REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (17 Octombrie 2022)

Identitatea ”Fantomei din Vinnytsia”
Ministerul ucrainean al Apărării a dezvăluit identitatea „Fantomei din Vinnytsia”, care a înlocuit-o pe „Fantoma din Kiev”, într-o postare pe Twitter, informează mediafax.
Este vorba de un pilot, pe nume Vadym, care s-a evidențiat în ultimele săptămîni, în urma multiplelor rapoarte privind pierderile rusești pe cerul Ucrainei.
Ministerul Apărării a publicat o poză cu luptătorul pe care l-a supranumit „ucigașul Shahed”. Shahed sunt dronele iraniene achiziționate de Rusia.
„Acesta este pilotul care apără cerul de deasupra Vinnytsiei. El a doborît deja 5 Shahed și 2 rachete. Numele eroului este Vadym”, arată postarea pe Twitter a Ministerului.
Tweet-ul a devenit viral și a stîrnit sute de comentarii.
Fantoma din Kiev a devenit o legendă atunci cînd Guvernul ucrainean a postat pe Twitter un videoclip în care credita un pilot anonim pentru doborîrea a 6 avioane ruseşti în prima zi de război. Ulterior, oficialii forţelor aeriene au declarat că figura mitică a Fantomei nu este un individ, ci este „o imagine colectivă” a tuturor piloţilor care protejau Capitala.
Pierderile Rusiei în ceea ce priveşte oamenii ucişi se apropie de 65.000
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că pierderile Rusiei în ceea ce priveşte oamenii ucişi se apropie de 65.000, acesta fiind numărul ruşilor care ”şi-au dat viaţa pentru posibilitatea ca o mînă de oameni de la Kremlin să ignore realitatea”. Doar victoriile reale ale Ucrainei, doar apărarea acesteia de către lumea liberă faţă de teroarea şi şantajul ruseşti – protecţie prin sancţiuni, protecţie prin ajutor pentru Ucraina –, doar mutarea completă a ocupanţilor de pe pămîntul ucrainean şi demontarea capacităţilor agresive ale statului terorist – toate astea sunt calea spre pace. Pacea va deveni posibilă cînd teroarea sa devine imposibilă pentru Rusia, scrie news.ro.
Rusia folosește violul și violența sexuală ca ”strategie militară” în Ucraina
Rusia folosește violul și violența sexuală ca parte a „strategiei sale militare” în Ucraina, a declarat un emisar al ONU, conform CNN, potrivit agerpres.
Afirmația vine ca urmare a datelor publicate recent de un grup de experți ONU care a verificat „peste o sută de cazuri” de viol sau de incidente de agresiune sexuală raportate în Ucraina, începînd cu luna Februarie.
„Cînd auzi femei depunînd mărturii despre soldați ruși echipați cu Viagra, este clar că este vorba de o strategie militară”, a declarat Pramila Patten, reprezentantul special al ONU pentru violență sexuală în conflicte, într-un interviu acordat AFP.
Ea a adăugat că în multe cazuri au fost implicați copii și a mai spus că numărul real al victimelor este probabil să fie mult mai mare decît sugerează cifrele oficiale, deoarece crimele sexuale sunt adesea „sub-raportate”.
„Există multe cazuri de violență sexuală împotriva copiilor care sunt violați, torturați și sechestrați”, a spus Patten.
De la începutul invaziei rusești, oficialii ucraineni au acuzat, în repetate rînduri, forțele Moscovei de abuzuri sexuale asupra femeilor și copiilor, susținînd că acestea folosesc violul și alte acte sexuale ca arme de război.
În Iunie, ministrul adjunct al Afacerilor Interne din Ucraina, Kateryna Pavlichenko, a declarat că Poliția a primit aproximativ 50 de plîngeri privind infracțiuni sexuale comise de soldații ruși.
Procurorii investighează, de asemenea, acuzațiile de viol în regiunea Harkov, după ce forțele ucrainene au recucerit recent teritoriul din această regiune.
CNN a vorbit cu femei ucrainene, una dintre ele o tînără însărcinată de 16 ani, care au împărtășit relatări sfîșietoare în care au detaliat agresiuni sexuale.
Postul de televiziune britanic Channel 4 cumpără un tablou al lui Hitler, iar publicul va vota dacă va fi distrus
Postul de televiziune britanic Channel 4 a primit critici dure în legătură cu planurile pentru o nouă emisiune care va permite publicului din studio să decidă dacă un tablou al lui Adolf Hitler va fi distrus sau nu, relatează CNN, informează mediafax.
