REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (11 iunie 2020)

Biroul permanent al Parlamentului a aprobat ordinea de zi a ședințelor plenare

Biroul permanent al Parlamentului a aprobat ordinea de zi a ședințelor plenare pentru următoarele două săptămîni. Parlamentul se va întruni în ședințe plenare pe 11-12 iunie și 18-19 iunie curent. În agenda ședințelor sînt incluse circa 30 de proiecte de acte legislative. Astfel, deputații vor examina proiectul de lege cu privire la organizațiile necomerciale, proiectul privind anularea examenelor de calificare la finalizarea programelor de formare profesională tehnică, anul de studii 2019-2020, proiectul pentru ratificarea Contractului de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții privind implementarea Proiectului ”Deșeuri solide în R. Moldova” etc.

 

Consiliul Municipal Chișinău va verifica activitatea Î.M. Autosalubritate

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat crearea unei comisii de control al activității Întreprinderii Municipale Autosalubritate. Potrivit deciziei, controlul activității Î.M. Autosalubritate vine ca urmare a mai multor sesizări din partea asociațiilor obștești pentru ocrotirea animalelor, a persoanelor afectate de problema maidanezilor, dar și din partea angajaților întreprinderii. Comisia de control va verifica activitatea întreprinderii municipale dar și a azilului de cîini vagabonzi.

 

Guvernul a aprobat Strategia Națională de Dezvoltare “Moldova 2030”

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru aprobarea Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova2030”. Scopul Strategiei constă în sporirea vizibilă a calității vieții oamenilor, reducerea exodului tinerilor din țară, creșterea atractivității investiționale, crearea locurilor de muncă pe toată suprafața țării și a oportunităților de dezvoltare personală pentru tinerii specialiști. Strategia națională de dezvoltare „Moldova 2030” este un document de viziune strategică, care indică direcția de dezvoltare a țării și a societății pentru următorul deceniu.

 

Meteorologii au anunţat Cod Galben de caniculă

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat Cod Galben de caniculă pînă la 12 iunie inclusiv. Potrivit meteorologilor, în următoarele zile, pe arii extinse, în toată ţara, temperatura aerului va crește pînă la +33°C şi mai mult. În acest context, medicii atenţionează în special persoanele în vîrstă, femeile însărcinate, copiii şi pacienţii cu maladii cardiovasculare şi respiratorii, alergicii să evite expunerea la soare, să opteze pentru haine deschise, de preferat din pînză naturală, să-şi acopere capul şi să aibă grijă de hidratare.

 

Agenția Proprietății Publice îndeamnă concesionarul Avia Invest SRL să execute obligațiile contractuale

Comisia de monitorizare a Contractului de concesiune a activelor aflate în gestiunea ÎS Aeroportul Internaţional Chișinău a constatat că, pînă în prezent, concesionarul nu-și execută obligativitatea de edificare a obiectivelor concesionale stabilite în Programul investițional atît pentru Etapa I investițională, cît și pentru Etapa II. Au fost acumulate restanțe la capitolul investiții în jur de 66.2 mln. euro. Comisia a mai constatat că, concesionarul nu cooperează cu autoritățile pentru verificarea volumul lucrărilor efectuate.

 

A fost aprobat Regulamentul de organizare a studiilor de rezidențiat

Membrii Guvernului au votat aprobarea Regulamentului de organizare a studiilor de rezidențiat. Potrivit miniştrilor, acesta are scopul să îmbunătăţească managementul în domeniul studiilor de rezidențiat. Regulamentul stabilește principiile de organizare și desfășurare a concursului de admitere la studii de rezidențiat, modul de organizare și desfășurare a acestor studii în cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și al instituțiilor medicale și farmaceutice.

 

Grupul de lucru pe educație între Chișinău și Tiraspol s-a întrunit în video-conferință

Grupul de lucru pe domeniul educației s-a reunit în format video-conferință, cu participarea experților de la Chișinău și Tiraspol. Partea moldovenească a abordat subiectul deblocării necondiționate a liberei circulației pentru profesorii școlilor cu predare în limba română din cele opt instituții din regiunea transnistreană, sub jurisdicția Ministerului educației. Chișinăul a subliniat că decizia protocolară semnată în anul 2017 și care face parte din prioritățile Pachetului Berlin Plus nu este implementată, deoarece profesorilor le este interzis accesul peste linia administrativă.

 

Executivul a aprobat Codul transportului feroviar

Membrii Cabinetului de miniştri au aprobat şi au prezentat Parlamentului spre examinare proiectul Codului transportului feroviar. Codul feroviar transpune parţial mai multe directive de specialitate ale Uniunii Europene. Astfel, Codul stabileşte cadrul juridic privind condițiile de gestionare a infrastructurii feroviare și de organizare a activităților de transport feroviar; condițiile de înregistrare și certificare a întreprinderilor feroviare în R. Moldova. De asemenea, documentul stipulează cerințele față de angajații din domeniul transportului feroviar.

 

În R. Moldova urmează să fie desemnată „Capitala Tineretului”-2020

Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC) urmează să gestioneze Programul „Capitala Tineretului”-2020, regulamentul căruia a fost aprobat de Guvern. Programul „Capitala Tineretului” prevede selectarea unei localităţi din R. Moldova, în cadrul căreia, pe parcursul unui an, sînt concentrate activităţile de tineret ale autorităţilor locale, organizațiilor necomerciale sau societății civile, organizaţiilor internaţionale, precum şi ale autorităților administrației publice centrale.

 

Leul moldovenesc se depreciază în raport cu euro

La cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru joi, 11 iunie, un euro costă 19,65 lei - cu 15 bani mai mult decît miercuri. Un dolar american echivalează cu 17,29 lei - exact cît a fost ieri. Hrivnă ucraineană și rubla rusească rămîn, în continuare, la prețul de 64 și, respectiv, 25 de bani. Leu românesc a crescut cu 3 bani și a ajuns la 4,06 lei moldovenești.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:07
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:37