REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (04 Octombrie 2021)

Lavrov consideră că alianţele SUA în regiunea Indo-Pacific subminează structurile ASEAN

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că alianţele SUA în regiunea Indo-Pacific subminează formatele de cooperare de lungă durată sub auspiciile Asociaţiei Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), transmite EFE, potrivit agerpres.„Una dintre cele mai la modă tendinţe în prezent o reprezintă aşa-numitele strategii pentru regiunea Indo-Pacific, care au fost inventate de SUA şi încarnate de Cvartet (SUA, Japonia, India şi Australia) şi, mai recent, de AUKUS (SUA, Australia şi Regatul Unit)”, a declarat Lavrov în Consiliul pentru Politică de Apărare şi de Externe. „Toate acestea au ca scop subminarea formatelor universale în Asia-Pacific care există de zeci de ani sub auspiciile ASEAN”, a susţinut şeful diplomaţiei ruse.

Aceste formate „universale”, cum este cazul forumului de securitate al ASEAN, al reuniunilor miniştrilor apărării din ASEAN şi ale altor parteneri, denumite ASEAN +, se bazează pe „principiul consensului” şi includ „toate ţările-cheie din regiune, fără excepţie”. În opinia lui Lavrov, conceptul regiunii Indo-Pacific imaginat de SUA „are ca scop colapsul unui sistem care s-a întemeiat pe nevoia de a respecta indivizibilitatea securităţii”.

Regina plăteşte milioane de lire sterline pentru a-l scoate basma curată pe prinţul Andrew

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii contribuie cu „milioane de lire sterline” din averea ei la echipa care asigură asistenţă juridică unuia dintre fiii săi, prinţul Andrew, acuzat de abuzuri sexuale în SUA, a informat cotidianul The Daily Telegraph, citat de EFE şi ştiripesurse.ro. Săptămîna trecută, ducele de York şi-a mărit echipa de avocaţi, angajînd-o pe avocata Melissa Lerner, care i se alătură lui Andrew Brettler în acţiunea civilă privind abuzuri sexuale introdusă în August de americanca Virginia Giuffre la un Tribunal din New York. La începutul anului trecut, suveranul britanic a acceptat să plătească apărarea fiului său cu fonduri provenind din ducatul ei, Lancaster, care au crescut recent de la 1,5 milioane de lire (1,75 milioane de euro) la 23 de milioane de lire (26,9 milioane de euro). Potrivit unor surse de la Casa Regală citate de The Daily Telegraph, se aşteaptă ca onorariile avocaţilor să fie de ordinul milioanelor, într-un proces care se va prelungi luni sau chiar ani şi care s-ar putea încheia cu o înţelegere financiară care ar creşte şi mai mult costul final.

Un Tribunal din New York i-a fixat prinţului Andrew un termen pînă la 29 Octombrie ca să răspundă denunţului de abuzuri sexuale prezentat de Virginia Giuffre. În acţiunea sa civilă, femeia afirmă că atunci cînd avea 17 ani a fost obligată să întreţină relaţii sexuale cu prinţul Andrew, la ordinele lui Jeffrey Epstein – acuzat că a coordonat o reţea de trafic sexual cu minore implicînd personalităţi importante din lumea afacerilor şi a politicii –, şi ale „locotenentului” lui, Ghislaine Maxwell. În August 2019, Epstein s-a sinucis în celula sa la scurt timp după ce a fost arestat, la New York, în timp ce Maxwell rămîne în închisoare într-un alt centru penitenciar din New York, sub acuzaţia că l-a ajutat pe omul de afaceri să recruteze minore pentru activităţile de trafic sexual.

