REALITATEA INTERNAȚIONALĂ PE SCURT (29 Iunie 2023)

”Putin va pierde războiul și este un paria în întreaga lume”, consideră Joe Biden

Preşedintele american Joe Biden l-a numit, Miercuri, pe liderul rus Vladimir Putin un „paria” care „pierde clar” războiul din Ucraina, chiar dacă, în opinia liderului de la Casa Albă, este prea devreme pentru a spune dacă omologul său rus a fost slăbit de rebeliunea eşuată a grupării de mercenari Wagner, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres

La întrebarea jurnaliştilor de la Casa Albă dacă Vladimir Putin este acum slăbit, Joe Biden a răspuns că „este dificil de spus, dar în mod clar pierde războiul”.

Preşedintele rus este acum „un paria în întreaga lume”, a adăugat Biden.

Un Tribunal turc a decis arestul preventiv al redactorului-şef al unui post de televiziune

Un Tribunal din Turcia a decis plasarea în arest preventiv a redactorului-şef al unui post de televiziune critic la adresa puterii, în aşteptarea procesului pentru acuzaţia de răspîndire de propagandă teroristă, a relatat agenţia de presă Anadolu, citată de Reuters, potrivit agerpres

Poliţia l-a arestat Luni pe Merdan Yanardag pentru ”lăudarea criminalilor şi răspîndirea propagandei teroriste”, după ce jurnalistul a criticat izolarea în închisoare a lui Abdullah Ocalan, liderul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie considerată teroristă de Turcia şi de aliaţii occidentali ai acesteia.

”Izolarea lui Abdullah Ocalan este ilegală şi ar trebui să fie ridicată”, a spus Yanardag săptămîna trecută, la postul de televiziune Tele1.

În 1999, forţe speciale turce l-au capturat pe Ocalan în Kenya şi de atunci acesta este ţinut în închisoare pe o insulă la Sud de Istanbul. Organizaţia fondată de Abdullah Ocalan, PKK, a lansat o insurgenţă contra statului turc în 1984. În conflict, care a continuat şi după încarcerarea lui Ocalan, au murit peste 40.000 de oameni.

Franţa este pe primul loc în UE la consumul ilicit de ţigări

Franţa a fost responsabilă, anul trecut, pentru aproape jumătate din consumul ilicit de ţigări din Uniunea Europeană, în condiţiile în care taxele şi inflaţia ridicată i-au făcut pe oameni să se îndrepte spre produsele contrafăcute, arată un studiu publicat de KPMG la solicitarea Philip Morris International, transmite Bloomberg, potrivit agerpres.

Chiar dacă în blocul comunitar, exceptînd Franţa, consumul de ţigări contrafăcute şi de contrabandă a scăzut cu 7,5% anul trecut, în Franţa a crescut cu 1,8 miliarde de ţigarete, astfel că acum această ţară este responsabilă pentru 47% din consumul ilicit de ţigări al UE. În schimb, ţări precum Ţările de Jos, Grecia, Portugalia şi România au înregistrat o scădere a consumului ilicit de ţigări.

„Franţa începe să arate ca o ţară din America Latină, un astfel de nivel nu se mai găseşte în restul Europei”, spune Gregoire Verdeaux, vicepreşedinte pentru relaţii externe la Philip Morris International SA. ”Franţa trece printr-o furtună perfectă care combină taxele foarte mari, inflaţia ridicată şi delicvenţa, care se traduc printr-un nivel ridicat al consumului ilicit de ţigări”, a adăugat Gregoire Verdeaux.

Cu un număr record de 35,8 miliarde de ţigări ilicite consumate anul trecut în UE, Guvernele statelor membre au pierdut venituri din taxe în valoare de aproximativ 11,3 miliarde de euro, arată studiul realizat de KPMG. Belgia, Danemarca, Franţa şi Germania au înregistrat o creştere a capturilor de ţigări ilicite şi a raidurilor împotriva fabricilor clandestine.

