REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (11 noiembrie 2020)

O expoziție dedicată patrimoniului și educației a fost inaugurată la o bibliotecă din capitală

Biblioteca Națională a R. Moldova a vernisat expoziția - eveniment cu genericul “Patrimoniu și educație: să învățăm pentru viață”, expoziție ce încheie consemnarea ediției 2020 a Zilelor Europene ale Patrimoniului la BNRM. La eveniment au participat secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Gheorghe Leucă, șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, William Massolin, managerul de proiecte pentru Educație și Cultură în cadrul Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Giuseppe Paglione, alte persoane oficiale.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 915 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2807 teste, fiind confirmate 915 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 13 de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 83592 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 53 sînt lucrători medicali: medici-18, asistenți medicali-29, personal auxiliar-6. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sînt internați 2937 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19.

 

Cehia a donat R. Moldova un lot de echipamente medicale

Cehia a donat R. Moldova un lot de echipamente medicale. Acestea sînt destinate lucrătorilor medicali și beneficiarilor Centrelor de plasament temporar pentru persoanele cu dizabilități. La ceremonia de transmitere a echipamentelor au fost prezenți ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu și Ambasadorul Republicii Cehe în Moldova, Zdeněk Krejčí. Donația oferită constă în echipamente de protecție împotriva infecției COVID-19 (măști, mănuși, costume de protecție, dezinfectanți pentru mîini și suprafețe, halate și șorțuri de unică folosință, viziere), destinate lucrătorilor medicali și beneficiarilor Centrelor de plasament temporar pentru persoanele cu dizabilități din Bădiceni (Soroca), Brînzeni (Edineț), Bălți și Cocieri (Dubăsari), în sumă totală de 588 161 lei.

 

R. Moldova și Turcia vor impulsiona dialogul bilateral

Ministrul de externe Aureliu Ciocoi a avut o convorbire telefonică cu Mevlüt Çavuşoğlu, ministru al Afacerilor Externe al Republicii Turcia. Oficialii au discutat un șir de subiecte de pe agenda bilaterală, confirmînd interesul reciproc pentru impulsionarea dialogului bilateral. Potrivit Serviciului de presă al MAEIE, ministrul Mevlüt Çavuşoğlu i-a adresat felicitări omologului său cu ocazia preluării funcției de șef al diplomației moldovene și a apreciat contactele permanente stabilite între țările noastre la cel mai înalt nivel, inclusiv pe linia ministerelor afacerilor externe.

 

O companie sociologică va efectua exit-poll în turul doi al alegerilor prezidențiale

În turul doi al alegerilor prezidențiale, o companie sociologică din R. Moldova va efectua un sondaj la ieșirea de la urne. Comisia Electorală Centrală a luat act de solicitarea companiei sociologice Intellect Group și a acreditat 150 de operatori ai acestei companii pentru efectuarea unui exit-poll în turul doi al alegerilor prezidențiale. Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, a subliniat că datele pe care le va culege Intellect Group și care vor fi date publicității nu pot înlocui datele oficiale pe care le va prezenta administrația electorală centrală.

 

Ghizii şi muzeografii din centrul țării sînt instruiți într-un proiect transfrontalier

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova și Asociația de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos" (România), au organizat primul modul de instruire „Managementul vizitatorului în destinații turistice" în cadrul proiectului transfrontalier MuseumInfoTur, finanțat de Uniunea Europeană. Atelierele de instruire se desfășoară pe parcursul lunii noiembrie, în mediul online. Evenimentul este destinat ghizilor și muzeografilor, parte a acestui proiect transfrontalier.

 

Arbitrii români vor conduce meciul amical dintre Moldova și Federația Rusă

Meciul amical Moldova – Rusia, programat pentru joi, 12 noiembrie, va fi arbitrat de o brigadă de arbitri din România. Arbitru de centru Radu Petrescu, ajutat de tușierii Radu Ginguleac și Mircea Grigoriu, va conduce meciul amical al echipelor naționale a R. Moldova și Federației Ruse. Partida se va disputa pe 12 noiembrie, pe stadionul Zimbru din Chișinău, cu începere de la ora 19.00.

 

A fost lansat cel de-al III-lea apel pentru subvenționarea proiectelor de dezvoltare rurală

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a lansat cel de-al treilea apel de depunere a dosarelor de solicitare a subvenției în avans pentru proiecte de dezvoltare rurală și îmbunătățire a nivelului de trai și de muncă în mediul rural. Dosarele pot fi depuse pînă pe 27 ianuarie 2021, la Agenția de Intervenție şi Plăți pentru Agricultură (AIPA). Conform Regulamentului, aprobat prin Hotărîre de Guvern, subvenții vor fi oferite pentru trei măsuri de sprijin: Îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economice publice rurale; Renovarea și dezvoltarea localității rurale; Diversificarea economiei rurale prin activități non-agricole.

 

Leul moldovenesc s-a apreciat puțin în raport cu dolarul, precum și și-a întărit pozițiile față de euro

Pe parcursul unei zile leul a cîștigat de la dolarul american aproape 4 bani, iar de la moneda unică europeană - 19,5 bani. Banca Națională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 11 noiembrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,1177 lei pentru un dolar (-3,62 bani) și 20,2031 lei pentru un euro (-19,54 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,1539 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,3985 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 11 noiembrie, constituie: 0,6084 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,1520 lei pentru 1 leu românesc și 0,2245 lei pentru 1 rublă rusească.