Realitatea internationala pe scurt (7 Mai 2019)

Cea mai adîncă groapă săpată de oameni

În timpul Războiului Rece, confruntarea SUA - Rusia s-a dat pe numeroase fronturi, iar cele două țări s-au lăudat inclusiv că vor săpa cea mai adîncă groapă din istorie. Locul ales de Rusia pentru acest proiect a fost Peninsula Kola, aflată în Cercul Arctic, iar startul a fost dat în anii 1970. Aici, timp de 20 de ani sovieticii au adus mașinării speciale și au săpat continuu, ajungînd la adîncimea de 12,2 kilometri. Proiectul a fost însă oprit după prăbușirea URSS, în 1992, deși scopul inițial era să ajungă la mantaua Pamîntului, aflată la 40 de kilometri adîncime. În acel moment, temperatura la care săpau mașinăriile era de 180 de grade Celsius, de două ori mai mare decît se anticipa, iar utilajele nu mai puteau funcționa normal. În prezent, craterul de 12,2 kilometri încă există în Peninsula Kola, însă intrarea a fost sigilată. Între timp, a devenit o atracție turistică. Alte două țări care au încercat să sape cea mai adîncă groapă, SUA și Germania, au abandonat proiectul înainte să ajungă la 10 kilometri, după ce s-au tăiat fondurile. Acum, Japonia a anunțat că va demara un proiect asemănător, în încercarea de a ajunge la mantaua Pămîntului.

Noi acuzații aduse lui Trump

Omarosa Manigault Newman, vedetă de reality-show şi fostă consilieră a Președintelui Donald Trump susține că Administrația de la Casa Albă a distrus cel puțin 5 cutii pline cu documente ca să nu ajungă la procurorul Robert Mueller. Potrivit Newsweek, Omarosa a făcut aceste afirmații într-o intervenție televizată la postul MSNBC. Ea a susținut că Trump și apropiații săi au fost informați că ar fi spre binele său să păstreze documentele care urmau să fie analizate de echipa specială de anchetatori, însă acest lucru nu s-a întîmplat. ”Am avut o directivă clară, să păstrăm acele documente, să ținem email-urile și mesajele text”, a spus ea.

Fostul om al lui Trump a mai spus că, după ce a fost concediată de la Casa Albă, în Decembrie 2017, a fost anunțată de către Administrație că trebuie să predea 7 cutii de documente de la campania prezidențială, de la inaugurare și tranziție. ”Ce este foarte curios pentru mine este că, așa cum am spus, au fost 7 cutii de documente, iar în email-urile mele ei s-au referit doar la 2, ceea ce mă duce la concluzia că le-au distrus pe celelalte 5”, a afirmat Newman.

Ea este de părere că Administrația Trump le-a distrus. ”Deci tu spui că au fost 7 cutii, dar ei vorbesc doar despre două? Și sugerezi că poate le-au distrus pe celelalte 5 cutii cu email-uri care ar fi putut fi dovezi?”, a întrebat-o realizatorul emisiunii ”Politics Nation with Al Sharpton”. ”Oh, fără îndoială. De fapt, cînd am vorbit cu avocatul Stefan Passantino de la Casa Albă, mi-a spus că ei au dreptul să citească emailurile și să decidă ce păstrează și ce nu, ce poate să arunce”, a răspuns Omarosa.

După ce a fost dată afară din Administrația de la Casa Albă, Manigault Newman a scris o carte despre timpul petrecut cu Donald Trump, intitulată ”Unhinged”.

Euronews: ”O treime din români încă trăiesc în sărăcie”

Cu doar trei săptămîni înainte de alegerile europarlamentare, doi reporteri Euronews, Damon Embling și Gabor Tanacs, au venit în România și au vorbit cu oamenii obișnuiți despre problemele lor. Oamenii au fost invitați în fața camerei să-și exprime îngrijorările și să spună ce cred despre situația țării, la 12 ani după intrarea în Uniunea Europeană. 