Lituania cumpără pentru Ucraina sisteme de apărare aeriană NASAMS

Lituania achiziţionează două sisteme de apărare aeriană NASAMS pentru Ucraina în valoare de 9,8 milioane de euro şi le va livra în termen de trei luni, a anunţat Ministerul Apărării din această ţară, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Lituania a reacţionat la o cerere urgentă a Ucrainei de a ajuta la întărirea apărării aeriene în faţa atacurilor ruseşti asupra unor obiective militare şi civile, a declarat Ministerul lituanian.

Norvegia va furniza echipamente de întreţinere pentru lansatoare ca parte a acordului.

„Achiziţionăm sisteme actualizate de lansatoare de rachete NASAMS, care sunt complet pregătite pentru ca Armata ucraineană să le integreze în unităţile lor de control al focului, astfel încît să completeze şi să extindă sistemele NASAMS deja utilizate, donate de Norvegia şi SUA”, a arătat ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas.

Lituania se va ocupa de livrarea sistemelor NASAMS către Ucraina şi va include în pachet o donaţie de 10 transportoare blindate pentru trupe M113.

La Bruxelles, reprezentanţi ai Suediei şi Turciei se vor reuni pentru negocieri asupra aderării la NATO a Suediei

Negocieri asupra aderării Suediei la NATO, blocată de Turcia, vor reuni, pe 6 Iulie, la Bruxelles, reprezentanţi ai celor două ţări, a anunţat, Miercuri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, informează AFP, potrivit agerpres.   

„Lucrăm pentru a finaliza aderarea Suediei şi o nouă reuniune va fi organizată Joia viitoare”, a precizat Stoltenberg, în cadrul unei conferinţe de presă după o întrevedere cu şefa Guvernului estonian, Kaja Kallas.

Această reuniune, la care vor participa miniştri de Externe, şefi ai serviciilor secrete şi consilieri în domeniul securităţii naţionale, va avea loc cu cîteva zile înainte de summitul NATO organizat la Vilnius pe 11 şi 12 Iulie.

Suedia este „invitată” să adere la NATO din Iunie 2022, însă candidatura ei, care trebuie ratificată de cele 31 de state membre, este blocată de Turcia şi Ungaria.

Parlamentul Ungariei a pus pe agenda sa ratificarea aderării Suediei la NATO în cadrul unei sesiuni extraordinare de Vară, ce va începe după încheierea dezbaterilor actuale, Vineri, şi se va termina pe 7 Iulie.

Ţările occidentale, în special SUA, au îndemnat Turcia să dea undă verde aderării Suediei la NATO, subliniind că Stockholmul a respectat termenii unui acord încheiat cu Ankara.

Agenţia Mondială Antidoping spune că sunt necesare programe solide şi în sporturile electronice

Vicepreşedinta Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA), chinezoaica Yang Yang, a subliniat importanţa stabilirii unor programe antidopaj solide pentru jucătorii din sporturile electronice (eSports), care s-ar putea confrunta cu probleme de dopaj similare cu cele din sporturile tradiţionale, informează agenţia EFE, potrivit agerpres.

Cu ocazia participării la Săptămîna Olimpică eSports de la Singapore, Yang a evidenţiat, Miercuri, necesitatea de a proteja integritatea acestor sportivi prin intermediul unor programe anti-dopaj adecvate.

AMA/WADA susţine că sporturile electronice au cunoscut o creştere semnificativă a participanţilor la competiţii, generînd o preocupare pentru potenţialul risc de dopaj în această industrie în plină expansiune.

„Sportivii din eSports necesită să fie protejaţi de programe anti-dopaj solide, pentru că pot fi afectaţi de acest flagel la fel ca sportivii din disciplinele tradiţionale”, a afirmat responsabilul AMA/WADA.

Epuizarea teribilă a medicilor români

Medicii români sunt afectați de epuizare profesională [„burnout” în engleză – n. trad.], 36% fiind într-o stare gravă sau foarte gravă de epuizare, iar categoriile cele mai afectate sunt femeile și tinerii, în vreme ce 58% din medici spun că sunt epuizați fizic, arată cel mai amplu sondaj realizat de Colegiul Medicilor din România, scrie EURACTIV, potrivit RADOR.

