REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (27 Octombrie 2022)

Patriarhia rusă e tot mai agresivă: Propune "poliția știrilor" din internet, sub pretextul că îi afectează pe copii
Biserica Ortodoxă Rusă a propus, Miercuri, 26 Octombrie, înființarea "poliției informațiilor". Sub pretextul că internetul ”atacă psihicul și sufletele copiilor”, președintele Comisiei pentru problemele familiei, preotul Fiodor Lukianov, din cadrul Patriarhiei Moscovei şi a Întregii Rusii, a cerut statului să controleze riguros "informațiile distructive" care apar pe internet.
Propunerea a fost lansată la cel de-al 24-lea Consiliul Mondial al Poporului Rus. Fiodor Lukianov a spus că situația trebuie ”reglementată extrem de sever” și a cerut inclusiv stabilirea unor sancțiuni. ”Trebuie sancțiuni dure care să vizeze şi să afecteze cifra de afaceri, astfel încît companiile să elimine conținutul negativ", a spus Fiodor Lukianov, potrivit Agenției de presă RBC.
O problemă tot mai mare pentru Rusia o constituie sabotajele feroviare, potrivit britanicilor
Ministerul Apărării de la Londra, care publică zilnic un buletin informativ de la începutul invaziei ruse în Ucraina, a comunicat că în Rusia au avut loc în ultimele luni mai multe sabotaje împotriva reţelei feroviare, autorii fiind cetăţeni ruşi care se opun războiului, notează Agerpres.
Deteriorarea unei căi ferate în apropierea frontierei ruso-belaruse, săptămîna aceasta, a fost a şasea acţiune de acest gen revendicată din Iunie și pînă acum de un grup anti-război numit Opriţi Vagoanele, a arătat Ministerul, conform dpa. Sabotajele se încadrează într-o campanie mai amplă de atacuri împotriva infrastructurii feroviare din Rusia şi Belarus, afirmă Londra. Armata rusă depinde în foarte mare măsură de o reţea de peste 33.000 de kilometri de căi ferate pentru a transporta trupe în Ucraina, iar securizarea liniilor împotriva sabotajelor este dificilă în regiunile slab populate. Conform aceleiaşi surse, conducerea Rusiei este tot mai îngrijorată că opoziţia faţă de război, chiar şi a unui grup mic de cetăţeni, poate fi atît de vehementă încît să ducă la sabotaje fizice.
Germania e gata să legalizeze canabisul
Guvernul german a deschis, Miercuri, calea pentru legalizarea canabisului, deşi este încă neclar dacă proiectul va fi acceptat la nivel european, relatează dpa, potrivit Agerpres.
Conform planului aprobat de Cabinetul cancelarului Olaf Scholz, canabisul şi substanţa activă tetrahidrocanabinol (THC) nu vor mai fi clasificate din punct de vedere legal ca fiind narcotice. Achiziţionarea şi deţinerea a pînă la 30 de grame de canabis nu vor mai fi considerate infracţiuni, cultivarea privată ar fi permisă într-o anumită măsură, iar vînzarea către adulţi în "magazine specializate autorizate" şi chiar în farmacii ar fi posibilă, conform planului Guvernului german.
Dacă acest lucru chiar se va întîmpla, rămîne de văzut, în condiţiile în care normele europene privind canabisul ar putea sta în calea legalizării sale în Germania. Cadrul juridic internaţional oferă "opţiuni limitate pentru implementarea proiectului coaliţiei", conform documentaţiei aprobate de către Cabinet.
Acum și Mercedes-Benz părăsește piața din Rusia
Producătorul auto de maşini premium Mercedes-Benz a anunţat, Miercuri, că se va retrage de pe piaţa rusă şi vinde unui investitor local acţiunile subsidiarelor sale industriale şi financiare, transmite Reuters, potrivit agerpres.
Mercedes-Benz Russia a precizat că acţiunile subsidiarelor locale vor fi vîndute unui dealer auto – Avtodom. Un purtător de cuvînt al Mercedes a declarat că participaţia de 15% deţinută de companie la producătorul rus de camioane Kamaz nu va fi afectată de această tranzacţie şi ar urma să fie transferată anul acesta către Daimler Truck, aşa cum era planificat.
