REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (12 februarie 2020)

În R. Moldova ar putea fi construit un parc eolian

Președintele țării, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Ana Maria Mihaescu, consultant al firmei Energo Continent, care dezvoltă un parc eolian de 120 de MW în sudul R. Moldova. Proiectul a fost inițiat în 2010 în colaborare cu Fondul de Investiții InfraVentures al IFC – divizia de investiție a Băncii Mondiale și are ca scop producerea energiei eoliene. Producția anuală a acestui proiect poate asigura circa 15% din consumul anual de energie al R. Moldova. Energo Continent va finaliza demersurile de atragere a investitorilor strategici în finanțarea și implementarea proiectului.

 

A avut loc reuniunea Grupurilor de lucru pentru probleme sociale și ajutor umanitar

La oficiul din or. Tiraspol al Misiunii OSCE în Moldova a avut loc marți, 11 februarie, o nouă reuniune a experților din cadrul grupurilor de lucru pentru probleme sociale și ajutor umanitar. Pe durata ședinței experții de pe ambele maluri ale Nistrului au desfășurat consultări cu privire la potențialele modalități și proceduri ce urmează a fi parcurse în vederea soluționării cazurilor copiilor aflați în situații de risc și identificați fără de ocrotire părintească pentru ulterioara întreprindere a măsurilor de protecție corespunzătoare: întoarcerea la un loc permanent de trai, repartizarea într-un centru specializat de plasament, instituirea tutelei/ curatelei.

 

Leul moldovenesc își continuă deprecierea

Leul moldovenesc își continuă deprecierea în raport cu cele mai importante valute de referință. Euro și dolarul s-au scumpit semnificativ în prima jumătate a săptămînii. Prețul dolarului a crescut cu 16 bani, iar euro s-a scumpit cu 10 bani în două zile. La cursul valutar al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) anunțat pentru miercuri, 12 februarie, un dolar american echivalează cu 17,63 lei, un euro – cu 19,24 lei, o hrivnă ucraineană – cu 72 de bani, un leu românesc – cu 4,03 lei moldovenești, iar o rublă rusească – cu 28 de bani.

 

Suedia susține eforturile Parlamentului de transparentizare a procesului legislativ

Suedia susține Parlamentul Moldovei în eforturile de transparentizare a procesului legislativ. Despre aceasta s-a discutat la întrevederea speakerului Zinaida Greceanîi cu Peter Eriksson, ministrul cooperării internaționale pentru dezvoltare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Regatului Suediei, aflat în fruntea unei delegații în țara noastră. Președintele Parlamentului a mulțumit Guvernului Suediei pentru suportul oferit în implementarea sistemului e-parlament care asigură transparența procesului legislativ și a cărui parte componentă și indispensabilă este sistemul de vot electronic. Părțile au fost unanime în necesitatea valorificării plenare a potențialului de cooperare interparlamentară moldo-suedeză.

 

Un artist fotograf din R. Moldova a obținut două medalii la un Salon Internațional

Maestrul fotograf Anatol Poiată, laureat al mai multor saloane și concursuri internaționale, președintele Uniunii Artiștilor Fotografi din Moldova (UAFM), a fost distins cu o medalie de aur și alta de bronz la Salonul Internațional de Fotografie Artistică ”Unlimited”, care a avut loc în orașul Podgorica, Muntenegru, sub egida Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP). La eveniment au participat peste 500 de artiști fotografi din Argentina, China, Franța, India, Italia, Portugalia, România, Rusia și alte țări.

 

Importanța și impactul sectorului de creditare nebancară au fost discutate la Chișinău

Evoluțiile și perspectivele sectorului de creditare nebancară au fost examinate la Chișinău de către experți în domeniu, reprezentanți ai autorităților publice, organizaților de dezvoltare și ai fondurilor de investiții. Organizatorii conferinței „Finanțarea responsabilă – perspectiva sectorului de creditare nebancară” au abordat subiecte-cheie, cum ar fi: aspectele evoluției pieței de creditare nebancară din R. Moldova, România și Bosnia; atractivitatea sectorului pentru instituțiile financiare străine; evaluarea bonității clienților și a transparenței activității de creditare ca premise pentru finanțarea responsabilă. În cinci ani, piața creditelor nebancare a crescut de la 3,3 miliarde lei (2014) pînă la 10,3 miliarde lei în trimestrul III 2019.

 

Serghei Pușcuța a avut o discuție cu Șeful reprezentanței BEI în R. Moldova

Vicepremierul Serghei Pușcuța a avut o întrevedere cu Șeful reprezentanței Băncii Europene de Investiții în R. Moldova, Antonio Castillo. Discuțiile au vizat proiectele aflate în proces de implementare, precum și noi oportunități de cooperare. Viceprim-ministrul a menționat că, R. Moldova este interesată în continuarea și intensificarea colaborării cu BEI. Antonio Castillo a reiterat disponibilitatea Băncii Europene de Investiții de a susține în continuare R. Moldova, proiectele existente, precum și lansarea altora noi în domenii precum construcția drumurilor, managementul deșeurilor solide, transport feroviar și altele.

 

În R. Moldova sînt vacante peste 8500 de locuri de muncă

În R. Moldova sînt vacante peste 8500 de locuri de muncă. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a publicat Observatorul Pieței Muncii în care se arată că, la data de 10 februarie 2020, erau în evidență 8686 de locuri vacante. Pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sînt disponibile 1806 locuri de muncă. Pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă oferă 6880 locuri de muncă, ceea ce constituie 79% din numărul total al locurilor de muncă vacante.

 

CEC a aprobat modelul buletinului de vot pentru alegerile parlamentare din circumscripția uninominală Hîncești

Comisia Electorală Centrală a aprobat modelul buletinul de vot pentru alegerile parlamentare noi din circumscripția uninominală Hîncești. Potrivit deciziei CEC, lățimea buletinului de vot va fi de 14 mm, în stînga se va afla simbolul concurentului electoral, numele și prenumele candidatului va fi plasat în centru, iar în dreapta se va afla locul pentru aplicarea ștampilei cu inscripția votat. Concurenții electorali vor fi înscriși cu litere majuscule, care vor avea aceleași caractere.