REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (13 Septembrie 2021)

FBI a declasificat un document privind posibila implicare a Guvernului saudit în atacurile teroriste de la 11 Septembrie 2001

Biroul Federal de Investigaţii al SUA a declasificat, Sîmbătă noapte, în urma presiunilor făcute de rudele victimelor, un document care face parte din ancheta sa privind posibila implicare a Guvernului saudit în atacurile teroriste de la 11 Septembrie 2001. Documentul, care datează din 2016, descrie contactele pe care teroriştii le-au avut cu persoane saudite din Statele Unite, dar nu oferă dovezi clare ale unei posibile implicări a Guvernului din Arabia Saudită în planul atentatului asupra ţării, potrivit rtve.es. Raportul de 16 pagini, cu mai multe secţiuni cenzurate, a fost declasificat ca parte a unui ordin semnat de Preşedintele american, Joe Biden, de a fi publicate documente ţinute secret pînă acum referitoare la investigaţia finalizată de FBI legat de atacurile din urmă cu două decenii.

Acea anchetă s-a centrat pe presupusul sprijin logistic care ar fi putut fi oferit teroriştilor de un angajat al consulatului saudit din Los Angeles, Fahad al Thumairy, şi de un bănuit spion al regatului arab din acelaşi oraş, Omar al Bayumi. Documentul desecretizat asigură că Al Bayumi a oferit „asistenţă de călătorie, cazare şi finanţare” pentru doi dintre teroriştii implicaţi în atentate, Nawaf al Hazmi şi Khalid al Mihdhar. Alte rapoarte declasificate în ultimii ani au detaliat deja aceste contacte şi asistenţa lui Al Bayumi, care, după atentate, a fost reţinut în Marea Britanie şi a fost unul dintre protagoniştii investigaţiei oficiale condusă de o comisie a Congresului. Acea comisie nu a găsit dovezi oficiale că Guvernul saudit a fost implicat în finanţarea grupării al-Qaeda sau a atentatelor şi semnul de întrebare de atunci a fost cît ştia Riadul despre activităţile unora dintre cetăţenii săi, precum Al Bayumi.

Presupusul spion saudit a avut legături cu Al Thumairy, care, la acea vreme, era diplomat în Consulatul saudit şi avusese convorbiri cu cel puţin doi dintre cei care au fost închişi ulterior la Guantánamo. Al Bayumi, care era oficial student, a avut legătură şi cu Osama Bassnan, cetăţean saudit a cărui legătură cu atacurile din 11 Septembrie fusese dezvăluită şi care vorbea „cu entuziasm” despre liderul al-Qaeda, Osama bin Laden.

Primărița Parisului şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale din Franța

Socialista Anne Hidalgo, primarul Parisului, şi-a anunţat Duminică oficial candidatura la alegerile prezidenţiale din Franţa din 2022, adăugîndu-se astfel listei de aspiranţi ai unei stîngi divizate, relatează AFP şi Reuters. „Cunoscînd gravitatea vremurilor noastre şi pentru a da o speranţă vieţilor noastre, am decis să candidez la Preşedinţia Franţei”, a declarat ea în faţa susţinătorilor la Rouen, oraş din Normandia. În vîrstă de 62 de ani, Anne Hidalgo este creditată în sondajele de opinie actuale cu un procent cuprins între 7% şi 9% din intenţiile de vot la primul tur de scrutin, insuficient pentru a se califica în al doilea tur de scrutin. Anne Hidalgo, care în 2014 a devenit prima femeie primar al Parisului, se numără printre puţinii politicieni de stînga de vîrf rămaşi relativ neafectaţi după reconfigurarea peisajului politic prin victoria la Preşedinţie a lui Emmanuel Macron în 2017.

Papa Francisc a evocat, la Budapesta, ameninţarea antisemitismului care circulă încă în Europa şi în alte părţi

Papa Francisc, care a început Duminică o vizită în Europa Centrală cu o primă oprire la Budapesta, a evocat, în Capitala Ungariei, „ameninţarea antisemitismului care circulă încă în Europa şi în alte părţi”, adăugînd că este vorba de „un fitil care trebuie stins”, relatează AFP, potrivit agerpres. „Cel mai bun mijloc de a-l dezamorsa este de a lucra împreună într-un mod pozitiv şi de a promova fraternitatea”, a spus Papa Francisc, la o întîlnire cu reprezentanţi ai confesiunilor creştine şi ai comunităţilor evreieşti din Ungaria.

