REALITATEA INTERNAȚIONALĂ PE SCURT (12 Octombrie 2023)
Rusia iese din bîrlog și spune că poate juca un rol în soluţionarea conflictului dintre Israel şi Hamas
Rusia este deschisă să joace un rol în rezolvarea conflictului dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas, a declarat, Miercuri, purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează dpa.
Oficialul rus a afirmat că Moscova menţine dialogul cu ambele părţi şi are "potenţialul de a participa la procesul de soluţionare a conflictului".
"Fără îndoială, actele ce pot fi descrise doar ca terorism sunt de condamnat. Însă, de asemenea, nu trebuie să uităm care sunt precursorii acestei situaţii", a mai spus el.
Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut, Marţi, primele sale declaraţii despre explozia de violenţe din Israel şi Fîşia Gaza, controlată de gruparea islamistă Hamas.
"Acesta este un exemplu clar al eşecului politicii Statelor Unite în Orientul Mijlociu, care au încercat să monopolizeze soluţionarea conflictului" în această zonă, a spus el.
Încercările Washingtonului de a rezolva conflictul au eşuat pentru că nu a încercat găsirea unor compromisuri acceptabile pentru ambele părţi, a mai spus Putin.
Elveţia preconizează desemnarea Hamas drept organizaţie teroristă
Guvernul federal elveţian consideră că gruparea Hamas trebuie desemnată drept organizaţie teroristă şi examinează opţiunile legale de care dispune în acest sens”, a transmis, Miercuri, Consiliul Federal elveţian, într-un comunicat, relatează AFP, scrie Agerpres.
În acelaşi timp, "Elveţia este pregătită să sprijine orice efort din regiune pentru detensionarea situaţiei”, a adăugat el.
"Consiliul Federal a urmărit recentele atacuri şocante lansate de Hamas din Fîşia Gaza împotriva civililor din Israel. Acesta condamnă în termenii cei mai fermi aceste acte teroriste şi cere eliberarea imediată a ostaticilor deţinuţi de Hamas", se arată în comunicatul publicat Miercuri, la sfîrşitul unei reuniuni a Consiliului Federal.
"Grupul operativ pentru Orientul Mijlociu", creat în urma atacurilor Hamas în Israel şi a ripostei statului evreu, va fi însărcinat cu studierea opţiunilor care vor permite calificarea organizaţiei islamiste drept "teroristă".
Consiliul nu a oferit un calendar în acest sens.
Luni, în timp ce apelurile din partea organizaţiilor evreieşti din Elveţia, dar şi din partea principalului partid din Elveţia – UDC – deveneau din ce în ce mai presante pentru a interzice Hamas, ministrul de Externe Ignazio Cassis a explicat că este dificil pentru Elveţia să ia această decizie, deşi UE şi Statele Unite au făcut acest lucru.
Consiliul Federal elveţian consideră că poate interzice doar organizaţiile care sunt interzise şi de ONU, a explicat Cassis, într-o conferinţă de presă.
"Am făcut acest lucru în 2015 în cazul Al-Qaida, cu o lege specială care s-a încheiat la sfîrşitul anului trecut", a spus el.
Astfel, doar Al-Qaida, gruparea Stat Islamic şi cîteva organizaţii conexe sunt interzise în prezent în Elveţia.
Toate încercările din Parlament de a interzice Hamas au eşuat pînă acum, însă o Comisie a Camerei inferioare a făcut o propunere în acest sens la începutul acestei săptămîni.
În urma presiunilor politice legate de modul în care acoperă conflictul din Israel, postul BBC se apără
Postul public britanic BBC şi-a apărat, Miercuri, modul în care acoperă mediatic conflictul israeliano-palestinian, în faţa politicienilor care i-au cerut să definească gruparea islamistă Hamas drept "terorişti", relatează agenţia EFE.
Un purtător de cuvînt al BBC a semnalat că acest post lucrează pe baza manualului său stilistic şi a subliniat că ia "foarte în serios" limbajul folosit.
"Oricine vede sau ascultă relatările noastre va auzi cuvîntul 'terorist' folosit de multe ori. Este atribuit celor care-l folosesc, de exemplu, Guvernul Regatului Unit", a explicat reprezentantul postului.
"Aceasta este abordarea avută în vedere timp de decenii şi ea este în linie cu cea a altor posturi. BBC este un post independent editorial a cărui misiune este de a explica cu precizie ceea ce se întîmplă 'pe teren' pentru ca audienţa noastră să-şi poată forma propria opinie", a adăugat angajatul BBC.
