REALITATEA INTERNAȚIONALĂ (3 Aprilie 2025)

Armata rusă și-a distrus propriul baraj în Belgorod pentru a opri înaintarea Ucrainei

Rusia ar fi folosit o bombă aeriană de mare putere pentru a distruge un baraj în regiunea Belgorod, în încercarea de a opri înaintarea trupelor ucrainene, conform observatorilor militari. Un videoclip distribuit pe rețelele de socializare surprinde momentul exploziei, sugerînd utilizarea unei bombe aeriene de aproximativ trei tone. Incidentul a avut loc în apropierea satului Popovka, situat la doar cîteva sute de metri de granița cu Ucraina, potrivit Agerpres.

În ultimele zile, Armata ucraineană a lansat o incursiune în regiunea Belgorod, reușind să ocupe cîteva sate aflate aproape de graniță. Aceasta vine după pierderea unei mari părți din teritoriul capturat anterior în regiunea Kursk, conform informațiilor furnizate de experți și bloggeri militari.

Autoritățile de la Kiev nu au oferit deocamdată declarații oficiale despre această operațiune. În schimb, Rusia afirmă că a respins mai multe atacuri ucrainene în Belgorod.

Specialiștii cred că această incursiune are un dublu obiectiv: să îngreuneze pregătirea unei noi ofensive rusești în Nordul Ucrainei și să forțeze Moscova să-și disperseze resursele militare. Totodată, Rusia continuă propria ofensivă în regiunea Sumî, în timp ce încearcă să recupereze teritoriile pierdute în regiunea Kursk.

Putin a emis un decret privind recrutarea de Primăvară a 160.000 de ruşi cu vîrsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat printr-un decret, publicat pe site-ul anunţurilor legale ale Guvernului şi citat de agenţia rusă de presă Interfax, recrutarea, în perioada Aprilie-Iulie, a 160.000 de ruşi cu vîrsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani, relatează Euronews, potrivit News.Ro.

”Soldaţii, marinarii, sergenţii şi subofiţerii al căror serviciu militar obligatoriu a expirat vor fi eliberaţi din serviciul militar”, se arată în decret.

Armata rusă face în mod tradiţional recrutări de două ori pe an, în Primăvară şi în Toamnă.

La recrutarea din Toamnă, care s-a desfăşurat în perioada Octombrie-Decembrie, 133.000 de recruţi au fost întrolaţi în Armată pe o perioadă de un an, în cadrul serviciului militar obligatoriu.

Aceasta este cea mai mare recrutare de Primăvară din ultimii 14 ani, scrie RBK-Ukraïna, inclusiv din perioada războiului total.

În Primăvara lui 2022 au fost înrolaţi 134.500 de ruşi, iar în Toamnă 120.000. În 2023, Primăvara, s-au întrolat 147 000 de recruţi, iar Toamna 130.000. În 2024, 150.000 de  persoane au fost trimise în Armată Primăvara, iar Toamna 133.000.

Kremlinul dă asigurări în mod oficial că recruţii nu sunt trimişi la război, însă în realitate ei sunt obligaţi să semneze contracte, după care sunt trimişi pe front.

Rusia încearcă astfel să compenseze pierderi importante pe care le-a suferit armata pe front.

Duminică, la Paris, va avea loc prima demonstrație de sprijin pentru Marine Le Pen

Partidul francez de extremă dreapta Adunarea Națională a anunțat o amplă manifestație în centrul Parisului care va avea loc Duminică pentru susținerea lui Marine Le Pen, lidera acestui partid care a fost condamnată Luni la patru ani de închisoare pentru deturnare de fonduri ale Parlamentului European, într-o sentință care îi interzice în plus să ocupe o funcție publică timp de 5 ani și, prin urmare, nu va mai putea candida la prezidențiale în 2027, relatează agenția DPA, transmite Agerpres.
Marine Le Pen și președintele formațiunii Adunarea Națională, Jordan Bardella, vor susține discursuri la miting. Cei doi, care dețin împreună conducerea partidului , au negat posibilitatea ca această manifestație să degenereze într-o revoltă. ”De ce ar trebui să ne temem de o revoltă? Nu există nici un motiv pentru asta. Semnalul pe care noi îl transmitem este pașnic și democratic”, a declarat Marine Le Pen publicației Le Parisien.

La rîndul său, Jordan Bardella a spus la postul BFMTV că ”demonstrația de Duminică nu este o lovitură de stat, ci o expresie a democrației”. Acest politician, în vîrstă de numai 29 de ani și care este văzut drept înlocuitorul cel mai probabil al lui Marine Le Pen la viitoarele alegeri prezidențiale, a lansat anterior un apel la indignare, dar fără acte de violență care le-ar putea oferi adversarilor politici o scuză pentru atacuri politice.

