Realitatea internationala pe scurt (22 Iunie 2020)

În Iran, epidemia de COVID-19 va dura pînă în 2022

Epidemia de coronavirus va dura în Iran pînă în 2022, a declarat, Duminică, ministrul iranian al Sănătăţii Saeed Namaki, citat de agenţia locală Isna, preluată de DPA, potrivit agerpres. Potrivit estimărilor oficiale, „iranienii ar urma să trăiască cu noul coronavirus încă doi ani”, a spus el, comparînd SARS-CoV-2 cu un animal, care poate „să muşte şi să lovească”. După ce numărul de contaminări s-a redus în luna Mai, autorităţile iraniene au început să ridice restricţiile legate de noul coronavirus. Lucrătorii din aproape toate industriile au fost autorizaţi să îşi reia munca. Cu toate acestea, faptul că oamenii au luat măsurile de igienă şi de distanţare socială mai puţin în serios a dus la o recrudescenţă a contaminărilor, spun autorităţile.

Peste 200.000 de persoane s-au contaminat cu noul coronavirus în Iran, unde s-au înregistrat peste 9.500 de decese.

Europa lucrează cu SUA pentru a reforma OMS

Guvernele europene lucrează cu SUA pentru un plan de revizuire a OMS, a declarat un important oficial din Sănătate dintr-o ţară europeană pentru Reuters. Informaţia semnalează că Europa împărtăşeşte unele dintre preocupările care au determinat  Washingtonul să renunțe la finanțarea Organizației, potrivit mediafax. Obiectivul, a spus oficialul pentru Reuters, este asigurarea independenţei OMS, o referire aparentă la afirmaţiile potrivit cărora organismul a fost prea aproape de China în timpul răspunsului iniţial la criza coronavirusului la începutul acestui an.

„Discutăm modalităţi de a separa mecanismul de gestionare a situaţiilor de urgenţă al OMS de orice influenţă a unei ţări”, a declarat oficialul. Reformele ar implica schimbarea sistemului de finanţare al OMS pentru a-l face pe un termen mai mare, a spus oficialul.

OMS operează acum pe un buget de doi ani, care „poate afecta independenţa OMS” în cazul în care trebuie să strîngă fonduri de la ţări în mijlocul unei situaţii de urgenţă.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a acuzat OMS că este prea aproape de China şi a anunţat că intenţionează să retragă ţara şi finanţarea.

Ţările europene au solicitat ocazional reforma OMS, dar în general au protejat Organizaţia de criticile Washingtonului. În public, poziţia europeană a fost de obicei că orice reformă ar trebui să vină numai după o evaluare a răspunsului la criza coronavirusului.

Focuri de armă la Minneapolis. Un mort şi 11 răniţi

O persoană a decedat şi 11 au fost rănite în urma unor tiruri, Duminică, la primele ore ale dimineţii, la Minneapolis, oraş din Nordul SUA, potrivit Poliţiei locale, care anunţă incidentul într-o postare pe pagina sa de Twitter, citată de Reuters, potrivit agerpres. Într-un tweet separat, Poliţia din Minneapolis anunţase iniţial că persoanele rănite au fost transportate la spitalele din regiune. „Un bărbat adult a decedat, iar alte 11 persoane au fost rănite, dar vieţile lor nu sunt în pericol”, a indicat Poliţia din Minneapolis, scena unor ample proteste împotriva rasismului şi a violenţelor poliţieneşti după ce un afro-american a murit în timpul reţinerii sale de către Poliţie. Deocamdată nu se cunosc mai multe detalii despre acest nou incident.

Poliţişti răniţi şi magazine vandalizate în timpul unor confruntări violente la Stuttgart

Mai multe sute de persoane au vandalizat magazine şi au atacat Poliţia cu pietre de pavaj şi cu sticle în noaptea de Sîmbătă spre Duminică în oraşul german Stuttgart, rănind mai mulţi poliţişti, informează AFP şi DPA, scrie agerpres. Un purtător de cuvînt al Poliţiei a declarat, pentru AFP, că nu are pentru moment informaţii despre autorii acestor violenţe şi nici despre motivaţiile exacte ale faptelor acestora. „Situaţia era complet scăpată de sub control”, a spus acelaşi purtător de cuvînt pentru DPA.

