REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (20 Octombrie 2022)

UK, SUA şi Franţa vor aborda la ONU problema dronelor iraniene furnizate Rusiei

Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa intenţionează să ridice problema transferurilor de arme iraniene către Rusia, în cadrul unei reuniuni cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU, după ce Ucraina a acuzat că obţinerea de drone de către Rusia a încălcat o rezoluţie a Consiliului, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Cele trei ţări consideră, la rîndul lor, că astfel de transferuri încalcă rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate.

Conform informaţiilor furnizate de diplomaţi sub protecţia anonimatului, SUA, Marea Britanie şi Franţa au comunicat restului membrilor Consiliului că vor cere unui oficial al ONU să informeze cu privire la această problemă.

Pe de altă parte, Ucraina a invitat experţi ONU să inspecteze drone doborîte, folosite în atacurile lansate de Rusia, despre care Kievul susţine că sunt de origine iraniană, conform unei scrisori consultate de Reuters. Rusia a lansat zeci de drone kamikaze care au afectat infrastructura energetică a Ucrainei şi au ucis cinci persoane în Kiev.

Ucraina afirmă că este vorba de drone de atac Shahed-136 de fabricaţie iraniană. Teheranul neagă că a furnizat drone Moscovei, Kremlinul nu a comentat, iar Washingtonul a calificat drept o minciună negarea acestor acuzaţii de către Iran.

Grupul Wagner construieşte o linie de apărare în regiunea Lugansk

Grupul paramilitar Wagner a început construcţia unei linii fortificate de apărare în regiunea Lugansk, în Estul Ucrainei, anexată de Moscova la sfîrşitul lunii Septembrie, a anunţat patronul său, Evgheni Prigojin, citat de AFP, potrivit agerpres.

”Un complex de fortificaţii este în curs de construcţie pe linia de contact, numită linia Wagner”, a declarat acest om de afaceri, apropiat Kremlinului, pe reţelele de social media ale companiei sale Concord.

Potrivit lui, ”‘este vorba de o apărare pe mai multe niveluri”, dar nu a precizat lungimea acestei linii, nici locul exact al acesteia şi nici cît timp ar putea dura lucrările.

Prigojin (61 de ani) a remarcat, între altele, că această linie de apărare nu ar trebui să fie ”necesară în faţa Armatei ucrainene, simpla prezenţă a unităţilor Wagner pe linia frontului constituind deja un zid inexpugnabil”, în opinia sa.

Acest grup este suspectat de mulţi ani de Occident că face munca murdară a Kremlinului în diferite teatre de operaţiuni, ceea ce Moscova a negat tot timpul.

Piaţa mondială de smartphone-uri este în picaj vertiginos

Piaţa mondială de smartphone-uri a înregistrat, în perioada Iulie-Septembrie, cel mai slab trimestru al treilea de după 2014, în condiţiile în care problemele economice i-au făcut pe consumatori să amîne cheltuieli pentru produse precum echipamentele electronice personale, transmite Bloomberg, potrivit agerpres.

Potrivit firmei de cercetare de piaţă Canalys, livrările globale de smartphone-uri s-au redus cu 9% în perioada Iulie-Septembrie, continuînd o tendinţă de scădere care s-a manifestat pe tot parcursul anului 2022. Analiştii de la Canalys adaugă că este posibil ca această tendinţă de scădere să continue pentru încă nouă luni.

Producătorii chinezi precum Xiaomi Corp., Vivo şi Oppo au înregistrat scăderi de două cifre ale vînzărilor în acest an, şi doar vînzările de telefoane iPhone au rezistat.

Grupul Sud-coreean Samsung Electronics Co., care nu are o prezenţă semnificativă în China, şi-a păstrat poziţia de lider mondial pe piaţa de smartphone-uri, cu o cotă de 22%, graţie reducerilor de preţuri şi promoţiilor importante. Numărul doi mondial, Apple, al cărui model iPhone 14 a fost lansat în luna Septembrie, a reuşit să îşi majoreze cota de piaţă pînă la 18%, în timp ce producătorii chinezi Oppo şi Vivo au pierdut teren pe piaţa mondială comparativ cu trimestrul al treilea al anului trecut.

O universitate germană repatriază rămăşiţele umane din perioada colonială

O echipă internaţională de cercetători de la Universitatea din Göttingen, Germania, analizează trecutul colonial a peste 1.000 de rămăşiţe umane din colecţia sa, relatează agenţia DPA, potrivit agerpres. Scopul este returnarea acestora în ţările de origine.