Mark Rutte a declarat că aliaţii încă pot avea încredere în SUA. ”Nu este momentul să ne descurcăm singuri”, a spus el

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a avertizat Statele Unite şi Europa în privinţa oricărei tentaţii de a „merge singure” în materie de securitate, pe fondul tensiunilor crescute privind viitorul alianţei transatlantice şi a opiniilor divergente în privinţa Rusiei, relatează Reuters şi AFP.

„Permiteţi-mi să fiu absolut clar, nu este momentul să acţionăm singuri. Nici pentru Europa, nici pentru America de Nord”, a declarat Rutte, într-un discurs susţinut la Şcoala de Economie din Varşovia. ”Provocările la adresa securităţii globale sunt prea mari pentru ca oricare dintre noi să le facă faţă pe cont propriu. Cînd vine vorba de a menţine Europa şi America de Nord în siguranţă, nu există alternativă la NATO”, a adăugat el.

Apelul lui Rutte pentru unitate transatlantică a venit la cîteva zile după ce publicaţia The Atlantic a relatat că secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, şi vice-preşedintele JD Vance s-au plîns de aliaţii europeni pe un grup de chat. Hegseth şi-a exprimat „aversiunea faţă de profitorii europeni”, potrivit The Atlantic.

Alianţa Nord-Atlantică va dăinui cu Statele Unite ca membru cu drepturi depline, a insistat secretarul general Mark Rutte, Miercuri, la sediul NATO din Bruxelles. „Sunt absolut convins că această alianţă este aici pentru a rămîne, cu Statele Unite. Angajamentul lor este absolut clar”, a declarat el presei, în ajunul vizitei secretarului de stat american Marco Rubio.

Miniştrii de externe ai NATO se reunesc Joi şi Vineri la Bruxelles, într-un moment în care aliaţii europeni, criticaţi de noua Administraţie Trump, sunt îngrijoraţi de o posibilă dezangajare americană pe continentul lor. ”Ştiu că unii aliaţi, de această parte a Atlanticului de exemplu, sunt îngrijoraţi de angajamentul pe termen lung al Statelor Unite faţă de NATO”, a recunoscut Mark Rutte în cadrul conferinţei de presă. Dar, a adăugat el, ”americanii au spus-o de nenumărate ori: suntem angajaţi faţă de NATO”. Acest angajament american „vine cu o aşteptare clară, aşteptarea ca, de această parte a Atlanticului şi în Canada, să cheltuim mai mult”, a subliniat fostul prim-ministru olandez.

La nivel mondial, vînzările Tesla au scăzut cu 13%

Vînzările Tesla pe plan mondial au scăzut cu 13% în primul trimestru din 2025, cea mai slabă performanță din ultimii aproape trei ani, consumatorii fiind nemulțumiți de politicile de extremă dreapta promovate de directorul general Elon Musk, acțiunile companiei înregistrînd un declin de 6% în pre-deschiderea Bursei de la New York, transmit AP și Reuters.

În primele trei luni din acest an, Tesla a vîndut 336.681 vehicule electrice (EV), față de 386.810 unități în perioada similară din 2024, în timp ce analiștii se așteptau la 372.410 EV. De asemenea, compania a produs 362.615 vehicule electrice în primul trimestru din 2025, un declin de aproximativ 16% față de perioada similară din 2024.
Vînzările companiei în Europa și China au scăzut chiar dacă oamenii cumpără vehicule electrice, în timp ce mașinile și rețeaua de dealeri a Tesla sunt vandalizate pe plan mondial.

Europol a anunțat destructurarea unei vaste rețele de pedofilie, fiind arestate 79 de persoane

Anchetatori din peste 30 de țări au dezmembrat o vastă rețea de pedofilie, cu aproape 2 milioane de utilizatori în întreaga lume, a anunțat Agenția de Poliție a UE Europol, transmite dpa. Un număr de 79 de persoane au fost reținute. Cei 79 sunt suspectați nu doar de vizionarea sau descărcarea de videoclipuri prezentînd abuzuri sexuale asupra copiilor, unii dintre ei sunt bănuiți chiar că au participat în mod activ la astfel de abuzuri. Aproximativ 1.400 de suspecți au fost identificați, în întreaga lume. Autoritățile din landul german Bavaria au dispus închiderea unei platforme cunoscute sub numele de Kidflix.

Potrivit Europol, este vorba de una din cele mai mari rețele de pedofilie din lume, iar operațiunea a fost cea mai extinsă astfel de acțiune împotriva abuzurilor sexuale asupra copiilor desfășurată în Europa pînă în prezent. Serverele platformei, cu peste 70.000 de videoclipuri, au fost închise de autoritățile germane și olandeze la începutul lunii Martie.

Ancheta a început în 2022, dar s-a intensificat recent. Autoritățile au confiscat mii de dispozitive electronice și peste 91.000 de videoclipuri, între 10 și 23 Martie. Conform Europol, Kidflix a fost creată de infractori informatici în 2021 și a devenit una dintre cele mai populare platforme pentru pedofili. Pe această platformă, utilizatorii puteau descărca și transmite în flux videoclipuri arătînd abuz sexual asupra copiilor, contra unei taxe.