Directorul financiar al Mercedes, Harald Wilhelm, a explicat că tranzacţia nu ar urma să aibă efecte semnificative asupra profitabilităţii grupului german, dincolo de cele raportate în trimestrele precedente.
Avtodom a informat că va selecta un partener din domeniul tehnologiei pentru a continua operarea facilităţilor de producţie de la Esipovo, la Nord-Vest de Moscova, unde Mercedes-Benz are o fabrică.
După invadarea Ucrainei de către Rusia, Mercedes a suspendat la începutul lunii Martie fabricarea de autovehicule pe piaţa rusă.
Autoritățile turcești au mai arestat 11 jurnalişti
Unsprezece jurnalişti care lucrează pentru media pro-kurde au fost arestaţi în şase provincii turce, la o săptămînă după intrarea în vigoare a unei legi ce pedepseşte cu închisoarea divulgarea de „informaţii false”, a anunţat sindicatul jurnaliştilor din Turcia, transmite AFP, potrivit agerpres.
Potrivit Poliţiei Capitalei Ankara, 11 persoane au fost arestate în urma unor raiduri simultane, pentru presupusele lor legături cu militanţi kurzi şi pentru „difuzare de informaţii care incită la ură şi la ostilitate”.
Jurnaliştii arestaţi lucrau pentru agenţiile de presă pro-kurde Mezopotamya şi Jinnews, a precizat pe Twitter sindicatul jurnaliştilor TGS.
Agenţia Mezopotamya a confirmat arestarea unor jurnalişti ai săi, printre care redactorul-şef.
Şaisprezece jurnalişti turci au fost trimişi la închisoare la sfîrşitul lui Iunie pentru „apartenenţă la o organizaţie teroristă”, în Diyarbakir, în Sud-Estul majoritar kurd al Turciei.
Turcia a adoptat, la mijlocul lui Octombrie, o lege contestată asupra dezinformării, lege care, cu opt luni înainte de alegerile generale, pedepseşte cu pînă la trei ani de închisoare orice persoană acuzată că răspîndeşte „informaţii false sau înşelătoare”.
Stoltenberg a avertizat Rusia să nu mai caute motive pentru escaladarea conflictului din Ucraina
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că „Rusia nu trebuie să folosească pretexte false pentru escaladarea ulterioară” a conflictului din Ucraina, informează dpa, potrivit agerpres.
„Rusia susţine acum în mod fals că Ucraina se pregăteşte să folosească o bombă murdară radiologică pe propriul teritoriu”, a spus secretarul general al NATO.
„Aliaţii NATO resping această afirmaţie în mod clar falsă”. ”Rusia îi acuză adesea pe alţii de ceea ce intenţionează să facă ea însăşi. Am mai văzut acest model. Din Siria pînă în Ucraina”. „Lumea urmăreşte cu atenţie”, a spus Stoltenberg.
Moscova a susţinut recent că Ucraina plănuieşte să detoneze o bombă murdară radioactivă în încercarea de a discredita Rusia.
Denunţătorii cartelurilor din UE au scăpat de amenzi de 10 miliarde de euro în ultimii 16 ani
Companiile care în ultimii 16 ani au dezvăluit autorităţilor europene existenţa unor înţelegeri anticoncurenţiale au evitat amenzi potenţiale în valoare de 10 miliarde de euro, au informat organismele europene din domeniul concurenţei, care au anunţat şi noi eforturi care să încurajeze activitatea denunţătorilor, transmite Reuters, potrivit agerpres.
Lansat în 1996, şi revizuit de mai multe ori între timp, programul de clemenţă al Comisiei Europene oferă primei companii care dezvăluie existenţa unor carteluri imunitate deplină la plata amenzilor, în tip ce firmele care vin ulterior cu dovezi pot obţine o reducere a amenzilor de pînă la 50%.
Într-un comunicat, Executivul comunitar a informat că firmele care operează în Spaţiul Economic European şi care au cooperat cu autorităţile începînd din 2006 au beneficiat de o reducere a amenzilor cu 16 miliarde de euro, în timp ce solicitanţii de imunitate au beneficiat de o reducere a amenzilor cu 10 miliarde de euro, iar solicitanţii de reducere a amenzilor au primit o reducere de şase miliarde de euro.