Specializările medicale cele mai predispuse la epuizare sunt medicii de la serviciul de ambulanță, oncologii, hemato-oncologii, pediatrii și chirurgii. Lipsa resurselor, relațiile dificile cu pacienți și colegi, birocrația excesivă și absența recunoașterii sociale sunt, de asemenea factori, care contribuie la epuizarea medicilor.

„Sindromul epuizării e o problemă destul de larg răspîndită în medicina din România. Volumul de muncă foarte ridicat, sarcinile numeroase, presiunea timpului, încărcătura emoțională și deciziile dificile care trebuie luate imediat”, a declarat președintele Colegiului Daniel Coriu, precizînd că epuizarea are consecințe directe asupra tratării pacienților.

O altă problemă o constituie numărul redus al medicilor din țară: 55.622, adică 2,9 la mia de locuitori, în vreme ce media UE e de 3-3,5.

Problematică e și distribuția medicilor, aceștia fiind concentrați în zonele universitare.

București are șapte medici per mia de locuitori, în vreme ce Dolj, Timiş, Cluj și Iași au 4-6 medici per mia de locuitori. Însă 24 de județe au doar 1-2 medici per mie, iar două județe – Ilfov și Călăraşi – au mai puțin de un medic per mia de locuitori.

În plus, cum cei mai mulți medici sunt femei (70%) și tineri (68% au 28-55 de ani), o majoritate a lor prezintă un risc accentuat de epuizare. Dintre medicii tineri chestionați, 47% au spus că sunt epuizați în măsură mare sau foarte mare.

Sondajul a fost realizat în perioada 12 Februarie-5 Martie. 8.121 de medici de pe tot cuprinsul țării au răspuns online la sondaj.

După rebeliunea Wagner, bloggerii militari ruşi sunt divizaţi asupra reacţiei lui Putin

Dovadă de slăbiciune sau de sînge rece? Bloggerii militari ruşi, tot mai influenţi de la începutul conflictului din Ucraina, sunt divizaţi asupra reacţiei Preşedintelui Vladimir Putin după rebeliunea grupului paramilitar Wagner, informează AFP, potrivit agerpres.

După scurta rebeliune ce a făcut să tremure Kremlinul Vineri şi Sîmbătă, Vladimir Putin a denunţat o „trădare”, însă a promis că mercenarii rebeli se pot întoarce la viaţa lor civilă, intra în rîndurile Armatei regulate sau se pot exila în Belarus.

„Credeam cu toţii că riposta lui Vladimir Putin va face ca Pămîntul să se învîrtă de cinci ori mai repede: arme nucleare? Mobilizare generală? Declarare de război contra NATO?”, scrie corespondentul de război Aleksandr Sladkov, urmărit de peste un milion de abonaţi pe Telegram. „Din fericire, el (Putin) şi-a păstrat sîngele rece”, a salutat acest blogger în mod ferm pro-Kremlin.

Însă absenţa pedepsei pentru rebeli, în condiţiile în care numeroase persoane au fost trimise la închisoare pentru tweet-uri critice la adresa ofensivei ruse în Ucraina, a fost interpretată drept slăbiciune de către analişti.

Vladimir Putin se străduiește acum să demonstreze că el se află la comandă. Marţi, el a adus un omagiu militarilor care, potrivit lui, au împiedicat un „război civil”. O ceremonie nejustificată, în opinia unor bloggeri, în condiţiile în care combatanţii Wagner au capturat mai multe situri militare în Rostov-pe-Don, în Sud-Vestul Rusiei, înainte de a parcurge mai multe sute de kilometri spre Moscova fără a întîmpina mare rezistenţă.

„Poliţia militară şi forţele speciale ce trebuiau să protejeze Statul Major al districtului militar Sud (la Rostov) pur şi simplu au dispărut la sosirea rebelilor din Wagner”, îşi exprimă indignarea bloggerul Battle_Z-Sailor, urmărit de 63.000 de abonaţi.

„Cei care nu au nimic de-a face cu soluţionarea paşnică a conflictului sunt chiar decoraţi de Kremlin”, se revoltă, de asemenea, autorul blogului Govorit TopaZ, care numără aproape 100.000 de abonaţi.