Canalul a cumpărat lucrări ale unor artiști „problematici”, printre care, potrivit presei britanice, Pablo Picasso, pedofilul condamnat Rolf Harris și agresorul sexual Eric Gill.
Comedianul Jimmy Carr, gazda emisiunii, va prezida o dezbatere despre faptul dacă o operă de artă poate fi vreodată separată cu adevărat de creatorul său. La final, publicul va vota dacă Carr ar trebui să distrugă opera.
Dacă publicul va decide să distrugă tabloul lui Hitler, acesta va fi făcut bucăți, a declarat un purtător de cuvînt al Channel 4 pentru CNN.
Alte opere de artă din emisiune, însă, „ar putea fi incendiate cu un aruncător de flăcări”, a spus purtătorul de cuvînt.
Purtătorul de cuvînt al Channel 4 a declarat că emisiunea „vorbește direct despre dezbaterea actuală în jurul culturii de anulare și se înscrie într-o lungă tradiție a programelor Channel 4”.
Nivelul scăzut al Dunării şi războiul din Ucraina au redus cu o treime numărul navelor de marfă în sectorul româno-bulgar al Dunării
Nivelul scăzut al Dunării şi războiul din Ucraina au redus cu o treime numărul navelor de marfă care trec prin sectorul româno-bulgar al fluviului, a declarat, într-un interviu pentru BTA, şeful direcţiei din Ruse pentru monitorizarea rîurilor din cadrul Administraţiei Maritime din Bulgaria, Ivan Zhekov, potrivit agerpres.
Condiţiile de la începutul lui 2022 erau favorabile navigaţiei, însă apoi a început războiul din Ucraina, iar nivelul apei a început să scadă încă din Iunie, o perioadă care este cunoscută pentru nivelurile ridicate ale apei, a spus oficialul bulgar, potrivit căruia nivelurile scăzute ale apei în Iulie, August şi Septembrie au avut cel mai puternic impact.
Conform statisticilor, în perioada Ianuarie-Septembrie 2022, un număr total de 6.968 de vase au trecut prin sectorul româno-bulgar al Dunării, comparativ cu 10.746 anul trecut şi 10.991 în 2020. În 2019, cînd nu existau pandemia de COVID-19 şi acţiuni militare, numărul vaselor care au tranzitat zona a fost de 12.238, potrivit lui Zhekov.
Nivelul scăzut al apei a afectat de asemenea şi turismul de croazieră pe Dunăre, a mai afirmat el pentru BTA.
În perioada Ianuarie-Septembrie 2022, la Ruse au fost înregistrate 278 de vase de croazieră, comparativ cu 116 în aceeaşi perioadă a anului trecut şi 20 în 2020, cînd a fost vîrful pandemiei de COVID-19. În 2019, înainte de pandemie, pe Dunăre operau 190 de vase de croazieră, iar în Ruse au ajuns 441 de nave.
Oficialul bulgar a mai explicat că nivelul scăzut al apei din acest an şi navigaţia paralizată pe Dunăre nu sunt noi, o situaţie similară înregistrîndu-se şi în 2003.
Nivelul apei pe Dunăre este normal de la sfîrşitul lui Septembrie, însă transportul de marfă este cu mult sub nivelul de dinainte de război şi de pandemie, în principal din motive economice, şi mai puţin din motive legate de navigabilitate, a comentat el.
Congresul Partidului Comunist din China durează o săptămînă
Congresul Partidului Comunist Chinez, aflat la putere, se va desfășura timp de o săptămînă, începînd de Duminică, și va modifica statutul partidului de guvernămînt, a declarat un purtător de cuvînt al partidului, informează mediafax.
Agenția Reuters notează că Președintele Xi Jinping este pe cale să cîștige un al treilea mandat de cinci ani ca secretar general al partidului la Congresul de la Beijing și să devină cel mai puternic lider de la Mao Zedong încoace.
Congresul are loc în Marea Sală a Poporului din Piața Tiananmen și se va încheia Sîmbătă, a declarat presei purtătorul de cuvînt al partidului, Sun Yeli.
Acesta a mai spus că Congresul, care are loc o dată la cinci ani, va face „modificările corespunzătoare” la statutul partidului, fără a da detalii.
În 2018, s-a renunțat la limita de două mandate pentru Președinție.