Metoda inedită folosită de japonezi pentru a proteja locuitorii de urși

Poate rock and roll-ul proteja împotriva atacurilor urşilor? Asta speră cel puţin autorităţile unei regiuni din Nordul Japoniei, care au comandat o melodie pentru a avertiza locuitorii cu privire la ameninţarea reprezentată de aceste animale, din ce în ce mai răspîndite în zonele rurale, scrie The Guardian. "Credeţi că puii de urs sunt drăguţi?", încep versurile melodiei, pe un fundal de tobe şi de riff-uri de chitară. "Renunțați la acest mod naiv de gîndire! Chiar lîngă acest pui de urs este un părinte, iar el brusc vă va ataca! Mor, mor, mor – vă va ataca brusc!", continuă versurile. În replică la creşterea numărului de urşi din zonele rurale din Nordul Japoniei, autorităţile din Prefectura Iwate au comandat această piesă rock care va fi difuzată în toată regiunea. Piesa a fost compusă şi interpretată de doi rockeri sexagenari locali şi oferă sfaturi cu privire la ce trebuie să faci atunci cînd te întîlneşti cu un urs, cum ar fi "să nu întorci niciodată spatele şi să fugi" sau "să faci pe mortul nu merge".

Urşii sunt răspîndiţi în Japonia şi declanşează în mod regulat vînători frenetice atunci cînd se aventurează în oraşe, unde au atacat şi chiar au ucis oameni. Peste 3.300 de întîlniri cu urşi au fost raportate anul trecut în Prefectura Iwate, faţă de doar 700 în 2017. Autorităţile speră că melodia, care va fi difuzată în mall-urile locale pînă la 31 Octombrie, va învăţa oamenii cum să se comporte atunci cînd întîlnesc un urs.

Italia: Ponte dell’Industria s-a prăbușit parțial, în urma unui incendiu violent

Podul de fier de peste Tibru, cunoscut ca Ponte dell’Industria, un reper istoric al Romei, s-a prăbușit parțial, în noaptea de Sîmbătă spre Duminică, din cauza unui incendiu. Alarma a fost dată de cîțiva tineri care au observat cablurile și fundația în flăcări. Cartierul Ostiense a fost cuprins de un fum gros, însă nu au fost raportate victime. Focul a fost observat în jurul 11:30, iar pompierii au reușit să-l stabilizeze pînă la ora 1:00, dar au rămas toată noaptea în zonă. Flăcările au dus la prăbușirea parțială a zonei pietonale a structurii, construită între anii  1860 și 1863. Nu se știe încă care a fost cauza incendiului violent care s-a extins rapid.

Benzinăriile din Londra şi Sud-Estul Angliei continuă să fie afectate de lipsa carburanţilor

Benzinăriile din Londra şi Sud-Estul Angliei continuă să fie afectate de lipsa carburanţilor, dar situaţia s-a îmbunătăţit în Nordul Angliei şi în Scoţia, a anunţat Petrol Retailers Association (PRA), transmite Reuters. Marea Britanie va folosi de Luni şoferi militari pentru a livra carburanţi, după o săptămînă haotică de lipsuri care au avut ca rezultat cumpărături de panică, unii şoferi cumpărînd benzină în sticle de apă. Preşedintele PRA, Brian Madderson, a declarat la Sky News că un sondaj realizat de organizaţia sa a arătat că numai 16% din peste 1.000 de benzinării nu aveau Sîmbătă carburanţi, o îmbunătăţire de 27% faţă de Vineri. Cu toate acestea există încă blocaje locale. ”Situaţia este mult mai bună în Nord şi Scoţia, Londra şi Sud-Estul rămîn o zona critică în timp ce ne îndreptăm spre săptămîna viitoare”, a spus Madderson. Sondajul a mai arătat că 68% dintre benzinării au atît benzină cît şi motorină.

