RATA ŞOMAJULUI ÎN REPUBLICA MOLDOVA ESTE MAI JOASĂ DECÎT ÎN MULTE ŢĂRI UE
Stăm mai bine cu locurile de muncă decît în unele state mai dezvoltate
Chiar dacă rata şomajului în SUA a coborît la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, 7,8 procente, oricum, amploarea acestui fenomen în Republica Moldova, după datele statistice oficiale, este cu mult mai redusă, 5,6 procente. Iar dacă ne raportăm la situaţia curentă în ce priveşte piaţa forţei de muncă din Uniunea Europeană, atunci rata şomajului în ţara noastră este de două ori mai mică.
Din cele mai recente date Eurostat, instituţia de statistică oficială a Uniunii Europene, rezultă 10 state din Europa care au cel mai înalt nivel al şomajului de pe continent. Bunăoară, potrivit ziare.com, pe locul 10 se află Italia, cu o rată a şomajului de 11,6 procente, adică, în creştere faţă de 10,1 procente, cu un an mai înainte. Cel mai rău o duc persoanele tinere, cu vîrsta sub 25 de ani. Aproape 40 procente din această categorie sînt şomeri. Pe locul 9 se află Bulgaria, cu o rată a şomajului de 12,5 procente, urmată de Lituania, în care mai bine de 13 procente din populaţia aptă de muncă a ţării nu are un loc de lucru. Totuşi, în ultima vreme, situaţia privind locurile de muncă în acest stat baltic începe să se îmbunătăţească. Acest lucru devine vizibil, mai ales după 2010, cînd nivelul şomajului se ridica la 18 procente.
Pe locul 7 se află Cipru, cu o rata a şomajului de 14 procente, care este urmat de Irlanda, cu 14,2 procente, despre care se spune că are rate extrem de mari ale şomajului în ultimii ani. Cu trei ani în urmă, rata şomajului în această ţară era de 13,9 procente, după care aceasta a ajuns la 14,7 la sută.
Pe locul 5 se află o altă ţară baltică, Letonia, în care doar 14,7 la sută din populaţia aptă este încadrată în cîmpul muncii. Totuşi, ca şi în cazul statului vecin, Lituania, rata şomajului este în scădere faţă de 17,7 procente, la cît ajunsese aceasta în 2009. Urmează Slovacia, cu 14,6 procente, ceea ce dovedeşte o creştere de un procent a persoanelor rămase fără un loc de muncă în comparaţie cu februarie 2012.
Portugalia, cu o rată de 17,5 la sută, ocupă locul trei în Uniunea Europeană după amploarea şomajului. În această ţară, rata anuală medie a şomajului, de cel puţin 8,5 procente, mereu a fost una dintre cele mai înalte de pe continent încă din 2005. De exemplu, cînd în UE rata medie a şomajului era, acum şase ani, de 7,2 procente, în Portugalia ajungea la 8,9 procente.
Pînă nu demult, cel mai înalt nivel al şomajului se înregistra în Spania, cu o rată de 26,3 procente. Mai mult ca atît, în rîndul spaniolilor cu vîrste de pînă la 25 de ani, proporţia şomerilor s-a ridicat la cota de 55 procente. Drept urmare, mulţi spanioli au părăsit ţara în căutarea unui loc de muncă.
La momentul de faţă, doar Grecia, după ce a suportat unele măsuri extreme de severitate, inclusiv reducerea fondurilor de salarizare şi tăierea locurilor de muncă, întrece Spania după rata şomajului. În prezent, 26,4 la sută din cetăţenii acestei ţări nu are de lucru. Într-un singur an, numărul şomerilor în Grecia a crescut tocmai cu aproape 10 procente!
Apropo, pe noi tot ne pîndeşte un asemenea pericol, dacă celor de la putere nu le vin minţile la loc.
Vlad LOGHIN