REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (11 mai 2021)

Pompierii au intervenit în 94 de situații de risc de Paștele Blajinilor

Conform informației Inspectoratului General pentru Situații de Urgență colectate din subdiviziunile teritoriale, pe parcursul a trei zile de odihnă și sărbători, salvatorii și pompierii au realizat 94 de intervenții la lichidarea consecințelor situațiilor de risc. Acțiunile angajaților IGSU au fost orientate pentru stingerea incendiilor, focarelor de ardere, deblocare dar și acțiuni de salvare. Un incendiu în care a fost necesară intervenția pompierilor a avut loc în dimineața zilei de 11 mai. Potrivit primelor informații acoperișul unei case de locuit din strada Tineretului nr.12 din orașul Orhei a luat foc. La fața locului au intervenit două echipe de salvatori care au reușit localizarea arderii.

 

Alte 49 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 1.123 de teste, fiind confirmate 49 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 252.798 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, niciunul nu este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 1.401 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 170 în stare extrem de gravă. În același timp, în tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 1.708 persoane, iar 15.423 sînt sub supraveghere la domiciliu. Alte 197 de persoane au fost vindecate. În total, 243.731 de persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Peste 70 mii de moldoveni aflați peste hotare s-au înregistrat prealabil pentru alegeri

Puțin peste 70 300 de cetățeni moldoveni, aflați peste hotare, s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Cei mai mulți sînt din Italia, în număr de 14 234 de înregistrări din 799 de localități. Urmează Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cu 11 292 de înregistrări și Germania, cu 8 483 de înregistrări. Cifrele se regăsesc pe site-ul Comisiei Electorale Centrale. „Înregistrarea prealabilă” este un serviciu opțional prin care cetățenii R. Moldova cu drept de vot pot să-și anunțați intenția de a vota într-o anumită localitate din străinătate.

 

R. Moldova, exclusă din lista din ”zona galbenă” pentru care este obligatorie carantina în România

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă din România a actualizat, luni, lista statelor şi zonelor considerate cu risc epidemiologic ridicat. R. Moldova se menține, în continuare, în afara listei țărilor din zona galbenă pentru care este obligatoriu regimul de carantină la intrarea în România. Lista a fost actualizată de către Guvernul României la 10 mai curent, iar persoane care ajung în România din aceste țări trebuie să stea în carantină.

 

Tînăra care și-a spintecat mama ar putea scăpa de pușcărie

Tînăra din Comrat, care în luna decembrie anul trecut și-a spintecat mama şi i-a smuls inima din piept, ar putea scăpa de pușcărie. Expertiza psihiatrică a arătat că aceasta nu avea discernămînt în momentul comiterii crimei. Informaţia a fost confirmată de avocatul Annei Leicovici, Serghei Covalenco. Acesta a refuzat să spună unde se află clienta lui. Procurorul interimar al autonomiei găgăuze, Victor Cîlcic a evitat să ofere detalii despre locul aflării tinerei. Acesta a dat asigurări doar că ea se află în detenţie.

 

Angajații CFM, în grevă deoarece nu și-au primit salariile de cinci luni

Cei peste 200 de angajați ai Căilor Ferate din Moldova au intrat de luni, 10 mai, în grevă în semn de protest, deoarece nu și-au mai primit salariile de cinci luni. Cursele de tren Ungheni – Bălți și Bălți – Ocnița nu mai circulă de luni. Angajații spun că nu vor ieși la muncă în semn de protest pentru lunile în care nu au fost salarizați. Cifra datoriilor CFM este de 837 de milioane de lei, dintre care 164 de milioane sînt restanțele la salarii.

 

În pieţe au apărut căpşunele autohtone

În pieţele din Republica Moldova au apărut căpşunele autohtone. Pretul en-gros este de pînă la 85 de lei iar agricultorii spun că fructele sînt gustoase şi crescute cu grijă. Ei se plîng totuşi că, din cauza pandemiei şi a cantităţilor mari de fructe importate, este greu să-şi vîndă marfa.

 

Alte 20 zile de arest preventiv pentru un șef de la BNM

Alte 20 zile de arest preventiv pentru șeful de departament de la Banca Națională a Moldovei, pentru abuz de serviciu în dosarul „fraudei bancare”. Investigațiile vizează garanțiile bancare acordate Banca de Economii, banca Unibank și Banca Socială. Măsura aplicată a fost solicitată de procurorii PCCOCS în fața magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, pentru asigurarea obiectivității investigațiilor.

 

Leul s-a mai apreciat față de dolar

Pe parcursul zilelor de odihnă leul moldovenesc a cîștigat de la dolarul american mai mult de 2 bani, dar a cedat monedei unice europene aproape 3 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 11 mai un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,8192 lei pentru un dolar (-2,07 bani) și 21,5122 lei pentru un euro (+2,84 bani), în timp ce în perioada 7-10 mai acesta a fost egal cu 17,8399 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,4838 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 11 mai, constituie: 0,6420 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3669 lei pentru 1 leu românesc și 0,2404 lei pentru 1 rublă rusească.