O coaliţie guvernamentală condusă de social-democraţii germani este pregătită să-şi preia mandatul pînă la finalul anului

O coaliţie de guvernămînt tripartită condusă de social-democraţi ar trebui să fie pregătită de preluarea mandatului pînă la finalul anului, a susţinut Norbert Walter-Borjans, co-lider al Partidului Social-Democrat german (SPD), într-un interviu, transmite Reuters. Blocul conservator CDU-CSU a obţinut 24,1% din voturi în scrutinul desfăşurat în 26 Septembrie în Germania, în timp ce SPD s-a plasat pe prima poziţie, cu 25,7% din sufragii. Verzii au luat 14,8% din voturi, iar Partidul Liber-Democrat (FDP) 11,5%. A cincea formaţiune intrată în Parlamentul federal este Alternativa pentru Germania (AfD, extrema-dreaptă), care a obţinut 10,3% din sufragii. Walter-Borjans s-a declarat încrezător că partidul său va putea cădea de acord rapid asupra unei coaliţii cu Verzii şi FDP, aşa-numita ”coaliţie semafor”, ţinînd cont de culorile celor trei partide componente.

”Ar trebui ca pînă la finalul anului Guvernul să îşi preia mandatul. Acest lucru este fezabil”, a explicat Norbert Walter-Borjans pentru ediţia de Duminicală a publicaţiei Die Welt. ”Nu trebuie să purtăm discuţii exploratorii pînă expiră acest termen. În acest sens, am putea începe în Octombrie negocierile oficiale privind o coaliţie şi să le încheiem în Decembrie”, a adăugat el.

De obicei tratativele pentru formarea unui Guvern de coaliţie în Germania durează cîteva săptămîni sau chiar luni. După alegerile din 24 Septembrie 2017, astfel de negocieri s-au prelungit pînă în Martie anul următor. Avansul mic înregistrat de social-democraţi faţă de conservatori a condus la situaţia rară în care atît liderul SPD, Olaf Scholz, cît şi liderul conservator Armin Laschet au anunţat că vor încerca să formeze un Guvern de coaliţie, compus foarte probabil din trei partide.

Regina Elisabeta a II-a îndeamnă Parlamentul Scoţiei să lucreze împreună, în pofida dezacordurilor dintre deputaţi

Regina Elisabeta a II-a a îndemnat Parlamentul Scoţiei să continue „să lucreze împreună”, chiar dacă există „diferende de opinie” între deputaţi, în discursul de inaugurare a celei de-a şasea legislaturi a Camerei regionale, transmite EFE, potrivit agerpres. „În pofida faptului că unele dintre domniile voastre aveţi diferende de opinie, sunt încrezătoare că veţi continua să lucraţi împreună”, a declarat Regina Elisabeta a II-a la Holyrood, sediul Parlamentului scoţian, la deschiderea oficială a noii legislaturi. Suveranul britanic a făcut referire la valorile pe care populaţia le aşteaptă de la reprezentanţii săi aleşi la scrutinul scoţian din Mai: „Înţelepciune, dreptate, compasiune şi integritate”. Însoţită de prinţul de Wales, Charles, şi de soţia acestuia, ducesa de Cornwall, Camilla, Regina a anunţat dorinţa familiei regale britanice de „a urmări progresele Parlamentului scoţian cu interes deosebit” în această legislatură.

Partidul Naţional Scoţian (SNP) şi-a manifestat intenţia de a convoca un nou referendum de independenţă înainte de sfîrşitul anului 2023, dacă pînă atunci lupta împotriva pandemiei de coronavirus se va fi încheiat. Legat de acest subiect, Regina a adus un tribut celor care şi-au adus o „contribuţie extraordinară la vieţile scoţienilor în timpul pandemiei”, cu „nenumărate exemple de rezilienţă şi de bunăvoinţă”. În ceea ce o priveşte, şefa Executivului scoţian, Nicola Sturgeon, realeasă în Mai, s-a adresat deputaţilor şi Reginei pentru a-şi manifesta angajamentul de a obţine „un viitor mai drept şi mai verde”. Şi Sturgeon, la fel ca Regina Elisabeta a II-a, a făcut aluzie la nevoia unei diversităţi de opinii şi şi-a exprimat speranţa că se va putea promova „curajul de a găsi punctul comun dincolo de dezacordurile noastre”. Sturgeon şi-a reiterat intenţia de a organiza un referendum privind independenţa după încheierea pandemiei de coronavirus, apreciind că „există o dorinţă (în această direcţie) în întreaga ţară, imediat ce vom fi ieşit din trauma acestei pandemii”.