Acesta nu-şi ascunde decepţia în legătură cu reacţia lui Vladimir Putin. ”Nici un singur cuvînt despre ceea ce a provocat această rebeliune sau să spună că revendicările lor vor fi examinate”.

Patronul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, acuză de luni de zile înaltul comandament rus de incompetenţă în Ucraina, critici reluate de mai mulţi bloggeri militari.

Însă pentru bloggerul Rybar, urmărit de 1,2 milioane de abonaţi, ”totul e concis şi clar în mesajul prezidenţial. Singurul lucru care nu este foarte clar este soarta Rusiei”, adaugă el. ”Însă aici, nu este nici o enigmă: pentru ea, totul va fi bine”, susţine bloggerul.

Declarația surprinzătoare a unui diplomat chinez: ”Nu vedem de ce nu am susține dorința Kievului de a prelua alte regiuni controlate de Rusia”

Şeful misiunii chineze la Uniunea Europeană (UE), Fu Cong, a sugerat, Marţi, că Beijingul ar putea susţine Kievul, care vrea să-şi redobîndească integritatea teritorială în frontierele de la declararea independenţei, în 1991, care includ Peninsula Crimeea, anexată de către Rusia în 2014, relatează Al Jazeera, informează News.ro.

Într-un interviu acordat mai multor publicaţii, între care şi Al Jazeera, Fu Cong a fost întrebat dacă China susţine sau nu obiectivele Kievului în războiul cu Moscova, din Februarie 2022. Şeful misiunii chineze la UE sugerează că Beijingul ar putea susţine Kievul în dorinţa sa de a reveni la teritoriul din 1991.

Întrebat despre recucerirea altor regiuni, în prezent ocupate de către Rusia, oficialul chinez de rang înalt a răspuns că ”nu vede de ce Baijingul n-ar susţine Kievul”.

”Noi respectăm integritatea teritorială a tuturor ţărilor”, declară Fu Cong.

”Atunci cînd China a stabilit relaţii cu fosta Uniune Sovietică, este ceea ce am convenit”, spune el.

”Dar, aşa cum am spus, este vorba despre probleme istorice care trebuie să fie negociate şi rezolvate de către Rusia şi Ucraina şi acesta este lucrul pe care-l apărăm”, declară Fu Cong.

Beijingul, care refuză să condamne Moscova, îşi afirmă ”neutralitatea” în conflictul din Ucraina.

În ţările nordice, numărul persoanelor care trăiesc singure este mai mare comparativ cu locuitorii din celelalte ţări ale UE

Procentul persoanelor din ţările nordice, Germania şi unele state baltice care trăiesc singure este mai mare comparativ cu cel al locuitorilor din alte regiuni ale Uniunii Europene (UE), conform unei analize a datelor Eurostat realizată de Biroul Federal de Statistică al Germaniei, transmite agenţia DPA.

Peste un sfert dintre locuitorii din Finlanda (25,4%) trăiesc singuri, cel mai mare procent din UE. Urmează Suedia (23,5%), Danemarca (23,2%), Lituania (22,7%) şi Estonia (21,8%), conform Agerpres.

În Germania, 20,1% dintre persoane trăiau singure anul trecut. Cifra a crescut constant în ultimele decenii, în cea mai mare economie a Europei numărul gospodăriilor cu un singur membru crescînd de peste două ori comparativ cu anii '50, conform analizei Biroului Federal de Statistică al ţării.

Procentul persoanelor care trăiesc singure este deosebit de redus în Slovacia (3,1%), aceasta fiind urmată de Cipru (8,0%), Polonia (8,5%), Croaţia (9,6%) şi Portugalia (9,9%).

Potrivit datelor Eurostat, în majoritatea ţărilor UE, mai multe femei trăiesc singure comparativ cu bărbaţii. Anul trecut, aproximativ 55% dintre persoanele care trăiau singure în UE erau femei.

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
05.11.24 - 00:02
04.11.24 - 16:28
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:41
01.11.24 - 13:40