Acest post a răspuns astfel comentariilor făcute de mai mulţi lideri conservatori şi de liderul laburist Keir Starmer, care au semnalat că Hamas este o organizaţie pe care statul britanic o consideră teroristă şi ea este interzisă în Regatul Unit.
Veteranul corespondent extern al BBC, John Simpson, a amintit, pe reţeaua socială X (ex-Twitter), că "politicienii britanici ştiu perfect de ce BBC evită cuvîntul 'terorist' şi, de-a lungul anilor, în discuţii private mulţi dintre ei au fost de acord cu asta".
"Etichetarea cuiva drept terorist înseamnă să manifeşti un parti-pris şi să nu mai tratezi situaţia cu imparţialitatea cuvenită. Rolul BBC este de a prezenta faptele în faţa audienţei şi să o laşi să decidă ce crede, în mod onest", explică acelaşi jurnalist.
Manualul stilistic al BBC menţionează că "termenul 'terorist' în sine poate fi mai mult o barieră decît un ajutor pentru înţelegere". "Trebuie să transmitem audienţei noastre toate consecinţele actului prin descrierea faptelor. Trebuie să folosim cuvintele care descriu precis autorul, cum ar fi 'trăgător', 'atacator', 'bandit', 'răpitor', 'insurgent' şi 'militant'", se arată în document.
"Nu trebuie să adoptăm limbajul altor persoane ca limbaj propriu. Responsabilitatea noastră este să rămînem obiectivi şi să informăm într-o manieră care să permită audienţei noastre să-şi facă propriile evaluări despre cine ce face şi cui", subliniază manualul stilistic al BBC.
Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a indicat, Miercuri, la postul de radio privat LBC, că BBC trebuie să-şi "regleze busola morală" şi să-şi revizuiască poziţia editorială. "Ceea ce Hamas a făcut, ca organizaţie teroristă interzisă – ceea ce înseamnă că este ilegală în Regatul Unit, este ilegal să-i sprijini –, este că a masacrat persoane nevinovate, bebeluşi, oameni care participau la un festival, pensionari", a susţinut acelaşi ministru.
Vorbind tot la postul de radio LBC, liderul laburist Keir Starmer a spus că BBC trebuie să "explice" de ce nu îi califică drept "terorişti" pe membrii Hamas. "Eu am spus 'terorism' şi 'terorist', pentru mine este evident că cu asta aveam de-a face", a mai spus liderul opoziţiei britanice.
Gruparea islamistă Hamas a negat, Miercuri, că "a ucis copii" şi că "a decapitat şi atacat civili" în timpul ofensivei sale lansate Sîmbătă asupra Israelului, într-un răspuns la ceea ce Hamas numeşte "acuzaţii inventate" ale soldaţilor israelieni cu privire la masacrele comise de aceşti militanţi într-un kibbutz din apropiere de frontiera cu Fîşia Gaza, transmite EFE.
"Afirmăm cu fermitate falsitatea acuzaţiilor inventate şi propagate de unele instituţii de presă occidentale care adoptă naraţiunea sionistă, inclusiv afirmaţia privind uciderea de copii, decapitarea şi atacarea civililor", a transmis Hamas, într-un comunicat, în care a mai afirmat că militanţii grupării "au atacat doar aparatul militar şi de securitate israelian, care este o ţintă legitimă".
Erdogan a anunțat că Turcia va continua să-şi intensifice operaţiunile în Siria şi Irak
Turcia va continua să-şi intensifice operaţiunile împotriva combatanţilor kurzi PKK în Siria şi Irak, a declarat, Miercuri, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.
''Deja ne-am intensificat operaţiunile aeriene şi vom continua, le vom arăta teroriştilor că îi putem distruge oriunde şi oricînd'', a insistat şeful statului turc, care a lansat o campanie de bombardamente de la 1 Octombrie, ca represalii pentru un atac comis la Ankara în care doi poliţişti au fost răniţi şi care a fost revendicat de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
Erdogan a afirmat, Luni seara, că Turcia a încheiat ''cu succes'' ''prima fază'' a campaniei sale de bombardamente şi a lăsat să se înţeleagă că Ankara va continua să ''desfăşoare operaţiuni'' în Nordul Siriei şi în Irak.