Potrivit Executivului comunitar, în aceeaşi perioadă, valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 15 miliarde de euro.
Spaţiul Economic European include cele 27 de state membre UE plus Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.
Concursul Miss Universe a fost cumpărat cu 20 de milioane de dolari de o transsexuală din Thailanda
O vedetă din Thailanda, susținătoare a drepturilor transsexualilor, a cumpărat Organizația Miss Universe pentru 20 de milioane de dolari, marcînd astfel prima dată cînd organizatorul concursului de frumusețe va fi deținut de o femeie, a anunțat Miercuri compania sa, potrivit Reuters.
Transsexuala Jakapong „Anne" Jakrajutatip, CEO și cel mai mare acționar al JKN Global Group Pcl (JKN), este o celebritate în Thailanda, apărînd în versiunile locale ale reality show-urilor Project Runway și Shark Tank.
Acțiunile companiei au urcat cu aproape 10% în primele tranzacții de Miercuri. Concursul anual de frumusețe organizat de Organizația Miss Universe, care a fost co-deținută de Donald Trump între 1996 și 2002, este difuzat în 165 de țări și se desfășoară de 71 de ani. Înainte de această ultimă achiziție, Organizația Miss Universe era deținută de compania americană WME/IMG.
Terifiant! O femeie a fost înghițită de un piton
O femeie din provincia indoneziană Jambi a fost înghițită cu totul de un piton, potrivit BBC, care citează surse locale. Jahrah, în vîrstă de 50 de ani, care colecta cauciuc, a fost văzută ultima dată Duminică dimineață, cînd a plecat spre locul de muncă, la o plantație cu arbori de cauciuc. A fost dată dispărută, pentru că seara nu s-a întors acasă.
După o zi, sătenii au găsit un piton cu un abdomen foarte mare. Oamenii au ucis șarpele și au găsit cadavrul femeii în interiorul lui. „Victima a fost găsită în stomacul șarpelui”, a declarat pentru presa locală șeful Poliției din Betara Jambi, AKP S Harefa. Acesta a mai spus că trupul femeii era intact cînd a fost găsit.
După ce șarpele, care avea cel puțin 5 metri lungime, a fost văzut Luni, sătenii l-au prins și l-au ucis pentru a verifica dacă suspiciunile lor erau justificate. „După ce au tăiat burta, au descoperit că înăuntru era Jahrah”, a declarat Harefa pentru CNN Indoneisa.
Pitonii își înghit hrana întreagă. Pitonii atacă adesea și animale mari cum sunt porcii sau chiar vacile.
Un tip a încercat să-i fenteze pe vameși și să urce în avion cu un aligator care se vinde și cu 1,4 milioane de dolari pe piața neagră
Incidentul a fost făcut public în urmă cu cîteva zile de către biroul vamal din München, care a spus că aligatorul lung de aproape 1 metru este acum bine îngrijit și sănătos, potrivit Insider, care citează presa germană.
Angajații aeroportului au observat aligatorul cînd valiza a fost trecută printr-un scanner cu raze X. Au chemat vameșii și un medic veterinar, care a preluat animalul. Aligatorul fusese împachetat în folie de plastic, cu gaură lăsată în dreptul botului, ca să poată respira.
Autoritățile germane au început urmărirea penală împotriva bărbatului de 42 de ani care călătorea cu aligatorul. I s-a permis să zboare către destinația lui, Singapore, dar nu înainte de a depune o garanție de zeci de mii de euro. Autoritățile încă nu au stabilit de unde provedea reptila și ce urma să se întîmple cu ea. Oficialii vamali au declarat că un aligator albinos poate să aducă un venit de 75.000 de dolari în unele regiuni ale lumii, dar un expert în animale exotice a declarat, pentru Straits Times, că animalul poate fi vîndut chiar și cu 1,4 milioane de dolari pe piața neagră. Asia este principala piață a comerțului ilegal cu reptile, însă aligatorii nu se numără printre speciile frecvent traficate.












