REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (11 februarie 2021)

Comercializarea mărțișoarelor va fi permisă doar în locuri autorizate

Primăria municipiului Chișinău anunță că, în perioada 14 februarie - 10 martie, va autoriza locuri speciale pentru comercializarea mărțișoarelor, suvenirelor și florilor de grădină, în contextul desfășurării sărbătorilor de primăvară „Dragobete”, „Mărțișor” și „Ziua femeii - 8 Martie. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a semnat o decizie în acest sens ca urmare a solicitărilor venite din partea agenților economici și persoanelor fizice. Potrivit deciziei, preturile de sector vor stabili locațiile pentru comercializarea mărțișoarelor, suvenirelor, florilor de grădină și vor elibera autorizațiile pentru desfășurarea tîrgului de primăvară.

 

Primăria capitalei lansează un chestionar privind corupția din instituțiile municipale de învățămînt

Autoritățile publice locale din Chișinău vor să afle gradul de corupție din instituțiile municipale de învățămînt. În acest scop, au lansat un chestionar online în vederea identificării gradului de corupție din școlile și grădinițele din capitală. Potrivit oficialilor de la Direcția generală educație, tineret și sport, subdiviziune care a lansat acest chestionar, odată cu identificarea gradului de corupție din școli, vor putea fi schimbate politicile din sistemul educațional municipal, în scopul combaterii fenomenului colectărilor de plăți informale. Datele colectate vor fi procesate cu respectarea măsurilor de confidențialitate, iar informația despre participanți va rămîne anonimă.

 

România va oferi R. Moldova echipamente medicale în valoare de circa 48 milioane de lei

Premierul României, Florin Cîţu, a anunțat că ajutorul umanitar extern de urgență acordat de Guvernul de la București cu titlu gratuit R. Moldova în efortul de combatere a pandemiei COVID-19 va consta, în primă fază, în echipamente de protecție medicală în sumă de aproape 11 milioane de RON (peste 47 mln de lei moldovenești). Acestea vor ajunge la Chișinău în perioada 11 - 13 februarie. ”Delegația României participantă la misiunea de donare va fi formată din opt persoane, inclusiv reprezentanți ai IGSU", a declarat Florin Cîţu.

 

Ambasada Japoniei a anunțat finalizarea unui proiect moldo-nipon

La sediul Fundației pentru Relații Moldo-Japoneze, a avut loc ceremonia de finalizare a Proiectului de îmbunătățire a mediului educațional al limbii japoneze, finanțat de către Guvernul Japoniei prin intermediul Programului de granturi în domeniul culturii „Kusanone”. Valoarea grantului oferit Fundației pentru Relații Moldo-Japoneze de către Guvernul Japoniei a constituit 75 721 dolari SUA, fiind utilizat pentru achiziționarea echipamentului și mobilierului necesar desfășurării eficiente a procesului de studii.

 

La Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă” a fost marcat Anul Nou Chinezesc

Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, în parteneriat cu Ambasada Republicii Populare Chineze în R. Moldova, a organizat ieri online o serbare consacrată Anului Nou Chinezesc sau Festivalului de Primăvară. În alocuțiunea sa, ambasadorul Zhang Yinghong a menționat că R. Moldova și China au o prietenie tradițională, iar schimburile culturale au fost întotdeauna centura de legătură dintre cele două popoare. „Ambasada Chinei va susține și va promova în continuare schimburile culturale moldo-chineze și va construi o punte de comunicare între cele două popoare”, a mai spus oficialul chinez.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 890 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3597 de teste, fiind confirmate 890 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care nouă de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 166 553 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 44 sînt lucrători medicali: medici-11, asistenți medicali-24, personal auxiliar-9. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați peste 3000 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 271 în stare extrem de gravă (44 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

Ion Ceban a fost președinte al delegației R. Moldova la Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a fost ales președinte al delegației R. Moldova la Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. Ceban, a anunțat că în cadrul întrevederii avute cu directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui, a acceptat propunerea de a fi președintele delegației naţionale pe lîngă Congresul Autorităților Locale şi Regionale al Consiliului Europei. Potrivit oficialului, în acest mod, interesele autorităților publice locale vor putea fi reprezentate peste hotare. „Împreună vom putea satisface așteptările oamenilor, care potrivit sondajelor, au mare încredere în autorităţile locale”, a declarat Ceban.

 

Un caz de braconaj s-a produs la Rezervația științifică „Plaiul Fagului”

Agenția „Moldsilva” a anunţat astăzi despre un incident cu braconaj, produs la Rezervația științifică „Plaiul Fagului”. „ Marți seara patru indivizi au forțat cu automobilul poarta de acces, au bruscat paznicul care era la serviciu. Ulterior, au pătruns pe teritoriul rezervației şi s-au dedat braconajului”, indică un comunicat „Moldsilva”. Conform directorului Rezervației „Plaiul Fagului”, Ștefan Deleanu, din cercetările preliminare se cunoaște că a fost împușcat un mistreț şi alți trei au fost răniți, iar daunele aduse patrimoniului urmează a fi documentate. Organele de poliție au fost alertate.

 

Reabilitarea sectoarelor de drum pe Coridorul 10 va demara în primăvara anului curent

Conducerea Administrației de Stat a Drumurilor (ASD) a discutat cu reprezentanții unei companii din Turcia progresul mobilizării antreprenorului și planul de acțiuni pentru începerea lucrărilor de îmbunătățire a trei sectoare de drum cu o lungime totală de 36,5 kilometri. În prezent, pe sectoarele respective sînt efectuate lucrări de mentenanță, circulația rutieră fiind asigurată în condiții de iarnă. Contractul cu compania turcă a fost semnat la începutul lunii septembrie 2020, cu un termen de executare integrală a lucrărilor pînă la sfîrșitul lunii martie 2022. Proiectul are o valoare de circa 364 milioane de lei, bani alocați din împrumutul oferit de Banca Mondială.

 

Droguri în valoare de un milion de euro au fost ridicate de oamenii legii

Cinci membri ai unui grup criminal organizat au fost reținuți pentru trafic de droguri din Uniunea Europeană. În urma perchezițiilor efectuate de oamenii legii, au fost ridicate 8 kg de marijuana de tip hidropon și 10 mii de dolari SUA. Transportatorul drogurilor și alți doi participanți au fost reținuți în flagrant. Ulterior, la interval de cîteva ore, au fost identificate și reținute alte două persoane, care, de fapt, sînt organizatorii și finanțatorii grupului. Drogurile ridicate de organele de drept ar costa pe piața neagră circa un milion de lei. Bărbații reținuți au vîrste cuprinse între 25 și 43 de ani și dacă vor fi găsiți vinovați aceștia riscă pînă la 15 ani de închisoare.

 

Un liceu din orașul Strășeni va fi eficientizat energetic cu sprijinul UE

Lucrările de construcție pentru îmbunătățirea serviciilor de eficiență energetică în Liceul „Ion Vatamanu" din orașul Strășeni au fost lansate. Scopul acestui proiect finanțat de Uniunea Europeană este de a asigura elevii și personalul didactic al instituției cu condiții mai bune de învățămînt. Valoarea totală a proiectului „Sporirea eficienței energetice a Liceului „Ion Vatamanu" din orașul Strășeni constituie 1,2 milioane de euro, dintre care 1,1 milioane de euro acordați de UE, și 102 000 de euro - contribuție locală.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
03.05.24 - 12:37
01.05.24 - 00:07
01.05.24 - 00:06