”Fostă țară comunistă, România și-a văzut economia transformată de la aderarea la UE, cu o rată a șomajului tot mai scăzută. Cu toate acestea, inechitățile în ceea ce privește veniturile sunt încă foarte vizibile, aproximativ o treime din populație trăind în sărăcie, iar infrastructura, cum ar fi rețelele rutiere, este încă slabă. O altă problemă importantă pentru această țară, cu o populație care îmbătrînește, este numărul de tineri care emigrează în căutarea unor salarii mai bune, în altă parte a Europei”, explică cei doi reporteri Euronews la începutul reportajului.

Jurnaliștii Euronews subliniază că România are probleme privind independența Justiției, fiind atent urmărită de organismele europene. ”Eforturile sale privind combaterea corupției se află acum în centrul atenției mai mult decît oricînd și un referendum pe această temă va avea loc în același timp cu alegerile europarlamentare. Se spune că Președintele României, Klaus Iohannis, încearcă să oprească adoptarea unei noi legislații propuse de social-democrații aflați la guvernare, legislație care ar fi menită să-i scape de acuzațiile de corupție”, potrivit Euronews.

Comisia Europeană a urmărit îndeaproape progresele înregistrate în cazurile de corupție din România, apreciind activitatea Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în pofida presiunilor intense care au dus și la înlăturarea unui procuror anticorupție de top, mai spun jurnaliștii Euronews.

Motivul pentru care Sultanul Bruneiului renunță la pedeapsa cu moartea pentru homosexuali

Sultanul statului Brunei a suspendat aplicarea pedepsei cu moartea prin lapidare pentru homosexualitate. Șeful statului a făcut anunțul într-un discurs rostit înaintea lunii sfinte a Ramadanului. El face astfel un pas înapoi după ce ONU, diverse state occidentale, dar și celebrități precum George Clooney ori Elton John au denunțat public noua legislație. Totodată, aceștia au lansat apeluri pentru boicotarea hotelurilor deținute de Sultan, inclusiv Dorchester din Londra și Hotelul Beverly Hills din Los Angeles. De asemenea, mai multe companii multinaționale au interzis angajaților să se cazeze în hotelurile Sultanului, în timp ce unele firme de turism au oprit promovarea Bruneiului ca destinație turistică.

Invazie de purici într-o secție de Poliție din Paris

O secţie de Poliţie din Nord-Estul Parisului a trebuit să fie evacuată Duminică după ce a fost invadată de purici, a informat un sindicat al poliţiştilor, conform The Guardian. „Secţia de Poliţie a fost închisă pînă la noi informaţii!”, scria pe un afiş lipit de intrarea în secţia din arondismentul 19 din Paris. Sindicatul a informat pe Twitter că secţia a fost victima unei „invazii de purici”, condiţiile de muncă fiind astfel „intolerabile” timp de mai multe zile, potrivit News.ro. În ciuda eforturilor de dezinsecţie, situaţia, care a început acum trei săptămîni, s-a înrăutăţit Joi, ofiţerii fiind muşcaţi constant, conform postului de radio France Bleu Paris.

Unii dintre poliţişti au dus şi acasă puricii, conform liderului de sindicat Emmanuel Cravello. „Mai mulţi colegi s-au dus la medic avînd multe muşcături. Problema este că unii dintre ei au dus puricii acasă şi acum şi copiii lor au fost muşcaţi. Această situaţie nu poate continua”, a afirmat el. Sindicatul cere o dezinfectare totală a secţiei, care ar putea dura în jur de 48 de ore.

Români prinşi în Sicilia cu sacii de marijuana în spate

4 români au fost arestaţi în Sicilia în week-endul trecut, în cadrul unei operaţiuni anti-drog. Cei patru români, toţi cu reşedinţa în oraşul sicilian Agrigento, au fost prinşi de poliţiei cu 15 kilograme de marijuana, într-o fermă din satul Carrubba. Plantele, proaspăt culese, erau strînse în navete de plastic, apoi puse în saci pe care oamenii îi cărau în clădire. Aici urmau să cîntărească substanţele interzise şi să le împacheteze în saci mai mici, pentru a le vinde apoi în Italia. Cînd i-au văzut pe poliţişti, traficanţii au încercat fără succes să fugă, fiind prinşi după o scurtă urmărire. Ei au fost duşi în arestul preventiv al Poliţiei din Gela. Potrivit Il Fatto Nisseno, românii au vîrste între 22 şi 38 de ani.