Oficiali americani avertizează Europa că nu le convine ca SUA să fie excluse din achiziţiile UE din domeniul apărării

Oficialii americani le-au transmis aliaţilor europeni că doresc ca aceştia să continue să cumpere arme fabricate în America, în contextul în care Uniunea Europeană a luat recent măsuri pentru a limita participarea producătorilor americani la licitaţiile de armament, au declarat pentru Reuters cinci surse familiarizate cu această chestiune.

Mesajele transmise de Washington în ultimele săptămîni vin în contextul în care UE ia măsuri pentru a stimula industria de armament din Europa, în acelaşi timp limitînd potenţial achiziţiile anumitor tipuri de arme americane.

La jumătatea lunii Martie, Comisia Europeană, organismul executiv al UE, a propus creşterea cheltuielilor militare şi punerea în comun a resurselor pentru proiecte de apărare comune, în contextul în care Europa se pregăteşte pentru reducerea angajamentului militar al SUA sub Preşedinţia lui Donald Trump. Unele dintre măsurile propuse ar putea însemna un rol mai mic pentru companiile din afara UE, inclusiv cele cu sediul în SUA şi Regatul Unit, spun experţii.

Un purtător de cuvînt al Departamentului de Stat a declarat că Trump salută eforturile recente ale aliaţilor europeni ”de a-şi consolida capacităţile de apărare şi de a-şi asuma responsabilitatea pentru propria securitate”, dar a avertizat în privinţa creării de noi bariere care să excludă companiile americane din proiectele de apărare europene. ”Cooperarea industrială transatlantică în domeniul apărării face Alianţa mai puternică”, a spus purtătorul de cuvînt.

Preocuparea SUA cu privire la restricţiile din achiziţiile europene de arme reflectă o tensiune care se află în centrul politicii Administraţiei Trump faţă de Europa.

Trump a îndemnat aliaţii europeni să cheltuiască mai mult pentru apărare şi să îşi asume o mai mare responsabilitate pentru propria securitate. Pe măsură ce face acest lucru, UE încearcă să aducă producţia la nivel intern, avînd în vedere sugestiile preşedintelui american că angajamentul său faţă de NATO nu este absolut.

Acest lucru contravine unui alt obiectiv al Administraţiei Trump, care este de a deschide pieţele străine pentru producătorii americani.

Israelul anunţă că vrea să ocupe ”zone largi” în Fîşia Gaza

Israelul a anunţat, Miercuri, o extindere a operaţiunilor militare cu scopul de a anexa ”zone largi” ale Fîşiei Gaza, unde 15 persoane au fost ucise în atacuri israeliene, potrivit Apărării Civile, la două săptămîni după ce Israelul a încălcat armistiţiul, relatează AFP, potrivit News.Ro.

Operaţiunea militară se extinde ”pentru a zdrobi şi curăţa zona de terorişti şi infrastructuri teroriste şi pentru a prelua controlul unor vaste zone care vor fi integrate în zone de securitate israeliene”, anunţă ministrul israelian al Apărării Israel Katz.

”Le cer locuitorilor Fîşiei Gaza să acţioneze acum pentru a izgoni Hamasul şi a preda toţi ostaticii”, solicită el.

Un armistiţiu care a intrat în vigoare la 19 Ianuarie, după peste 15 luni de război devastator, a fost încălcat la 18 Martie de către Armata israeliană care şi-a reluat bombardamentele aeriene, iar apoi şi ofensiva terestră împotriva Hamas în teritoriul palestinian.

Potrivit Ministerului Sănătăţii din Fîşia Gaza, controlat de Hamas, 1.042 de persoane au fost ucise de atunci, crescînd bilanţul la 50.399 de morţi de la începutul războiului declanşat de un atac al Hamas în Sudul Israelului la 7 Octombrie 2023.

Forumul Familiilor Ostaticilor, cea mai mare asociaţie a rudelor ostaticilor din Israel, s-a declarat ”îngrozit” de anunţul ministrului Apărării.

Katz anunţa, la 21 Martie, că a ordonat Armatei să ”confişte teritorii suplimentare” în Fîşia Gaza, ameninţînd cu anexarea acestor regiuni în cazul în care mişcarea islamistă nu eliberează ultimii ostatici israelieni.

 

 

01.04.25 - 00:56
01.04.25 - 00:57
01.04.25 - 00:54
01.04.25 - 00:59
01.04.25 - 01:00
02.04.25 - 02:01
02.04.25 - 01:59
02.04.25 - 01:56
02.04.25 - 10:23
02.04.25 - 02:03
02.04.25 - 01:54
03.04.25 - 00:37
02.04.25 - 21:16
02.04.25 - 21:14
02.04.25 - 21:17