Osemintele sunt cranii din Asia şi Oceania, dintre care majoritatea au fost aduse ilegal în Europa în perioada colonială.

Proiectul de cercetare intitulat „Origini sensibile” are drept scop returnarea oaselor în ţările de origine, a declarat Jonatan Kurzwelly, implicat în această iniţiativă.

Universitatea intenţionează să returneze toate rămăşiţele umane din colecţiile sale, a declarat la rîndul său Holger Stoecker, membru în cadrul personalului care gestionează acest proiect. El a adăugat că activităţile de cercetare şi predare cu oseminte asociate jafurilor comise în perioada colonială este interzisă la Universitatea din Göttingen.

De la debutul proiectului de cercetare, în Vara anului 2020, rămăşiţe umane au fost deja returnate în Hawaii, fiind de asemenea planificate retrocedări în Australia şi Noua Zeelandă.

Majoritatea osemintelor provin de la sfîrşitul secolului al XVIII-lea sau înainte de această perioadă.

Repatrierea bunurilor jefuite provenind din perioada colonială se află în centrul unei dezbateri culturale în Germania, în special cînd este vorba despre obiecte de artă valoroase precum bronzurile de Benin.

Americanii vor să îngreuneze vînzarea dronelor iraniene în Rusia

Statele Unite vor continua să ia măsuri practice şi agresive pentru a-i îngreuna Iranului vînzarea de drone şi rachete către Rusia, a declarat adjunctul purtătorului de cuvînt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, care a adăugat că Washingtonul deţine o serie de instrumente pentru a trage la răspundere atît Moscova, cît şi Teheranul, transmite Reuters, potrivit agerpres. Patel a spus că astfel de măsuri ar putea include sancţiuni şi controale la export.

„Vom continua să luăm măsuri practice şi agresive pentru a îngreuna vînzările de arme, inclusiv sancţiuni, acţiuni de control al exporturilor împotriva oricăror entităţi implicate”, a spus Patel.

„Aprofundarea de către Rusia a unei alianţe cu Iranul este un lucru pe care întreaga lume, în special cei din regiune, ar trebui să o considere o ameninţare profundă”.

Ucraina a acuzat Rusia că a folosit drone Shahed-136 de fabricaţie iraniană în atacurile din ultimele săptămîni. Iranul şi Rusia neagă aceste acuzaţii.

Reuters a informat că Iranul a promis Rusiei că îi va furniza alte drone şi rachete sol-sol.

Infracţionalitatea cibernetică şi cea financiară, cele mai preocupante la nivel mondial

Poliţiştii consideră criminalitatea cibernetică şi cea financiară drept principalele ameninţări la nivel mondial în domeniul infracţional, relevă un raport al organizaţiei internaţionale de poliţie Interpol, transmite dpa, potrivit agerpres.

Organizaţia cu 195 de membri şi sediul la Lyon se aşteaptă ca numărul infracţiunilor în aceste domenii să crească semnificativ în anii următori. Miercuri, Interpol a publicat, în premieră, un raport privind tendinţele infracţionale pe plan mondial.

Raportul, care nu este disponibil pentru consultare publică, este destinat agenţiilor de aplicare a legii.

Potrivit documentului, peste 60% dintre poliţiştii intervievaţi au considerat că spălarea de bani, frauda pe internet, atacurile cibernetice de tip phishing şi ransomware sunt un pericol mare sau foarte mare.

În Europa, cele mai mari pericole actuale sunt văzute a fi fraudele online, spălarea de bani şi comerţul cu droguri sintetice.

De asemenea, circa trei sferturi dintre respondenţi sunt de părere că numărul cazurilor de abuzuri sexuale pe internet împotriva copiilor va creşte substanţial în următorii 3-5 ani.

Guvernul SUA are în vedere un plan privind producerea de arme în comun cu Taiwan

Guvernul SUA are în vedere un plan privind producerea de arme în comun cu Taiwan, a relatat cotidianul japonez Nikkei, citînd trei surse, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Washingtonul urmăreşte creşterea capacităţii de producţie pentru armele create în SUA şi accelerarea transferului acestor arme în cadrul eforturilor de întărire a capacităţii de descurajare în faţa Chinei, potrivit cotidianului nipon.

O sursă cu acces direct la demersurile în acest sens din Guvernul SUA a menţionat, pentru Nikkei, că discuţiile au şi început, în timp ce o altă sursă a apreciat că probabil vor fi de durată.