Un cuplu a murit de ciumă neagră, după ce a consumat carne crudă de marmotă

Zeci de turiști americani și europeni aflați în vacanță în Mongolia au rămas blocați într-un oraș din regiunea Ulgii, în urma carantinei instituite din cauza unei epidemii de ciumă bubonică, după ce un cuplu din Rusia a murit în urma consumului de carne provenind de la o marmotă infestată cu această boală, relatează Forbes.

Ministrul Sănătății din Mongolia a confirmat că două persoane - un bărbat de 38 de ani și soția lui însărcinată, în vîrstă de 37 de ani - au murit de ciumă bubonică. Cei doi consumaseră carne crudă și organele interne ale unei marmote, deși consumul de carne de marmotă este interzis în Mongolia. Imaginile surprinse în regiunea Ulgii arată cum avioanele sunt întîmpinate de echipajele de urgență pentru împiedicarea contaminării și răspîndirii ciumei bubonice. Orașul se află la granița cu Rusia și se află sub carantina instituită de ministerul Sănătății și Armată. Zeci de turiști din întreaga lume așteaptă acum să afle cînd se vor putea întoarce acasă.

„Credeați că ciuma neagră este ceva din Evul Mediu? Și noi! Tocmai ne pregăteam să plecăm din Ulgii pentru a ne plimba prin Mongolia, însă toate ieșirile din oraș au fost închise și nu ni se permite să plecăm. Jumătate din oraș e închis din cauza unor marmote infestate cu ciumă bubonică”, a scris turista Elena Kovena, blocată la graniță împreună cu soțul ei, relatează Siberian Times. Alți turiști blocați în orașul Ulgii provin din SUA, Olanda, Suedia, Elveția, Coreea de Sud, Germania și Rusia.

Cuplul care a murit din cauza ciumei negre ar fi consumat rinichii cruzi ai unei marmote, mai relatează publicația. Potrivit superstițiilor din Mongolia, consumarea cărnii crude și a organelor interne ale unei marmote întărește sănătatea. Cel puțin 158 de persoane care au intrat în contact cu cuplul se află sub supraveghere atentă.

Cutremurător! O fetiță s-a lăudat la colegi că a mîncat carne de om

O fetiță de 12 ani din Rusia le-a povestit colegilor de clasă că a gătit și a mîncat inima unui om și alte părți ale corpului. Părinții elevilor au cerut, revoltați, exmatricularea elevei. Minora de 12 ani a fost implicată într-un caz de canibalism și pedofilie, alături de Arkady Zverev. Aceasta ar fi fost iubita bărbatului de 22 de ani. Bărbatul a murit, însă, înainte să fie judecat pentru mai multe fapte, inclusiv pentru acuzațiile de viol asupra fetei de 12 ani, scrie The Mirror. Potrivit părinților, fetița ar fi mărturisit că gustul cărnii de om este foarte dulce, iar „creierul era gustos”. Peste 100 de părinți furioși au cerut conducerii școlii ca minora să fie exmatriculată deoarece, ceilalți copii sunt speriați să se mai întoarcă în sălile de curs.

1.834 de criminali şi 762 de violatori din România, eliberaţi cu recursul compensatoriu

Peste 16.000 de deţinuţi au fost eliberaţi pe baza legii recursului compensatoriu în cele 17 luni de la intrarea în vigoare a normei, arată ultimele statistici ale Ministerului Justiţiei din România. Concret, din 19 Octombrie 2017, data intrării în vigoare a legii, şi pînă în 15 Martie 2019, au beneficiat de lege 16.217 deţinuţi puşi în libertate. Dintre aceştia, 1.834 aveau condamnări pentru omor, 5.928 pentru furt şi tîlhărie, 762 pentru viol, 243 pentru trafic de persoane şi trafic de minori, iar 1.665 pentru conducere fără permis, conducere sub influenţa băuturilor alcoolice ori alte substanţe, precum şi pentru alte infracţiuni privind circulaţia pe drumurile publice. 