Şeful statului turc a anunţat Luni – şi a repetat Marţi seara – că ''192 de ţinte'' au fost distruse şi ''162 de terorişti' au fost ucişi – membri ai PKK şi ai aliaţilor săi, Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), care luptă alături de americani împotriva jihadiştilor grupării Stat Islamic (SI).
Norvegia a cerut donatorilor să menţină ajutorul pentru palestinieni ”în acest moment critic”
Norvegia, care prezidează grupul donatorilor pentru Palestina, a cerut, Miercuri, comunităţii internaţionale să menţină ajutorul financiar pentru palestinieni în urma ofensivei declanșate de către Hamas contra Israelului, transmite AFP.
”Situaţia nu va face decît să se deterioreze şi mai mult în cazul în care comunitatea internaţională îşi suspendă sau reduce ajutorul în acest moment critic”, a declarat ministrul de Externe norvegian, Anniken Huitfeldt, într-un e-mail trimis AFP.
După atacul sîngeros de Sîmbătă al Hamas împotriva Israelului, mai multe state, printre care Germania, Suedia şi Danemarca, au anunţat că îşi suspendă ajutorul pentru dezvoltare – nu însă şi pe cel umanitar – pentru palestinieni.
”În calitate de preşedinte al grupului donatorilor internaţionali (AHLC), Norvegia încurajează comunitatea internaţională să îşi continue asistenţa financiară către poporul palestinian”, a arătat şefa diplomaţiei de la Oslo. ”Aceasta include sprijinul pentru Autoritatea Palestiniană via Banca Mondială, asistenţa prin organizaţii internaţionale precum agenţiile ONU, şi sprijinul pentru organizaţiile umanitare şi societatea civilă israeliană”, a adăugat ea.
În ceea ce o priveşte, Norvegia îşi menţine ajutorul, în timp ce examinează ”în permanenţă viabilitatea continuării proiectelor în curs” în Fîşia Gaza, supusă bombardamentelor armatei israeliene.
”Nu există nici un motiv să suspectăm că de vreun ajutor financiar al Norvegiei ar fi profitat Hamas sau grupări afiliate”, a precizat ministrul de Externe.
Erdogan: ”Israelul nu se comportă ca un stat”
Israelul nu se comportă "ca un stat" în Fîşia Gaza, unde Armata israeliană a lansat noi raiduri, Miercuri, drept ripostă la atacul sîngeros al Hamas, a declarat, Miercuri, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP, potrivit Agerpres.
"Israelul nu trebuie să uite că, dacă se comportă ca o organizaţie, mai degrabă decît ca un stat, va sfîrşi prin a fi tratat ca atare", a declarat şeful statului turc, denunţînd "metodele ruşinoase" ale Armatei israeliene.
"Bombardarea localităţilor civile, uciderea civililor, blocarea ajutorului umanitar şi încercarea de a prezenta acest lucru ca pe nişte reuşite nu poate fi decît un reflex al unei organizaţii şi nu ale unui stat", a insistat preşedintele turc, care utilizează în mod curent termenul "organizaţie" pentru a desemna Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasificată drept teroristă de Ankara şi de aliaţii săi occidentali.
"Credem că războiul trebuie să aibă o etică şi că cele două părţi trebuie să o respecte. Din nefericire, acest principiu este grav încălcat în Israel şi în Gaza", a mai spus el, denunţînd "uciderea civililor pe teritoriul israelian", precum şi "masacrul orb al nevinovaţilor din Gaza supuşi unor bombardamente constante".
SUA sunt gata să trimită, ''dacă este necesar'', un al doilea portavion în preajma Israelului
Statele Unite ale Americii, care au trimis deja un grup aeronaval în apropierea Israelului, sunt pregătite să trimită, "dacă este necesar", un al doilea în scopuri de descurajare, a declarat, Miercuri, un purtător de cuvînt al Casei Albe, relatează AFP.
John Kirby, purtătorul de cuvînt al Consiliului de Securitate Naţională, a precizat că era prevăzut de mult timp, înainte de atacurile Hamas, ca un alt portavion american să navigheze spre Mediterană şi a indicat că această navă ar putea, dacă va fi nevoie, să se deplaseze în Estul Mediteranei pentru a se alătura USS Gerald R. Ford, cea mai mare navă de război din lume care se află deja în regiune.
Autorităţile americane "cooperează activ" cu Israelul şi Egiptul pentru a le permite civililor să părăsească Gaza, a precizat el. "Civilii nu sunt responsabili pentru ceea ce a făcut Hamas", a indicat John Kirby.