Suveranul Pontif a avut, de asemenea, o scurtă întîlnire, cu uşile închise, cu premierul ungar suveranist Viktor Orban, înainte de a celebra o liturghie în închiderea unui mare congres religios internaţional. La scurt timp după sosirea la Budapesta, Papa Francisc a discutat cu şeful Guvernului ungar, conform unor imagini difuzate pe contul de Facebook al lui Orban, în care se vede cum cei doi îşi strîng mîna.

Preşedintele Janos Ader şi principalii doi oficiali ai Curiei Romane au fost de asemenea prezenţi.

Un bărbat pus sub acuzare pentru că a aruncat cu pietriş în direcţia premierului canadian Trudeau

Un manifestant în vîrstă de 25 de ani a fost arestat şi pus sub acuzare Sîmbătă pentru că a aruncat cu pietriş asupra prim-ministrului canadian, Justin Trudeau, la începutul săptămînii trecute, în cursul unei deplasări electorale, a anunţat Poliţia, notează AFP, potrivit agerpres. Originar din provincia Ontario, bărbatul a fost inculpat de „violenţă cu arme” şi va fi judecat la 6 Octombrie, a precizat Poliţia regională într-un comunicat. Premierul, care nu a fost rănit de pietriş, a denunţat ulterior aceste „haite” de manifestanţi care nu ezită să atace şi medicii şi asistentele. Toţi liderii de partid în campanie pentru aceste alegeri anticipate au denunţat după acest incident violenţa manifestanţilor îndreptată împotriva lui Justin Trudeau.

De cîteva zile, prim-ministrul canadian nu mai poate ieşi fără să fie urmat de o mulţime de opozanţi care protestează zgomotos împotriva măsurilor sanitare. Un alt manifestant a fost arestat Vineri pentru că a proferat ameninţări cu moartea împotriva premierului în cursul altei vizite electorale. Canadienii sunt chemaţi la urne la 20 Septembrie pentru alegeri legislative anticipate, la mai puţin de doi ani de la ultimul scrutin. Liberalul Justin Trudeau, care candidează pentru un al treilea mandat, este aproape la egalitate în sondaje cu principalul său rival, conservatorul Erin O’Toole.

Protestele faţă de măsurile din pandemie din mai multe țări europene nu mai contenesc

Zeci de mii de oameni au protestat, Sîmbătă, în Franţa, Turcia şi Austria faţă de măsurile decise de autorităţi în contextul pandemiei de coronavirus. Potrivit AFP, în Franţa, zeci de mii de oameni au manifestat faţă de paşaportul sanitar, cu cîteva zile înainte de intrarea în vigoare a obligativităţii de vaccinare a angajaţilor din sistemul sanitar. La Paris s-au format patru coloane de manifestanţi. “Macron, nu vrem paşaportul”, “Macron, demisia” şi “Nu dictaturii”, au scandat protestatarii.

La Paris au avut loc şi incidente: forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a-i opri pe manifestanţi în zona Champs-Elysees. Cîteva persoane au fost reţinute de poliţişti. În Austria, la Viena, au manifestat aproximativ 2.000 de oameni, ei scandînd: “Libertate!” şi denunţînd astfel restricţiile sanitare. Protestatarii au cerut demisia cancelarului Sebastian Kurz. În Turcia, la Istanbul, au protestat de asemenea aproximativ 2.000 de persoane faţă de restricţii şi de obligativitatea prezentării dovezii de vaccinare sau a unui test cu rezultat negativ pentru toţi cei care se deplasează cu avionul, autocarul sau trenul, precum şi pentru cei care participă la evenimente cu mulţi oameni.