Situaţia a degenerat spre miezul nopţii, cînd mai multe sute de tineri, adunaţi în mici grupuri, au atacat timp de mai multe ore Poliţia pe străzile din centrul oraşului, cu pietre din pavaj şi sticle goale. Mai multe vitrine de magazine au fost sparte, iar magazine au fost vandalizate în zona Schlossplatz şi de-a lungul Koenigstrasse, cartierul comercial din Stuttgart, aşa cum arată diverse înregistrări video care circulă pe reţelele de socializare. Printre magazinele devastate figurează unul de bijuterii şi unul de telefoane mobile, potrivit televiziunii locale SWR. Mai multe vehicule ale Poliţiei au fost avariate în cursul violenţelor.

Calmul nu a revenit decît în jurul orei locale 03:00 (01:00 GMT), după ce Poliţia a primit întăriri. După mai multe ore, situaţia a fost preluată sub control, a anunţat purtătorul de cuvînt al Poliţiei în cursul dimineţii, adăugînd că un important dispozitiv de poliţişti rămîne în centrul oraşului din motive de securitate. Toate forţele de urgenţă din landul Baden-Wuerttemberg au fost mobilizate, a indicat Poliţia. Mai multe persoane au fost rănite uşor, între care poliţişti, şi au fost efectuate mai multe arestări, dar Poliţia nu a precizat cîte persoane au fost reţinute. În cursul ultimelor weekenduri, confruntări au mai avut loc la Stuttgart, dar nu au atins un asemenea grad de violenţă ca cele de acum.

Soluţia lui Trump pentru a reduce numărul de contaminări în SUA: ”Încetiniţi testarea!”

Preşedintele american Donald Trump a declarat, Sîmbătă, că a cerut autorităţilor sanitare să încetinească ritmul depistării de COVID-19 pentru că aceasta provoacă o creştere a numărului de cazuri detectate în SUA, ţara cea mai lovită din lume de pandemie, potrivit France Presse. Fără a explica dacă vorbeşte serios sau nu, Preşedintele american a afirmat în faţa mulţimii de simpatizanţi ai săi reuniţi la Tulsa, în Oklahoma, că depistarea este o „armă cu dublu tăiş”.

„Iată partea cea rea: cînd facem acest volum de teste, găsim mai mulţi oameni, găsim mai multe cazuri”, a spus în continuare el, în cadrul acestui prim miting organizat în timpul pandemiei în SUA. „Atunci am spus echipei mele: Încetiniţi testarea! Ei fac teste şi teste…”, a adăugat Donald Trump, al cărui mod de a gestiona criza sanitară în SUA este foarte criticat. „Glumea, evident, pentru a denunţa acoperirea mediatică absurdă”, a precizat apoi un responsabil de la Casa Albă pentru AFP, sub rezerva anonimatului.

Şase membri ai echipei de campanie a lui Trump au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19 şi plasaţi în carantină cu cîteva ore înaintea mitingului din Tulsa. Pînă în prezent relativ ocolită de pandemie, Oklahoma cunoaşte în acest moment o puternică creştere a cazurilor detectate. SUA sunt ţara cea mai afectată de noul coronavirus, cu peste 2,2 milioane de cazuri şi aproape 120.000 de morţi, din circa 330 milioane de locuitori.

Trump, un nou atac la adresa lui Biden: Este marioneta stîngii radicale

Preşedintele american, Donald Trump, l-a ironizat îndelung, Sîmbătă seară, pe adversarul său democrat, Joe Biden, numindu-l „marionetă” a „stîngii radicale”, potrivit AFP. „În America lui Joe Biden, jefuitorii şi străinii în situaţie ilegală au mai multe drepturi decît americanii care respectă legea”, a afirmat el în cursul unui miting electoral la Tulsa, în statul Oklahoma. „El nu a făcut nimic niciodată, a fost senator, a fost vicepreşedinte…”, a continuat Donald Trump.

Trump l-a demis pe procurorul general care a refuzat să demisioneze

Ministrul american al Justiţiei, William Barr, a anunţat, Sîmbătă, că Donald Trump l-a concediat pe procurorul federal de Manhattan care a condus anchete asupra unor apropiaţi ai Preşedintelui american şi a refuzat să demisioneze, relatează AFP. „Pentru că aţi declarat că nu aveţi nici o intenţie să demisionaţi, i-am cerut Preşedintelui să vă demită chiar de azi, şi a făcut asta”, a scris ministrul într-o scrisoare, publicată de media americane şi adresată lui Geoffrey Berman, procuror federal de Manhattan.