Potrivit oficialilor români, în ultimul an şi jumătate, din totalul persoanelor eliberate, 968 au fost arestate din nou, ceea ce reprezintă un procent de recidivă de 5,96%. Specialiştii din sistem spun că aceste cifre ilustrează „dezastrul” produs de această lege, şi avertizează că procentul de recidivă indicat de Ministerul Justiţiei este unul înşelător. „Cifrele prezentate de Minister sunt corecte şi ele arată dimensiunea dezastrului. Ceea ce a făcut această lege, să elibereze înainte de termen criminali şi violatori, nu este un lucru firesc. Nici măcar legile de graţiere nu-i includ pe aceştia. În ceea ce priveşte procentul de recidivă, acesta este unul fals. Ei au măsurat strict numărul deţinuţilor care au revenit în penitenciare. Însă mulţi dintre aceştia sunt încă în procedurile juridice aferente. Cifrele reale aici se vor vedea în circa 3 ani. Atunci ne aşteptăm ca procentul celor care se întorc în puşcării să fie de circa 70%. Aşa funcţionează statistica, din păcate. Ne va spune adevărul mult prea tîrziu”, a declarat Sorin Dumitraşcu, liderul sindicatelor din penitenciare.

Legea recursului compensatoriu, adoptată în Octombrie 2017 de guvernarea PSD-ALDE, a dominat agenda publică prin valul de infracţiuni violente comise de mai mulţi recidivişti eliberaţi în baza prevederilor ei. Specialiştii au criticat legea, susţinînd că nu diferenţiază între deţinuţii de bună credinţă şi recidivişti, în timp ce reprezentanţii puterii au susţinut că recidiviştii ar fi comis oricum aceste infracţiuni.  Legea recursului compensatoriu le permite deţinuţilor aflaţi în spaţiile de detenţie clasificate ca fiind improprii să beneficieze de o reducere a pedepsei cu o cincime. Astfel, chiar dacă România are penitenciare recent modernizate acestea au un grad de ocupare cu mult sub capacitatea maximă deoarece deţinuţii care ajung aici fac tot posibilul să fie transferaţi în penitenciarele vechi, nerenovate ca să se libereze mai repede. De exemplu, gradul de ocupare la penitenciarul Giurgiu, unul dintre penitenciarele modernizate, este de 81%, ceea ce înseamnă că încă 281 de deţinuţi ar avea loc, însă, în ultimii ani, nu mai puţin de 1.200 de deţinuţi au făcut cereri să fie transferaţi. (Adevărul.ro)

Juan Guaido ameninţă că ar putea cere o intervenţie militară a SUA în Venezuela

Juan Guaido, liderul opoziţiei din Venezuela, a sugerat că, în contextul crizei politice grave, ar putea cere o intervenţie militară a Statelor Unite împotriva regimului Nicolas Maduro, potrivit Mediafax. ”Preşedintele Nicolas Maduro îşi afectează singur poziţia. A avut pierderi, este din ce în ce mai slab şi din ce în ce mai izolat, nu are susţinere internaţională. Noi suntem acceptaţi din ce în ce mai mult, avem mai multă susţinere şi vom avea mai multe opţiuni în viitor”, a declarat Juan Guaido într-un interviu acordat postului BBC. Liderul opoziţiei din Venezuela autoproclamat preşedinte crede că regimul Nicolas Maduro se bucură doar „parţial” de susţinerea Armatei.

Întrebat cum comentează atitudinea Administraţiei Donald Trump, care iniţial a semnalat că analizează posibilitatea unei intervenţii militare în Venezuela, după care a evocat posibilitatea unei misiuni umanitare, Juan Guaido a precizat: „Poziţia Preşedintelui Trump este foarte fermă, nu sunt jumătăţi de măsură, ci pur şi simplu arată cu degetul spre ceea ce este cea mai gravă criză umanitară din regiune: şapte milioane de venezueleni – 25 la sută din populaţie – riscă să moară, această cifră este recunoscută de Naţiunile Unite. Cred că poziţia Preşedintelui Trump este foarte fermă, ceea ce apreciem, toată lumea apreciază”.

