REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (18 Noiembrie 2021)

Gata cu animalele de companie! Doar javrele de oameni mai pot fi admise!

Deţinerea de animale de companie va fi în curînd interzisă şi chiar sancţionată în Iran, scrie dpa. Potrivit unui proiect de lege pregătit de deputaţii conservatori, plimbatul cîinilor va fi pedepsit cu o amendă usturătoare, iar vehiculele care transportă cîini vor fi confiscate pentru trei luni, au consemnat media iraniene. Mai mult, în scurt timp proprietarii de locuinţe nu-şi vor mai putea închiria apartamentele deţinătorilor de cîini sau pisici.

În islam, a ţine un cîine în casă este considerat „murdar”, dar clericii iranieni au preferat să abordeze o linie dură în privinţa tuturor animalelor de companie. Ei mai argumentează şi că plimbatul cîinilor creează panică în rîndul populaţiei. Poliţia a încercat de mai multe ori să interzică complet deţinerea de cîini, fără succes însă. Acum, o astfel de interdicţie este pe cale să devină lege. Totuşi, observatorii sunt de părere că şi dacă va exista o lege în acest sens, ea va fi ignorată de proprietarii de cîini şi pisici, la fel ca tentativele precedente de a impune această interdicţie. În ultimii ani, numărul deţinătorilor de animale de companie a crescut considerabil în republica islamică, tot mai mulţi iranieni tineri luîndu-şi cîini şi pisici ca animale de companie, mai ales pentru copiii lor. În consecinţă, a crescut mult şi numărul clinicilor veterinare şi al pet-shop-urilor, mai ales în Capitala Teheran, dar şi în alte oraşe mari.

Ungurii își ciopîrțesc rațele de frica gripei aviare

Autorităţile sanitare ungare au anunţat că au început sacrificarea a peste 38.000 de raţe după descoperirea a două focare de gripă aviară în provincia Bács-Kiskun, situată în partea de Sud a Ungariei, transmite agenţia EFE. Potrivit Oficiului Naţional de Securitate al Lanţului Alimentar din Ungaria, focarele au fost identificate în două ferme aflate la o distanţă de 55 de kilometri una de cealaltă şi a fost confirmată acolo prezenţa tulpinii H5N1 a gripei aviare. În ultimele zile, s-a observat la cele două ferme scăderea numărului de ouă depuse de păsări, concomitent cu o creştere numărului raţelor care au murit.

Conform legislaţiei ungare, autorităţile au dispus crearea unor zone de securitate pe o rază de trei kilometri în jurul acelor ferme, plus alte zone de observaţie mai largi. În aceste zone se aplică măsuri menite să împiedice deplasările animalelor din ferme. Pe de altă parte, oficiul menţionat a amintit că păsările migratoare reprezintă un risc pentru ferme şi a dispus menţinerea păsărilor de fermă în spaţii închise în şapte din cele 19 provincii ale Ungariei.

Și Cehia devine responsabilă: va interzice accesul persoanelor nevaccinate împotriva COVID-19 la evenimentele şi serviciile publice

Cehia interzice, începînd de Lunea viitoare, accesul persoanelor nevaccinate împotriva COVID-19 la evenimentele şi serviciile publice, a declarat premierul Andrej Babis, precizînd că testele negative nu vor mai fi recunoscute, relatează Reuters. Multe ţări europene, inclusiv statele învecinate – Germania, Austria şi Slovacia –, au înregistrat creşteri ale cazurilor de COVID-19 şi au început să înăsprească restricţiile. „De Luni, doar persoanele vaccinate şi cele trecute prin boală vor avea acces la servicii şi evenimente publice”, a spus premierul Babis. „Oamenii trebuie să creadă în cele din urmă că COVID-19 ucide”, a mai spus el.

Republica Cehă, cu o populaţie de 10,7 milioane de locuitori, a evitat impunerea de restricţii dure în timpul ultimului val de coronavirus, Guvernul promiţînd să nu închidă şcolile şi să nu impună lockdown-uri. Cu toate acestea, agravarea situaţiei în spitale a făcut Guvernul să reconsidere restricţiile privind persoanele nevaccinate. Rata de vaccinare a Cehiei este mai mică decît în alte ţări, cu 57,6% din populaţie complet vaccinată, faţă de media UE de 64,9%, conform datelor publicate de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.

Justiția rusă a amendat o televiziune muzicală pentru propagandă homosexuală. Care-i problema?

Un Tribunal din Rusia a condamnat televiziunea muzicală Muz-TV la o amendă de un milion de ruble (circa 12.000 de euro) pentru propagandă homosexuală, transmite AFP. Postul difuzase imagini de la o ceremonie la care participau bărbaţi îmbrăcaţi în rochii şi în care părea că se căsătoresc doi bărbaţi.