Săptămîna viitoare, Putin se va duce în China
Preşedintele rus, Vladimir Putin, va efectua, săptămîna viitoare, o vizită oficială în China, unde se va desfăşura pe 17 şi 18 Octombrie a treia ediţie a forumului "O centură, un drum" ("Belt and Road"), a confirmat, Miercuri, consilierul pentru politică externă al Kremlinului, Iuri Uşakov, citat de agenţia EFE.
Acesta a declarat presei că vizita lui Putin în China este planificată "pentru săptămîna care vine", după ce Joi şi Vineri preşedintele rus se va afla în Kîrgîzstan, prima sa vizită externă de cînd Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis, în luna Martie, un mandat de arestare pe numele lui.
La rîndul său, secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, a declarat că Putin va avea în China discuţii substanţiale cu omologul său chinez Xi Jinping.
În timpul vizitei efectuate de acesta din urmă la Moscova în Martie, cei doi lideri au încheiat un "parteneriat fără limite" între ţările lor, deşi nu au fost făcute publice detalii concrete, şi au împărtăşit o viziune comună asupra unei lumi multipolare ca o contrapondere a unipolarismului susţinut de Occident, mai ales de SUA.
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, va efectua, de asemenea, o vizită în China săptămîna viitoare, în perioada 16-18 Octombrie, a anunţat Ministerul său, care a precizat că această vizită va avea loc în cadrul forumului "O centură, un drum" ("Belt and Road").
Această iniţiativă a Chinei, denumită şi "Noul drum al mătăsii", are ca obiectiv deschiderea de noi conexiuni comerciale pentru companiile chineze şi se bazează în special pe realizarea unor mari proiecte de infrastructură.
Armata israeliană vorbește despre o infiltrare aeriană în Israel dinspre Liban
Armata israeliană a anunţat, Miercuri seara, că suspectează o "infiltrare aeriană" dinspre Liban în Nordul Israelului, unde sirenele de alertă în caz de atacuri cu rachete au răsunat în mai multe localităţi, relatează AFP, potrivit Agerpres.
O echipă de jurnalişti de la AFP care făceau un reportaj în regiune a trebuit să se adăpostească într-un buncăr la Tiberiada, la fel ca numeroşi localnici.
Apărarea pasivă (însărcinată să protejeze populaţia) a vorbit, la rîndul său, despre un atac "pe scară largă" în regiunile Tiberiada şi Beit Shean.
Potrivit Armatei, sirenele de avertizare au răsunat în mai multe zone din Nord pînă la împrejurimile oraşului Haifa.
În a cincea zi a războiului declanşat de Hamas, aflat la putere în Gaza, Brigăzile Ezzedin al-Qassam, aripa armată a mişcării islamiste palestiniene, au anunţat că au lansat rachete asupra Haifa, marele oraş de pe coasta de Nord a Israelului.
În timp ce Armata israeliană continuă să bombardeze Fîşia Gaza cu rachete şi obuze, mişcarea şiită libaneză Hezbollah a anunţat mai devreme, în cursul zilei, că a lansat rachete asupra Israelului.
Armata israeliană a indicat că a ripostat acestor tiruri care au vizat un post de observaţie militar al Hezbollah în Sudul Libanului.
Statele Unite urmăresc îndeaproape evoluţiile de la graniţa dintre Liban şi Israel şi nu doresc ca acest conflict să escaladeze şi să se extindă, a declarat, Miercuri, purtătorul de cuvînt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, citat de Reuters.
"Am văzut tiruri de rachete venind din Sudul Libanului, în Nordul Israelului. Evident, urmărim acest lucru cu mare îngrijorare. Nu vrem să vedem acest conflict escaladînd sau extinzîndu-se", a declarat Kirby, într-un interviu acordat MSNBC.
Nu este în interesul Israelului să aibă un al doilea front pe care să lupte şi să-l apere, a spus oficialul american.
Președintele Turciei se implică: Negociază cu Hamas pentru a obţine eliberarea ostaticilor israelieni
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a lansat un proces de negocieri cu Hamas în vederea obţinerii eliberării ostaticilor israelieni răpiţi de gruparea islamistă, a declarat, Miercuri seară, o sursă oficială pentru AFP.
"Sunt pe cale de a negocia pentru a obţine eliberarea ostaticilor", a afirmat această sursă, confirmînd o informaţie a postului de televiziune privat Habertürk.