Întrebat ce aşteaptă concret din partea Washingtonului, eventual o intervenţie militară, Juan Guaido a răspuns: „Întrebarea este foarte importantă deoarece astăzi în Venezuela există un preşedinte şi un Parlament naţional care vor schimbare. Singura intervenţie care există acum în Venezuela este cea a cubanezilor, care efectuează misiuni de colectare de informaţii şi de contrainformaţii pentru forţele noastre armate; există şi intervenţia avioanelor militare ruse pe teritoriul Venezuelei. Dată fiind criza actuală şi tragedia din Venezuela, cred că ar fi inteligent nu doar să evaluăm situaţia, ci şi să pregătim alternative dacă regimul continuă să radicalizeze procesul care ne-a adus la acest dezastru. Eu, în calitatea de preşedinte responsabil de Parlamentul naţional, voi evalua toate opţiunile necesare”.

Rusia condiționează dialogul cu NATO privind controlul armelor

Un dialog privind controlul asupra armelor convenţionale în Europa va fi posibil dacă NATO şi SUA vor abandona politica de descurajare a Rusiei şi vor relua cooperarea militară cu Moscova, dar pînă în prezent aceasta nu s-a întîmplat, menţionează Ministerul de Externe rus într-un comunicat, ca reacţie la publicarea de către Departamentul de Stat a unui raport privind ataşamentul Washingtonului faţă de angajamentele sale în domeniul dezarmării, informează agenţia de presă oficială rusă TASS, potrivit agerpres.

În ceea ce priveşte perspectivele de dezvoltare a unui nou regim de control al armamentului convenţional în Europa în baza principiilor de securitate egală şi indivizibilă, echilibrului între drepturile şi obligaţiile părţilor, acestea ar trebui luate în considerare după ce membrii NATO vor renunţa la măsurile lor de ”descurajare” a Rusiei în Europa, după o normalizare a relaţiilor cu Federaţia Rusă, inclusiv în domeniul cooperării militare, subliniază MAE rus. În comunicatul său, diplomaţia rusă a respins acuzaţiile SUA potrivit cărora decizia Moscovei de a-şi suspenda participarea la acordul precedent în domeniu – Tratatul privind forţele armate convenţionale din Europa (CFE) – ar fi în contradicţie cu dreptul internaţional.

”În această privinţă, am dori să reamintim următoarele: SUA şi aliaţii lor au eludat în mod repetat prevederile restrictive ale CFE prin extinderea NATO”, susţine MAE rus, afirmînd că partenerii occidentali au evitat reînnoirea propusă de Rusia a regimului de control al armelor convenţionale în Europa în conformitate cu schimbările militare şi politice survenite pe continent.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat în 2007 un decret prin care a suspendat participarea Rusiei la Tratatul CFE pe fondul consolidării prezenţei militare a NATO în Europa, notează TASS. Tratatul CFE, semnat în 1990, limitează numărul de arme grele convenţionale desfăşurate între Atlantic şi Urali. La vremea respectivă, NATO ceruse Rusiei să-şi respecte obligaţiile care îi revin în virtutea Tratatului CFE şi să recunoască suveranitatea Georgiei în graniţele sale de dinainte de 2008, aceasta fiind o condiţie prealabilă pentru discuţii. După conflictul din August 2008 cu Georgia, Moscova a recunoscut independenţa regiunilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, unde şi-a instalat baze militare.

Tratatul CFE a fost revizuit în 1999 la Istanbul, dar varianta amendată n-a intrat niciodată în vigoare din cauza dezacordului în legătură cu prezenţa militară rusă în Abhazia şi Osetia de Sud, regiuni separatiste din Georgia, şi în Transnistria, regiunea separatistă din Estul Republicii Moldova. 

 

 

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31