Muz-TV a fost sancţionată pentru încălcarea unei legi care interzice „propaganda pentru relaţii sexuale netradiţionale”. Prevederile respective sunt considerate „homofobe” de mai multe organizaţii neguvernamentale. Televiziunea fusese reclamată de organismul rus pentru supravegherea telecomunicaţiilor pentru că nu a indicat la difuzarea imaginilor incriminate că acestea nu sunt recomandate minorilor şi pentru că nu au fost programate după ora 23. Faptele au avut loc în 4 Iunie, cînd Muz-TV a transmis ceremonia de acordare a unor premii, cu participarea multor vedete ale muzicii ruse şi a unor invitaţi de sex masculin care purtau rochii. Cîntăreţul Filipp Kirkorov, celebru în Rusia, a sosit la eveniment împreună cu un rapper, într-un autoturism decapotabil împodobit cu flori şi urmat de o suită de bărbaţi musculoşi, la bustul gol. Impresia creată a fost că artiştii îşi sărbătoreau nunta.

Legea împotriva propagandei homosexuale, adoptată în 2013, are ca obiectiv oficial protejarea minorilor. Ea a fost deja aplicată de mai multe ori împotriva unor militanţi şi a unor grupări ale minorităţilor sexuale şi pentru interzicerea unor marşuri. Constituţia Rusiei, modificată anul trecut, defineşte căsătoria ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

Viktor Orban, următoarea țintă politică… ”neprogresistă”?

Opoziţia unită din Ungaria păstrează un avans de patru puncte procentuale în faţa partidului Fidesz, al premierului Viktor Orban, într-un sondaj de opinie realizat de grupul de reflecţie Zavecz Research, care indică şi o scădere a proporţiei alegătorilor indecişi, relatează Reuters. Pentru prima dată de la preluarea puterii, în 2010, Viktor Orban (58 de ani) se va confrunta cu un front unit al opoziţiei, care include Coaliţia Democrată, Partidul Socialist Ungar, Partidul Liberal Ungar, fostul partid de extremă-dreapta Jobbik, în prezent de centru-dreapta, şi formaţiunile Dialog (Parbeszed) şi Momentum. Sondajul Zavecz, realizat între 2 şi 12 Noiembrie şi publicat de site-ul de ştiri HVG.hu, arată că alianţa opoziţiei ar obţine 41% din voturi, cu două puncte procentuale mai multe decît la precedentul sondaj, din perioada 11-19 Octombrie, în timp ce Fidesz ar lua 37%. Proporţia celor indecişi este în scădere masivă, de la 23% la 14%, conform aceleiaşi anchete sociologice.

Un alt sondaj, realizat de think-tankul proguvernamental Nezopont, indică un avans confortabil, de 14 puncte procentuale, pentru Fidesz, care ar obţine 56% din sufragii, faţă de 42% pentru opoziţie. Doar 2% dintre alegătorii ungari sunt indecişi, conform acestui sondaj. Potrivit unui sondaj realizat de grupul de reflecţie Republikon în 25-29 Octombrie, opoziţia ungară ar lua 38% din voturi, iar Fidesz 32%, în timp ce trei din zece alegători ungari s-au declarat indecişi.

O mînuitoare umanitară cu bani, spaniolă, face pușcărie în Israel?

Un Tribunal militar israelian din Cisiordania a condamnat Miercuri o lucrătoare umanitară spaniolă la 13 luni de închisoare pentru deturnare de fonduri în favoarea unui grup palestinian, dar ea ar putea fi eliberată condiţionat, informează AFP. Aflată în detenţie din luna Aprilie, Juana Rashmawi a recunoscut, conform autorităţilor israeliene, că a strîns fonduri pentru un ONG palestinian pentru care ea lucra, ”Health work committees”. Banii au servit Frontului popular pentru eliberarea Palestinei (FPEP), mişcare considerată teroristă de Israel. În vîrstă de 63 de ani, Rashmawi a fost condamnată de Tribunalul Militar din oraşul Ofer la 13 luni de închisoare şi o amendă de 50.000 şekeli (circa 14.300 de euro), a declarat pentru AFP avocatul său, Avigdor Feldman.

Sentinţa fusese propusă săptămîna trecută de către Juana Rashmawi însăşi, în cadrul unui acord de negociere a pedepsei, o procedură uzuală în Tribunalele militare israeliene din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat din 1967 de Israel. Feldman a dat asigurări că Juana Rashmawi nu a fost implicată în transferul de bani către FPEP. ”Ea lucra pentru o organizaţie de sănătate, aducea bani pentru organizaţia respectivă şi nu ştia că aceşti bani erau transferaţi FPEP”, a spus avocatul. Numeroşi militanţi palestinieni optează pentru acorduri de negociere a pedepsei pentru a evita condamnări mai grele la finalul unor proceduri pe care le consideră ilegale şi lipsite de imparţialitate la adresa lor. 

