REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (11 mai 2020)

Funcționarii Primăriei Chișinău vor fi verificați de ANI

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, declară că funcționarii municipalității vor fi verificați de Agenția Națională de Integritate. Primăria Chișinău a semnat recent un Acord de colaborare cu Autoritatea Națională de Integritate, în vederea prevenirii și combaterii actelor de corupție în rîndul angajaților primăriei. Edilul capitalei a explicat, în cadrul unei emisiuni, care este sensul acestui acord, afirmînd că își dorește ca viceprimarii, șefii de direcții și întreprinderi municipale să fie verificați pe partea de venituri și cheltuieli.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 60 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 546 de probe, dintre care s-au confirmat 60 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, la ziua de astăzi sînt confirmate 4 927 de cazuri. Potrivit datelor MSMPS, toate cazurile sînt cu transmitere locală. Cele mai multe cazuri de infectare au fost înregistrate în Ceadîr-Lunga - 9, Edineț - 9, Basarabeasca - 7, Chișinău - 5, Cahul, Fălești, Bălți - cîte 4 cazuri, Căușeni, Comrat, Sîngerei, Soroca, Taraclia - cîte 2, Anenii Noi, Hîncești, Ocniţa, Ștefan Vodă - cîte 1 caz. Totodată, alte 4 cazuri de infecție cu virusul COVID-19 au fost confirmate ieri în regiunea transnistreană.

 

Localitățile Cișmichioi și Etulia au ieșit din carantină

Regimul de carantină din localitățile Cișmichioi și Etulia din UTA Găgăuzia a fost ridicat. Polițiștii și salvatorii s-au retras din aceste sate. Potrivit datelor IGSU, începînd cu 10 mai curent activitatea posturilor de securitate la intrarea în aceste localități este stopată, iar cetățenii pot circula fără restricții. Pe parcursul a 14 zile, începînd cu data de 25 aprilie 2020 regimul de carantină în Etulia și Cișmichioi a fost menținut de 79 de persoane cu 27 unități de tehnică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Ministerul Apărării.

 

Circulația cu feribotul spre localitățile din stînga Nistrului a fost blocată

În noaptea de vineri spre sîmbătă a fost deversată o cantitate importantă de apă din rezervorul hidrocentralei de la Dubăsari, astfel feribotul care face legătura între localitățile Molovata - Molovata Nouă și Cocieri nu poate fi exploatat, relatează Biroul politici de reintegrare. Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic a interpelat partea transnistreană, solicitînd să fie asigurată circulația pe podul Dubăsari, pentru prestarea livrărilor de produse alimentare și de primă necesitate către localitățile Molovata Nouă, Cocieri și Corjova.

 

Din 11 mai este permisă activitatea pieţelor

De luni, 11 mai, este permisă activitatea pieţelor, cu excepția celor amplasate în municipiile Chișinău și Bălți. Conform dispoziţiei din 8 mai a Comisiei Naţionale pentru Situaţii Excepţionale, pieţele îşi vor relua lucrul cu asigurarea obligatorie de către administratori/comercianți/cumpărători a normelor pentru reducerea răspîndirii infecției COVID-19. Astfel, pieţele vor activa doar cu condiţia respectării distanței sociale; respectării distanței între locurile de comerț de minim doi metri; monitorizarea stării de sănătate a comercianților și a angajaților.

 

Raioanele Cahul şi Ungheni vor beneficia de asistență pentru prevenirea violenței

Un lot de asistență în valoare totală de 155 de mii de euro și format din 9000 litri de dezinfectanți, 21500 măști de protecție, 1100 mănuși reutilizabile din cauciuc, 90 de termometre cu infraroșu, 800 de pachete cu produse alimentare și de igienă și 1000 de seturi de materiale educaționale este pus la dispoziția a 70 de localități din raioanele Cahul și Ungheni. Acestea vor fi folosite în acţiunile pentru prevenirea violenței în familie și în bază de gen. Echipamentele și produsele sînt donate în cadrul Programului „EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și implementat în parteneriat cu Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) Moldova.

 

O platformă care reflectă online datele privind achizițiile publice în sănătate a fost lansată la Chișinău

O platformă deschisă, care permite analiza datelor privind achizițiile publice în domeniul sănătății pentru combaterea COVID-19 a fost lansată la Chișinău. “La inițiativa reprezentanților societății civile, Guvernul a fost deschis pentru a lansa platforma tender.health, care permite vizualizarea și interpretarea informațiilor despre achizițiile centralizate, achizițiile instituțiilor medicale separate, furnizori, categorii de produse, prețuri unitare și altele. Astfel, datorită acestei platforme este asigurată transparența în utilizarea fondurilor publice”, a spus ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu.

 

Circa 800 km de drumuri au fost reparate cu susţinerea partenerilor externi

Din anul 2007 şi pînă în prezent, R. Moldova a beneficiat din partea partenerilor externi de investiții de circa 630 milioane de euro în proiecte de infrastructură rutieră. Din aceste resurse au fost efectuate intervenții la peste 800 km de drumuri. Finanțările au fost acordate țării noastre sub formă de credite și granturi de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiții (BEI), Fondul Investițional de Vecinătate a Uniunii Europene și Comisia Europeană. În prezent, Ministerul Economiei și Infrastructurii derulează 18 proiecte de reabilitare și construcție a drumurilor.

 

Cele patru biserici din Durlești au fost plasate în carantină

Cele patru lăcașuri sfinte din orașul Durlești au fost plasate în carantină pînă la 23 mai. O decizie în acest sens a fost aprobată de Punctul Local de Dirijare în Situații Excepționale, după ce au fost înregistrate focare de infecție cu noul coronavirus în biserici. Autoritățile locale au cerut să fie dezinfectate obligatoriu toate bisericile din oraș și teritoriile adiacente acestora. Slujbe religioase nu vor fi desfășurate timp de două săptămîni, cu excepția înmormîntărilor, la care va fi permis un numărul maxim de 10 persoane.

 

La începutul săptămînii leul a scăzut în raport cu dolarul și euro

Pe parcursul zilelor de odihnă, leul a cedat dolarului american aproape 6 bani, iar monedei unice europene – mai mult de 15 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 11 mai un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,8313 lei pentru un dolar (+5,91 bani) și 19,3362 lei pentru un euro (+15,29 bani), în timp ce în perioada 8-10 mai acesta a fost egal cu 17,7722 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,1833 lei pentru un euro. Rata oficială de schimb valutar pentru alte monede, pentru 11 mai, constituie: 0,6639 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0051 lei pentru 1 leu românesc și 0,2426 lei pentru 1 rublă rusească.