Rusia acuză din nou SUA de ingerinţă în alegerile sale parlamentare

Rusia a acuzat din nou SUA de amestec în alegerile sale parlamentare, ce vor avea loc peste o săptămînă, informează dpa, potrivit agerpres. Aplicaţia „Smart Vote” a lui Aleksei Navalnîi, criticul aflat în detenţie al Kremlinului, era „conectată într-un fel sau altul cu Pentagonul”, a declarat purtătoarea de cuvînt a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova, la postul de stat Radio Rossii. Susţinătorii lui Navalnîi folosesc această aplicaţie pentru a-i îndemna pe ruşi să voteze împotriva partidului pro-Kremlin, Rusia Unită, în alegerile ce vor avea loc de pe 17 pînă pe 19 Septembrie. Pagina de pornire asociată a fost blocată în Rusia timp de mai multe zile. De asemenea, autorităţile ruse le-au interzis motoarelor de căutare Google şi Yandex să afişeze termenul „Smart Vote” în rezultatele de căutare. Aleksei Navalnîi, condamnat în Februarie la doi ani şi jumătate de închisoare într-un caz pe care el l-a denunţat ca politic, a făcut apel la susţinătorii săi să folosească aplicaţia pentru a găsi şi vota pentru candidaţii care au cele mai mari şanse de a-i învinge pe cei ai Kremlinului.

Această aşa-numită strategie a votului inteligent a obţinut cîteva succese la alegerile locale începînd cu 2019, în special la Moscova. Maria Zaharova a invocat de asemenea discuţia care a avut loc Vineri între ministrul-adjunct al Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, şi ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan. Potrivit unui comunicat al părţii ruse, lui Sullivan i s-a spus că Moscova are „dovezi irefutabile” privind încălcarea legii de către giganţii americani ai internetului, în contextul alegerilor pentru Duma de Stat. Deocamdată, partea americană nu a reacţionat la noile acuzaţii.

Marine Le Pen s-a retras temporar din funcţia de preşedinte al partidului său de extremă dreapta

Marine Le Pen s-a retras temporar, Duminică, din funcţia de preşedinte al partidului francez de extremă dreapta Adunarea Naţională (RN), pentru a avea mai mult timp pentru campania sa electorală, informează dpa, potrivit agerpresLe Pen va candida în alegerile prezidenţiale din Franţa anul viitor, iar principalul său contracandidat va fi actualul Preşedinte francez Emmanuel Macron. Marine Le Pen a pierdut o dată alegerile prezidenţiale în faţa lui Macron, în 2017. Pentru a-şi dedica mai mult timp pregătirii campaniei electorale, este de aşteptat ca Le Pen să predea temporar conducerea partidului RN vicepreşedintelui său Jordan Bardella.

Marine Le Pen conduce RN, cunoscut pînă în 2018 ca Frontul Naţional, din 2018, cînd l-a înlocuit pe tatăl său, Jean-Marie Le Pen, care a fost liderul acestui partid timp de decenii. Acum, partidul de extremă dreapta îşi pune speranţele în Bardella, care a împlinit 26 de ani Duminică şi care este membru al Parlamentului European din 2019. Potrivit recentelor sondaje de opinie, în alegerile prezidenţiale voturile alegătorilor vor fi împărţite între Le Pen şi Macron, iar învingătorul va fi decis în turul doi cheie, care ar urma să fie organizat în luna Mai 2022.

Rusia este deschisă unei relansări a cooperării cu SUA în lupta împotriva terorismului

Rusia s-a declarat deschisă unei relansări a cooperării cu SUA în lupta împotriva terorismului, cu ocazia comemorării a două decenii de la atentatele jihadiste din 11 Septembrie 2001 din SUA, informează AFP. Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a declarat că Rusia împărtăşeşte doliul SUA şi a asigurat că Moscova este gata să reia dialogul dus de miniştrii de Externe ai celor două puteri în 2018-2019, asupra luptei împotriva terorismului.

„Partea rusă este gata să relanseze” acest format de discuţii. „Aceasta este prioritatea noastră firească”, a subliniat Antonov pe pagina de Facebook a ambasadei Rusiei, în pofida relaţiilor bilaterale complicate între cele două ţări. „Trebuie să lăsam deoparte toate contradicţiile şi diferendele, şi să cooperăm pentru securitate şi prosperitate, nu doar ale Rusiei şi SUA, ci ale întregii umanităţi”, a adăugat el.

Anatoli Antonov a exprimat recunoştinţa Rusiei faţă de SUA, pentru că acestea au împărtăşit informaţii ce au permis evitarea unor atentate la Sankt-Petersburg, în 2017 şi 2019. Relaţiile dintre Rusia şi SUA, deja tensionate, s-au degradat rapid pe măsură ce Joe Biden a sporit presiunile asupra Kremlinului, după ce a devenit Preşedinte al SUA, în Ianuarie. În luna Mai, Rusia a calificat SUA drept „ţară neprietenă”. Vineri, Moscova l-a convocat pe ambasadorul american John Sullivan, acuzînd companiile americane din domeniul digitalului de ingerinţe înainte de alegerile legislative ce vor avea loc în Septembrie în Rusia.

