REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (11 aprilie 2018)

A fost lansat un nou program de promovare a energiei verzi

Comisia Europeană şi Ministerul Federal al Germaniei pentru Cooperare și Dezvoltare Economică vor finanţa idei de afaceri şi iniţiative în promovarea energiei verzi, în cadrul unui concurs desfăşurat cu genericul “clim@”. Data limită pentru depunerea cererilor de participare şi intrarea în competiţie este 15 aprilie. Concursul este lansat la nivel global pentru întreprinderi cu experiență, organizaţii neguvernamentale, instituții de cercetare ş.a. care sînt în faza de testare sau transferare a conceptului nou-creat pe piață. Domeniile vizate sînt cel al energiei durabile și eficienței resurselor, obiectivele primare fiind reducerea emisiilor de CO2 și o gestionare mai bună a apei, a deșeurilor și a materialelor reciclabile.

 

CCM a declarat neconstituțional testul cu poligraful pentru anumiți pretendenți

Curtea Constituțională (CCM) a declarat marți, 10 aprilie, neconstituțională aplicarea obligatorie a testului poligraf pentru accederea în funcția de președinte sau vicepreședinte ai Autorității Naționale de Integritate (ANI). Decizia a fost luată după ce fostul candidat la conducerea ANI, Teodor Cîrnaț, a depus o sesizare în acest sens la Curtea Constituțională. Acesta a contestat prevederea care instituie testarea la poligraf și care îi obligă pe candidații la funcția de președinte sau de vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate să susțină această probă. CCM a reținut că certitudinea științifică a rezultatului testului poligraf are, în general, o pondere redusă, iar dreptul de a participa la administrarea treburilor publice și dreptul la muncă are o pondere mare.

 

Toate unităţile comerciale din parcul „Valea Trandafirilor” vor fi evacuate

Activitatea tuturor agenţilor economici de pe teritoriul zonei de odihnă şi agrement din parcul „Valea Trandafirilor” din capitală va fi suspendată, potrivit unei dispoziții semnate de către primarul general interimar al municipiului Chişinău, Silvia Radu. Conform documentului, vor fi demontate și evacuate toate gheretele, unităţile de comerţ ambulant şi prestări servicii amplasate pe teritoriul zonei de odihnă şi agrement. Agenţii economici vor evacua din cont propriu unităţile de comerţ, pînă pe data de 13 aprilie. În cazul în care vor refuza să se conformeze indicaţiilor Primăriei Chişinău, toate unităţile de comerţ vor fi evacuate în mod forţat, pînă pe data de 25 aprilie. De asemenea, vor fi demontate toate foişoarele din lemn amplasate în mod neautorizat de către un agent economic.

 

R. Moldova se pregătește de runda mondială 2020 a recensămintelor

Pregătirile pentru efectuarea recensămîntului populației, runda mondială 2020, precum și măsurile pentru îmbunătățirea situației demografice din R. Moldova au fost discutate, în cadrul unei întrevederi a premierului Pavel Filip cu reprezentanta Fondului ONU pentru Populaţie în R. Moldova, Rita Columbia. Prim-ministrul Pavel Filip a accentuat importanța efectuării unui recensămînt de calitate, cu date precise, care vor servi drept bază la elaborarea documentelor de politici pentru activitatea Executivului. În context, reprezentanta Fondului ONU pentru Populaţie în R. Moldova a relevat necesitatea respectării tuturor etapelor în pregătirea acestui exercițiu, pentru obținerea unor date de calitate. Rita Columbia a menționat necesitatea dezvoltării colaborării cu partenerii externi, inclusiv cu organizația pe care o reprezintă, care vor oferi sprijin în pregătirea și desfășurarea recensămintelor.

 

Silvia Radu va colecta semnături pentru a participa la alegerile locale noi

Primarul interimar al capitalei, Silvia Radu, va colecta semnături pentru a participa la alegerile locale noi pentru funcția de primar general al capitalei. Ea a menționat că urmează să se înscrie în cursa pentru alegerile locale în calitate de candidat independent. „Vreau să candidez, însă decizia depinde de cîțiva factori. Cu siguranță însă, dacă decizia va fi să candidez, o voi face doar ca participant independent, oricît de greu ar fi. Voi începe să colectez semnăturile de mîine, împreună cu cîțiva oameni dragi, care mi-au fost alături și în campania electorală prezidențială”, a scris funcționara pe o rețea de socializare. Radu a remarcat că, în fiecare zi, între orele 18:00-20:00, va fi la unul dintre corturile amenajate pentru adunarea semnăturilor și va discuta cu chișinăuienii despre actuala stare a orașului și acțiunile ce necesită a fi întreprinse.