion Tighineanu, a menționat că savantul Haralambie Corbu este autor a peste 650 de lucrări științifice și de popularizare, inclusiv a 28 de cărți personale, coautor și redactor științific a circa 80 de lucrări colective (istorii literare, culegeri, manuale etc.)

 

Un angajat al Poliției de Frontieră a fost reținut pentru contrabandă cu țigări

Un angajat al Poliției de Frontieră a fost reținut de oamenii legii în dosarul contrabandei cu țigări de pe malul Prutului. Potrivit Procuraturii, la finele săptămînii trecute, procurorii au efectuat percheziții la domiciliile și birourile unor angajați ai Poliției de Frontieră din zona de nord a țării. Drept rezultat, au fost ridicate înscrisuri, acte și telefoane mobile ce ar fi fost folosite în activități ilegale. În aceeași zi, a fost reținut un șef de sector al Poliției de Frontieră de la Briceni. La 8 mai, polițistului i-a fost înaintată învinuirea pentru participarea la tentativa de contrabandă cu mărfuri accizate. Potrivit legii, dacă va fi găsit vinovat, angajatul Poliției de Frontieră riscă închisoare de la 4 la 10 ani.

 

Peste 1500 de șoferi s-au ales cu amenzi în zilele de odihnă

În zilele de odihnă, peste 1500 de șoferi au fost documentați de angajații Inspectoratului Național de Securitate Publică /INSP/ pentru că au condus cu abateri, dintre care 980 de conducători auto au depășit limita de viteză. Potrivit INSP, tot în această perioadă, 57 de șoferi au fost depistați la volan în stare de ebrietate, iar în alte șapte cazuri conducătorii unităților de transport au refuzat testarea alcoolscopică. În perioada de referință, au fost înregistrate 15 accidente rutiere, soldate cu decesul unei persoane și traumatizarea altor 15. Totodată, polițiștii au verificat 440 de parcuri, 808 zone și locații de agrement amplasate în aer liber, peste 1500 de cimitire.

 

Un tînăr a fost transportat cu elicopterul SMURD de la Edineț în capitală

Echipajul SMURD Iași a efectuat ieri o misiune de transportare pe calea aerului de la Edineț la Chișinău a unui bărbat în vîrstă de 21 de ani. Acesta a suferit mai multe traumatisme în urma unui accident de circulație și avea nevoie de tratament la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău. Potrivit IGSU, pe parcursul zborului tînărul a fost monitorizat de echipajul de medici și paramedici fără a suporta complicații. La Chișinău elicopterul a aterizat pe stadionul “Dinamo”, de unde pacientul a fost preluat de o echipă a Serviciului Republican AVIASAN.

 

5918 de locuințe au fost achiziționate prin intermediul Programului „Prima Casă"

Prin intermediul Programului guvernamental „Prima Casă" au fost procurate pînă în prezent 5918 de locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 3,02 miliarde de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,51 miliarde de lei. Potrivit Ministerului Finanțelor, din numărul total, 1066 de persoane beneficiază de compensații din bugetul de stat în cadrul programului Prima Casă 2, 2564 – în cadrul programului Prima Casă 3, 887 – în cadrul programului Prima Casă 4, iar 17 – în cadrul programului Prima Casă 5. Din cei 5918 de beneficiari, 4065 sînt familii, iar 1853 sînt tineri necăsătoriți.

 

La Bălți a fost deschis un Centru unic de vaccinare împotriva COVID-19

Un Centru unic de vaccinare împotriva infecției COVID-19 a fost deschis ieri în municipiul Bălţi. Acesta va activa în cadrul Spitalului Clinic din oraș şi va fi deschis pentru toți doritorii din zona de nord a țării. “Este primul centru în care se vor putea vaccina toți cetățenii din regiune, indiferent unde își au viza de reședință. Deoarece primele şase centre de vaccinare sînt pentru locuitorii municipiului Bălți, a trebuit urgent să deschidem încă unul, accesibil pentru toţi cetăţenii din R. Moldova”, a declarat la ceremonia de deschidere un reprezentant al primăriei din Bălţi.

 

ANOFM organizează tîrgul on-line „Locuri de muncă în Moldova”

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă /ANOFM/ invită agenții economici și pe cei aflați în căutarea unui serviciu la Tîrgul on-line, ediția a XIX-a, care se va desfășura pînă la 17 iunie. Tematica tîrgului din acest an este „Locuri de muncă în Moldova” și va fi disponibil pe platforma www.e-angajare.md. Doritorii de a găsi o poziție vor aplica direct pentru ofertele libere propuse de angajatori. Aceștia sînt invitați de către ANOFM să participe la tîrg, oferindu-le posibilitatea să selecteze persoanele potrivite. Data limită de înaintare a solicitărilor este 25 mai.

 

În week-end, de Ziua Familiei, vor fi conectate havuzurile din capitală

Havuzurile din capitală vor fi puse în funcțiune în acest weekend, anunță primarul general Ion Ceban. „Sîmbătă, 15 mai, de Ziua Familiei, toate fîntînile arteziene de pe teritoriul capitalei vor fi puse în funcțiune, pentru ca toţi chișinăuienii şi oaspeţii capitalei să se bucure de frumusețea acestora. În prezent, în Chișinău sînt funcționale 13 fîntîni arteziene. Havuzul din Parcul „La Izvor”, de exemplu, a fost construit anul trecut şi va fi pus în funcțiune în premieră”, a declarat primarul.

 

Leul moldovenesc s-a mai apreciat puțin față de dolar, dar a slăbit și mai mult față de euro

Timp de o zi leul moldovenesc a cîștigat de la dolarul american aproape 3 bani, dar a cedat monedei unice europene mai mult de 12 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 12 mai un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,7903 lei pentru un dolar (-2,89 bani) și 21,6340 lei pentru un euro (+12,18 bani), în timp ce acum o zi acesta a fost egal cu 17,8192 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,5122 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 12 mai, constituie: 0,6431 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3910 lei pentru 1 leu românesc și 0,2405 lei pentru 1 rublă rusească.