Merkel îndeamnă Republica Belarus să ajute migranţii, în loc să-i trimită de cealaltă parte a frontierei

Cancelarul german Angela Merkel a îndemnat Sîmbătă Republica Belarus să ajute migranţii, în loc să-i trimită de cealaltă parte a frontierei, spre Uniunea Europeană, calificînd aceste acţiuni drept „atacuri hibride”, informează AFP şi dpa. Aflată în vizită în Polonia, Angela Merkel a făcut referire la actualul aflux de migranţi, majoritatea originari din Orientul Mijlociu, în mai multe state din Estul UE – Lituania, Letonia şi Polonia – via Belarus.

„Belarus trebuie să realizeze că persoane fără apărare ce provin din alte regiuni sunt folosite ca ţinte pentru atacuri hibride”, a declarat Angela Merkel, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul polonez Mateusz Morawiecki, calificînd aceste atacuri drept „complet inacceptabile”.

Organizaţii umanitare ar trebui să poată veni în ajutor acestor migranţi, a spus cancelarul federal german, precizînd că „Polonia ar trebui de asemenea să fie deschisă” acestei idei şi adăugînd că a discutat acest subiect cu Preşedintele rus Vladimir Putin. UE îl suspectează pe Aleksandr Lukaşenko, Preşedintele belarus, că îi încurajează pe migranţi să treacă frontiera, ca represalii la sancţiunile împotriva regimului său. Mii de migranţi au traversat sau au încercat să traverseze frontiera în ultimele luni, un aflux fără precedent pentru regiune. Polonia a reacţionat trimiţînd 2.000 de soldaţi la frontieră, lansînd construcţia unui gard din sîrmă ghimpată şi introducînd starea de urgenţă la frontiera sa cu Belarus. Criticii Guvernului populist de dreapta al Poloniei îl acuză că utilizează tema imigraţiei în scopuri electorale şi că nu îşi face datoria de a acorda asistenţă migranţilor.

Angela Merkel a precizat că aceasta este ultima sa vizită la Varşovia în calitate de cancelar federal, funcţie pe care o va părăsi în urma alegerilor din 26 Septembrie.

Merkel se va deplasa la Paris Joi, pentru un dineu de lucru cu Preşedintele francez Emmanuel Macron.

Trump denunţă ”incompetenţa” lui Biden în Afganistan: Liderul ţării noastre a părut un idiot!

Fostul Preşedinte republican al SUA, Donald Trump, a denunţat Sîmbătă, într-un mesaj video înregistrat pentru a marca 20 de ani de la atentatele teroriste din 11 Septembrie, „incompetenţa” lui Joe Biden, afirmînd că modul în care Biden a gestionat retragerea trupelor americane din Afganistan l-a făcut pe acesta „să pară un idiot”, informează AFP, potrivit agerpres. După ce a adus un omagiu „curajului” pompierilor, poliţiştilor şi echipelor de salvare în acea zi, Donald Trump a criticat vehement acţiunile succesorului său democrat la Casa Albă şi modul în care s-a sfîrşit cel mai lung război al SUA, declanşat după atacurile Al-Qaida din 11 Septembrie 2001, soldate cu aproape 3.000 de morţi.

„Acesta este de asemenea un moment trist pentru modul în care războiul nostru împotriva celor care au făcut atît de mult rău ţării noastre s-a încheiat săptămîna trecută”, a declarat Trump. „Liderul ţării noastre a părut un idiot”, a adăugat el. „Ne va fi greu să ne revenim după ruşinea pe care această incompetenţă a cauzat-o”, a continuat miliardarul în înregistrarea sa video. Exprimîndu-şi regretul pentru cei 13 soldaţi americani ucişi într-un atentat lîngă aeroportul din Kabul în August, Donald Trump a denunţat confiscarea de echipamente militare americane de către talibani, „fără că a un singur foc de armă să fie tras”. „Joe Biden şi Administraţia sa incompetentă au capitulat”, a declarat Trump.

Preşedintele democrat a fost puternic fragilizat de sfîrşitul haotic al războiului în Afganistan, unde talibanii au preluat puterea în August.