Rusia acuză Ucraina că pregăteşte provocări în Donbas

Moscova a acuzat Miercuri Kievul că încalcă acordurile de pace de la Minsk pentru soluţionarea conflictului din Donbas (regiunile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk din Estul Ucrainei) şi că pregăteşte provocări în această regiune, astfel încît să primească ”ajutor occidental”, relatează agenţia EFE. ”Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, este dispus să provoace incidente în speranţa că Occidentul îi va ajuta”, a afirmat ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, la o conferinţă de presă comună cu omologul său din Republica Moldova, Nicu Popescu. ”Ucrainenii se adresează Berlinului şi Parisului cu apeluri să-i protejeze, se adresează de asemenea NATO să trimită trupe pentru a apăra o Ucraină democratică liberă şi convin cu britanicii să creeze baze navale şi multe altele”, a adăugat şeful diplomaţiei ruse. El a acuzat Ucraina că ”torpilează” acordurile de la Minsk şi inflamează artificial ”ameninţarea rusă”. În acest timp, regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk sunt singurele părţi în conflict care continuă să-şi îndeplinească angajamentele asumate, susţine Lavrov.

Peste 100.000 de persoane au murit în SUA din cauza supradozelor în interval de un an

Peste 100.000 de americani au murit în perioada Aprilie 2020 – Aprilie 2021 în SUA, ca urmare a unor supradoze, arată cifrele Centrului american pentru controlul şi prevenirea bolilor făcute publice Miercuri, transmite Reuters. Acest număr înseamnă o creştere cu 28,5% faţă de anul precedent, la aceasta contribuind decesele din cauza opioidelor cum este fentanilul, ce poate fi de 100 de ori mai tare decît morfina, şi a substanţelor psihostimulente ca metamfetamina. „În timp ce continuăm eforturile de a învinge pandemia de COVID-19, nu putem omite această epidemie de pierderi ce afectează familii şi comunităţi din întreaga ţară”, a subliniat într-o declaraţie Preşedintele Joe Biden.

Datele publicate în Iulie au indicat o creştere cu 30% a supradozelor de droguri, în condiţiile în care lockdown-urile decise din cauza pandemiei au îngreunat tratamentele, iar dealerii au pus în circulaţie droguri sintetice mai puternice. Noile statistici arată că s-au înmulţit comparativ cu perioada precedentă de un an şi decesele din cauza consumului de cocaină şi analgezice eliberate pe bază de reţetă.

UE trebuie să se pregătească pentru alte crize cauzate de migranţi

Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru alte crize cauzate de migranţi, asemănătoare celor de la frontierele dintre Grecia şi Turcia şi dintre Polonia şi Belarus, a avertizat Miercuri directorul Agenţiei europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex), Fabrice Leggeri, relatează AFP. Leggeri a spus că Frontex lucrează cu autorităţile poloneze în vederea organizării repatrierii a 1.700 de migranţi către Irak, cu zboruri charter, în săptămînile următoare.

”Nu este prima dată cînd Uniunea Europeană se confruntă cu tentative de, să îl numim şantaj, şantaj geopolitic, să o numim ameninţare hibridă”, a declarat Fabrice Leggeri într-un interviu acordat agenţiei de presă franceze. În opinia şefului Frontex, situaţia actuală este asemănătoare celei din Februarie 2020, atunci cînd Grecia a încercat să blocheze zeci de mii de migranţi pe care Turcia îi lăsase în mod intenţionat să treacă. ”Asta trebuie să deschidă ochii tuturor celor care încă nu au înţeles că fluxurile migratorii pot fi instrumentalizate în scopuri politice, împotriva Uniunii Europene, pentru a obţine ceva în acest negoţ”, a subliniat el.

Uniunea Europeană îl acuză pe Lukaşenko de orchestrarea unei creşteri masive a sosirilor de migranţi la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, şi Polonia, Lituania şi Letonia – state membre ale UE –, pe de altă parte. Această creştere a avut loc în urma adoptării de către UE a unor sancţiuni împotriva Belarusului după abuzurile contra drepturilor omului şi alegerile prezidenţiale din August anul trecut, contestate vehement de opoziţia belarusă şi de Occident.

Potrivit şefului Frontex, Polonia a desfăşurat 25.000 de soldaţi şi poliţişti de frontieră în regiune, precum şi cîteva mii de poliţişti.

Jale mare în privința ratei infectărilor în rîndul elevilor germani de 5-14 ani

Şcolile din Germania riscă să fie închise din nou ca urmare a ratei ridicate a cazurilor de COVID-19 în rîndul elevilor, indicator care în segmentul de vîrstă 5-14 ani este dublu faţă de cel al ansamblului populaţiei germane, relatează agenţia EFE. O situaţie asemănătoare, dar cu incidenţe mai mici, a condus anul trecut la închiderea instituţiilor de învăţămînt. ”De data aceasta trebuie să facem totul pentru a evita închiderea şcolilor”, a declarat preşedintele Asociaţiei Germane a Profesorilor (DL), Heinz-Peter Meidinger. Acesta a propus ca măsuri testarea extinsă, echiparea sălilor de clasă cu filtrele de aer deja promise, dar care încă nu au sosit peste tot, şi folosirea obligatorie a măştilor.

Riscurile pentru cadrele didactice sunt relativ reduse, dat fiind că în Germania 95% dintre profesori sunt vaccinaţi anti-COVID-19, problema fiind riscul de infectare a adulţilor cu care copiii au contact acasă, a subliniat Meidinger.