Geoffrey Berman a supervizat, între altele, punerea sub acuzare a lui Michael Cohen, fost avocat al lui Trump, condamnat la 3 ani de închisoare în Decembrie 2018. Tot Berman a condus şi ancheta privind eforturile depuse de Rudy Giuliani, actualul avocat personal al Preşedintelui, şi de doi dintre asociaţii săi pentru discreditarea lui Joe Biden.

Trump: Bolton va plăti scump pentru încălcarea legii prin publicarea cărţii sale

Preşedintele american Donald Trump a afirmat, Sîmbătă, că fostul său consilier John Bolton va plăti ”scump” pentru ”încălcarea legii” prin publicarea cărţii sale, relatează AFP, potrivit agerpres. ”Bolton a încălcat legea, a fost denunţat şi învinuit că a făcut acest lucru, cu un preţ foarte scump de plătit. Îi place să lanseze bombe asupra oamenilor şi să-i ucidă. Acum, bombele vor cădea pe el!”, a scris Preşedintele pe Twitter. Preşedintele american a reacţionat afirmînd că fostul său consilier pentru securitate naţională va plăti un ”preţ foarte mare” pentru că şi-a publicat lucrarea fără autorizarea Casei Albe.

Fostul consilier al lui Donald Trump, calificat drept trădător Joi de către secretarul de stat Mike Pompeo, consideră că magnatul imobiliar este inapt pentru funcţia prezidenţială şi îl acuză în special că ar fi cerut ajutor omologului său chinez Xi Jinping pentru a fi reales în Noiembrie, într-o carte cu dezvăluiri despre Preşedintele Statelor Unite şi anturajul acestuia. Casa Albă a angajat o procedură judiciară pentru a încerca să blocheze apariţia cărţii intitulate ”The Room Where It Happened”, care ar urma să vadă lumina tiparului săptămîna aceasta. Un judecător american tocmai a respins cererea Guvernului american de a bloca lansarea pe piaţă a acestei cărţi explozive.

Pompeo califică drept ”ipocrizie” votarea unei rezoluţii ONU care condamnă rasismul sistemic

Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo a criticat vehement, Sîmbătă, ”ipocrizia” Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, care a votat cu o zi înainte o rezoluţie condamnînd rasismul sistemic şi violenţele Poliţiei, relatează AFP. „Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, din care face parte Venezuela, şi recent Cuba şi China, a fost întotdeauna şi rămîne un refugiu pentru dictatorii şi pentru democraţiile care îi tolerează”, a declarat secretarul de stat. „Decizia Consiliului de a vota ieri o rezoluţie axată pe Poliţie şi rasism în Statele Unite îl trage şi mai jos”, a adăugat responsabilul american.

Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU a adoptat în unanimitate, Vineri, la Geneva, o rezoluţie ce condamnă rasismul sistemic şi violenţa Poliţiei, după o dezbatere istorică şi după înlăturarea unei menţiuni ce viza în mod specific Statele Unite, notează France Presse. Rezoluţia, prezentată de ţările africane în cadrul unei reuniuni de urgenţă convocată după moartea afro-americanului George Floyd în Statele Unite şi după protestele masive împotriva rasismului din întreaga lume ce au urmat, a fost adoptată prin consens de acest organism al ONU din care Washingtonul s-a retras în 2018.

Luxemburg îşi va testa toată populaţia pentru coronavirus

Autorităţile din Luxemburg au decis ca toată populaţia ţării să fie testate pentur depistarea coronavirusului, pentru a lupta mai eficient cu virusul, notează agenţia Belga, scrie news.ro. Cei 600.000 de locuitori vor fi testaţi cîte 20.000 pe zi, în 17 centre. Guvernul a deblocat în acest scop un buget de 30 de milioane de euro, obiectivul fiind testarea populaţiei în mod regulat. Iniţial, cei vizaţi de teste vor fi oamenii din domenii care necesită multe contacte cu alte persoane (industria hotelieră, restaurante, spitale), Aceşti oameni vor fi testaţi de două ori pe lună. În Luxemburg s-au înregistrat pînă acum 4.105 cazuri de infectare cu coronavirus. Dintre cei infectaţi, au murit 110.