Posibilităţile avute în vedere includ furnizarea de către SUA de tehnologie pentru producerea de arme în Taiwan sau producerea armelor în Statele Unite, cu componente taiwaneze, a adăugat Nikkei.

Tensiunile dintre China şi Taiwan rămîn ridicate, după ce Duminică preşedintele chinez Xi Jinping a afirmat că Beijingul nu va renunţa niciodată la dreptul de a folosi forţa împotriva Taiwanului, pe care îl consideră propriul teritoriu, dar se va strădui să se ajungă la o reglementare paşnică. La rîndul său, biroul Preşedinţiei taiwaneze a asigurat, zilele trecute, că Taiwanul nu va ceda în privinţa suveranităţii sale şi nu va face compromisuri în ce priveşte libertatea şi democraţie, dar că o „întîlnire” pe cîmpul de luptă nu reprezintă o opţiune, aminteşte Reuters.

Comitetul Olimpic german se opune revenirii sportivilor din Rusia şi Belarus în competiţii

Comitetul Olimpic german (DOSB) s-a pronunţat în favoarea prelungirii sancţiunilor pentru sportivii din Rusia şi Belarus, pe fondul dezbaterilor privind readmiterea în competiţii a sportivilor din aceste ţări, lansată de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), conform DPA, potrivit agerpres.

Este încă ”de neconceput” revenirea sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale, a declarat DOSB la cererea DPA.

Ambele ţări au fost sancţionate în urma invaziei ruseşti lansate în Februarie în Ucraina. DOSB a menţionat că evoluţiile recente din război, cum ar fi mobilizarea parţială în Rusia şi atacurile cu rachete ”vizînd în special populaţia civilă a Ucrainei”, sunt motive ca sancţiunile să rămînă în vigoare.

CIO a lansat recent o dezbatere asupra condiţiilor în care sportivilor din Rusia şi Belarus li se poate permite revenirea în competiţiile internaţionale.

Preşedintele CIO, Thomas Bach, a propus ca sportivii care se distanţează de război să primească eventual permisiunea de a concura din nou.

DOSB, ca şi alte Comitete Olimpice europene, sunt împotriva acestei măsuri şi solicită în plus ca oficialii ruşi şi belaruşi din diverse structuri internaţionale să fie interzişi ”pînă la noi ordine”.

UE afirmă că are dovezi că dronele folosite de Rusia împotriva Ucrainei au fost furnizate de Iran şi pregăteşte sancţiuni

O purtătoare de cuvînt a UE a anunţat că blocul comunitar a adunat „dovezi” pentru a demonstra că dronele folosite de Rusia împotriva Ucrainei au fost furnizate de Iran şi pregăteşte sancţiuni împotriva Teheranului, relatează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

„Acum că am strîns suficiente probe, lucrăm la un răspuns european clar, rapid şi ferm”, a asigurat Nabila Massrali, purtătoare de cuvînt a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

O listă de sancţiuni le-a fost remisă statelor membre, o decizie fiind aşteptată „în cursul săptămînii”, au menţionat surse diplomatice.

Forţele aeriene ucrainene au afirmat că au distrus nu mai puţin de 223 de drone iraniene de la începutul lui Septembrie.

Custodie comună pentru doi cîini ai unui cuplu divorţat

Un regim de custodie comună care priveşte doi cîini a fost stabilit de Justiţia argentiniană în urma cererii formulate de un cuplu fără copii care a finalizat o procedură de divorţ, a anunţat avocatul celor doi foşti parteneri de viaţă, informează AFP, potrivit agerpres.

În cadrul primului proces de acest tip din Argentina, Tribunalul pentru chestiuni familiale din San Isidro, o municipalitate situată la Nord de Buenos Aires, a încredinţat custodia căţeluşei Kiara, în vîrstă de nouă ani, stăpînului ei de 42 de ani, şi pe cea a cîinelui Popeye, de şase ani, stăpînei sale de 47 de ani, a anunţat avocatul Brian Knobel.

De asemenea, acordul prevede ca cei doi foşti soţi să poată să alterneze custodia celor doi cîini.

Potrivit avocatului Knobel, cei doi foşti soţi consideră că cele două patrupede ar trebui să fie considerate „persoane non-umane care au sentimente”.

Singurul diferend rămas încă nereglementat este regimul alimentar al cîinilor. Doamna Abascoy doreşte mese echilibrate pentru Kiara şi Popeye, în timp ce fostul ei soţ, Emmanuel Medina, o hrăneşte pe Kiara cu „empanadas” (un produs de patiserie – n.r.), a declarat avocatul Brian Knobel.