Poliţia ecuadoriană a confiscat o tonă de cocaină avînd ca destinaţie Bulgaria

Poliţia ecuadoriană a informat că a confiscat o tonă de cocaină în timpul unui raid desfăşurat în provincia Guayas, situată în Sud-Estul ţării andine, transmite EFE, potrivit agerpres. Pe contul său de Twitter, Poliţia a anunţat că în Guayaquil (capitala provinciei Guayas) „a fost confiscată o tonă de cocaină, avînd ca destinaţie Bulgaria”. La rîndul său, un coordonator anti-narcotice, Manuel Gomez, a afirmat, într-o conferinţă de presă, că în cadrul operaţiunii, botezată Matrix, s-a confiscat o tonă dintr-o substanţă ascunsă într-un container în portul Guayaquil.

Un cîine al Poliţiei a dat alarma cu privire la prezenţa substanţei care, la testul efectuat la faţa locului, „s-a dovedit a fi cocaină”, a spus oficialul ecuadorian, care a adăugat că, în urma acestei operaţiuni, au fost retrase de pe piaţă 9,4 milioane de doze. Pe de altă parte, acelaşi oficial a comentat că o altă operaţiune denumită „Jupiter”, a Poliţiei locale, „în coordonare cu angajaţi ai Gărzilor de Coastă ale SUA, cu forţele navale din Ecuador şi cu Poliţia din Columbia”, a permis identificarea şi localizarea unei ambarcaţiuni care era folosită „pentru transportul drogurilor pe cale maritimă”. În această operaţiune au fost reţinuţi doi cetăţeni ecuadorieni, doi columbieni şi un mexican, „care sunt presupuşii responsabili ai transportului a aproximativ o tonă şi jumătate de cocaină”, a spus Gomez, care a anunţat că atît indivizii reţinuţi, cît şi probele prelevate „sunt transferate în Statele Unite”.

Duminică, Rusia a înregistrat un număr record de decese asociate Covid-19 în 24 de ore

Duminică, Rusia a înregistrat, în ultimele 24 de ore, un număr record de decese asociate Covid-19 şi mai mult de 25.700 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, scrie news.ro. Potrivit The Guardian, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 890 de decese în întreaga ţară. În prezent, bilanţul este de 209.918. Grupul de lucru al Guvernului rus a transmis că în acelaşi interval de timp au fost înregistrate 25.769 de cazuri, dintre care 4.294 în Moscova. La nivel mondial, potrivit datelor Universităţii John Hopkins, numărul total de cazuri de îmbolnăvire se apropie de 235 de milioane, iar cel al deceselor asociate, de 4,8 milioane.

În China, au fost administrate peste 2,2 miliarde de doze de vaccin anti-Covid

Mai mult de 2,2 miliarde de doze de vaccin anti-Covid au fost administrate în China pînă în prezent, potrivit Reuters care citează date oficiale. Comisia Naţională de Sănătate a raportat că 755.000 de doze au fost administrate Sîmbătă, aducînd totalul la 2,213 miliarde. La nivel mondial, potrivit datelor Universităţii John Hopkins, numărul total de cazuri de îmbolnăvire se apropie de 235 de milioane, iar cel al deceselor asociate, de 4,8 milioane. China, ţară cu 1,4 miliarde de locuitori, a confirmat puţin peste 108.500 de cazuri şi 4.849 de decese asociate. Conform calculelor aceleiaşi universităţi, la nivel mondial au fost administrate 6,28 de miliarde de doze de vaccin anti-Covid.