REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (1 octombrie 2019)

Producătorii agricoli sînt asigurați cu material semincer pentru lucrările de toamnă, susține ANSA

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat că spre sfîrșitul lunii septembrie, în depozite sînt stocate 98 mii tone de semințe de culturi de toamnă, ceea ce constituie 102% din necesarul de 96860 tone. Din totalul materialului semincer, circa 95 mii tone, sau 96,2%, au fost deja verificate și certificate. În prezent, inspectorii abilitați cu funcția de control semincer din teritoriu sînt antrenați în procedura de certificare a materialului semincer, precum și monitorizarea utilizării corecte a semințelor pentru semănat.

 

Funcționarea instituțiilor democratice în R. Moldova va fi examinată la APCE

Raportul privind funcționarea instituțiilor democratice în R. Moldova va fi prezentat, pe 3 octombrie, la Strasbourg, în cadrul sesiunii de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Autorii documentului sînt coraportorii din cadrul Comisiei pentru onorarea obligațiilor și angajamentelor de către statele membre ale Consiliului Europei (Comitetul de monitorizare), Egidijus Vareikis (Lituania) și Maryvonne Blondin (Franța). Raportul se referă la acțiunile întreprinse de autoritățile R. Moldova privind depolitizarea și asigurarea independenței instituțiilor de stat, în special, în sistemul justiției.

 

UE va sprijini financiar R. Moldova cu anumite condiții

Uniunea Europeană este pregătită să sporească sprijinul financiar pentru susținerea agendei de reforme a Guvernului de la Chișinău, însă este important ca țara noastră să-și onoreze angajamentele asumate. Declarația a fost făcută luni, 30 septembrie, la Bruxelles de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini. Oficialul european a adăugat că este important ca R. Moldova să obțină rezultate și să respecte angajamentele pe care și le-a asumat.

 

Euro și dolarul se vor ieftini

În prima zi a lunii octombrie, euro și dolarul se vor ieftini în raport cu leul moldovenesc, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, dolarul se va deprecia cu un ban, iar euro - cu trei bani. Ca rezultat, dolarul va costa 17 lei și 72 de bani, iar moneda unică europeană - 19 lei și 36 de bani. Și leul românesc va fi mai ieftin. Acesta va pierde un ban și se va opri la nivelul de 4 lei și 07 bani. Pentru rubla rusească, BNM a stabilit un curs oficial de 27 de bani iar pentru hrivna ucraineană - 73 de bani.

 

Un tînăr din Edineţ a fost transportat cu elicopterul SMURD la un spital din capitală

Un tînăr în vîrstă de 24 de ani din Edineţ, rănit într-un accident rutier, a fost transportat în după amiaza zilei de luni, 30 septembrie, cu elicopterul SMURD la un spital din capitală. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, tînărul a suportat un politraumatism sever după un accident de circulaţie. Acesta a fost preluat din spitalul raional Edineți şi adus pe calea aerului de un echipaj SMURD Iaşi la Chişinău.

 

A fost publicat regulamentul privind desfășurarea preselecției candidaților la funcția de Procuror General

Regulamentul privind modul de organizare și desfășurare a preselecției candidaților la funcția de Procuror General a fost publicat luni, 30 septembrie, în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, preselecția candidaților la funcția de Procuror General va fi efectuată de o comisie constituită de Ministerul Justiției. Preselecția va fi organizată în două etape: competiția dosarelor depuse și proba interviului. Lista candidaților la funcția de procuror general preselectați și dosarele acestora se transmit Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) care, din lista respectivă, va selecta și propune spre numire Președintelui R. Moldova candidatul la funcția de Procuror General.

 

Majoritatea muniției aflate în depozitul de la Cobasna va fi distrusă la fața locului

Șeful misiunii OSCE la Chișinău, Claus Neukirch, a declarat că majoritatea muniției aflate în depozitul de la Cobasna va fi distrusă la fața locului. "Discuțiile referitoare la munițiile aflate la Cobasna vorbesc despre distrugerea pe loc a acestora, din cauza că majoritatea lor nu se află într-o stare sigură pentru a fi transportată în Federația Rusă. Este muniție veche și nu putem exclude apariția unor pericole dacă aceasta ar fi deplasată", a spus Neukirch.