Taiwanul nu renunță la propria-i suveranitate
Taiwanul nu va da înapoi în privinţa suveranităţii sale şi nu va face un compromis asupra libertăţii şi democraţiei, iar oamenii săi se opun în mod clar ideii Beijingului de a gestiona ”o ţară, două sisteme” în privinţa Taiwanului, a declarat, Duminică, biroul prezidenţial al insulei autonome, transmite Reuters.
Declaraţia a venit la scurt timp după ce Preşedintele chinez Xi Jinping a afirmat, într-un discurs la deschiderea Congresului Partidului Comunist de la Beijing, că depinde de poporul chinez să rezolve problema Taiwanului şi că China nu va renunţa niciodată la utilizarea forţei asupra Taiwanului.
Menţinerea păcii şi stabilităţii în strîmtoarea Taiwan şi în regiune este responsabilitatea comună a ambelor părţi, iar întîlnirea pe cîmpul de luptă nu este o opţiune, a spus biroul prezidenţial al Taiwanului, într-un comunicat.
Peste 1.000 de ursuleţii Paddington şi alţi ursuleţi de pluş, aduşi ca omagiu Reginei Elizabeth II, vor fi donaţi unei asociaţii de caritate
Animalele de pluş „depuse pentru a aduce un omagiu Reginei în faţa reşedinţelor regale din Londra şi Windsor vor fi donate lucrărilor dedicate copiilor din cadrul asociaţiei Bernardo”, a anunţat Palatul Buckingham, într-un comunicat de presă.
Regina a fost patrona acestei asociaţii pînă în 2016, cînd Camilla, pe atunci Ducesă de Cornwall şi acum Regină consoartă, i-a succedat. „Promitem să avem grijă de aceşti ursuleţi care vor fi foarte iubiţi şi vor aduce bucurie copiilor pe care îi ajutăm”, a spus şefa asociaţiei Lynn Perry, citată în comunicatul de presă.
Cu pălăria sa roşie şi haina albastră, Ursul Paddington este un personaj cunoscut în literatura britanică pentru copii încă din anii 1950. Regina Elizabeth II, care a murit la 8 Septembrie, s-a distrat cu ocazia jubileului său de platină, în Iunie, cînd a filmat un videoclip în care a jucat împreună cu celebrul pui de urs.
Un oftalmolog a descoperit 23 de lentile de contact în ochii unei paciente
Un medic oftalmolog din California a povestit că o pacientă care venise la control cu dureri avea 23 de lentile de contact. "În aproape 20 de ani de practică, nu mai văzusem niciodată așa ceva", a spus medicul.
Katerina Kurteeva, medic oftalmolog în Newport Beach, California, a povestit, pentru Insider, că este vorba despre o pacientă în vîrstă de 70 de ani care a venit la cabinet plîngînd de durere. La examenul inițial, ea nu a putut vedea nimic. Pacienta nu mai venise la control de doi ani. Deși vederea îi era încețoșată, problema cea mare era durerea. Femeia acuza că are ceva în ochi dar că nu știa ce.
Inițial, medicul s-a gîndit la că pacienta putea avea o bucată de lentilă de contact spartă, o zgîrietură pe cornee, o infecție, o geană sau urme de la produse cosmetice. După mai multe investigații, în urma cărora nici una din aceste teorii nu s-a adeverit, oftalmologul a observat marginile mai multor lentile de contact, lipite una de alta. Le-a extras și cînd le-a scos pe toate a observat că era vorba de 23.
Franța va antrena pînă la 2.000 de militari ucraineni pe teritoriul său
Franţa va forma „pînă la 2.000 de soldaţi ucraineni” pe teritoriul său, a anunţat ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, într-un interviu acordat cotidianului Le Parisien, citat de AFP, potrivit agerpres.
Aceşti militari „vor fi repartizaţi în unităţile noastre pentru mai multe săptămîni”, a explicat el, subliniind că formarea va acoperi trei niveluri: „formarea generală a combatantului”, „apoi, pe nevoi specifice raportate de ucraineni, precum logistica”, şi „un al treilea nivel de formare privind materialele furnizate”.
„Facem asta respectînd statul de drept, fără să fim vreodată în co-beligeranţă, pentru că nu suntem în război. Ajutăm o ţară care este în război” după invazia Rusiei, a subliniat ministrul.
Pe de altă parte, Franţa va livra Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Crotale, a declarat Sébastien Lecornu, amintind un anunţ făcut în acest sens de Preşedintele Emmanuel Macron.












