RAPORTUL LUI CHIRTOACA LA 9 ANI: SUB FLUIERATURI SI ZGOMOT DE VUVUZELA

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă a prezentat astăzi raportul de activitate la 9 ani de mandat. Discursul său a fost la un moment dat bruiat de către zgomotele unor protestatari care l-au fluierat, au folosit vuvuzelele și au strigat „Jos Chirtoacă”. Totuși, primarul nu s-a arătat deranjat de proteste și a continuat discursul, menționînd despre iluminarea de la Aeroport la Sîngera, 2000 de locuri de muncă și reconstrucția străzilor Vasile Alecsandri, bulevardul Ștefan cel Mare și alte străzi.

„Aș dori să începem acest eveniment astăzi printr-un minut de reculegere în memoria acelora care din păcate nu mai sînt cu noi, oameni care ar fi putut fi dacă nu se întîmplau dezastre și evenimente neprevăzute”, a început discursul său primarul capitalei.

Chirtoacă s-a referit la victimele din localul „La Soacra”, salvatorii SMURD, femeia care ieri a fost strivită de arbore căzut, dar și interpretul Anatol Dumitraș și Igor Ciubotaru. Chirtoacă a comentat și incidentul de ieri, cînd mai mulți arbori au fost doborîți de vînt în capitală.

„Dacă punem problema în același mod, atunci fiecare arbore trebuie de dat jos. Cînd vrem să defrișăm lumea zice că nu se poate, cînd se întîmplă o tragedie - de ce nu defrișăm?”, a declarat Chirtoacă.

 

Victimizarea și realizările

Edilul a vorbit în continuare despre comemorarea de astăzi, legată de moartea lui Eminescu. Acesta a meționat că tradițional, poporul nostru nu apreciază pe cei care realizează ceva în prezent, dar abia după ce nu mai sînt.

„Cînd am ieșit din primărie la ora 11:00, utilajele folosite pentru reconstrucția bulevardului Ștefan cel Mare se găseau în fața primăriei. A fost un sentiment, pentru că este un bulevard principal al republicii, de care nu s-a atins nimeni de 50 de ani. Acest lucru arată că orașul se dezvoltă. Sînt clare și condițiile. Ne dorim să se facă tot bine, dar trebuie să știm că avem buget doar de supraviețuire”, a declarat Chirtoacă, iar din acel moment au început bruiajul cu fluierături și vuvuzele ale adversarilor politici.

„Am avut un buget de supraviețuire, iar în bugetul municipal avem un blocaj total în ultimele 12 luni”, a continuat primarul, fluierat în continuare și bruiat de vuvuzele, enumerînd cîteva realizări

- 2000 de locuri de muncă

- 20 de troleibuze

- Iluminarea pe tronsonul Aeroport - Sîngera

- Reparația teatrului Satiricus

- Reparația blocului chirurgical la Sfînta treime.

-Inaugurarea bustului lui Andrei Mureșanu

- Construcția stației de salvare de la La Izvor

- 40 de locuri noi de joacă.

și altele

 

Vuvuzele și priorități

„Nimeni nu se ocupă de modernizarea troleibuzelor în țară, în afară de Chișinău”, a continuat Dorin Chirtoacă în timp ce zgomotele se întețeau.

„Nu aș vrea să înceapă confruntările. Cu cît mai multe vom face, cu cît mai multe vom realiza cu atît mai agresivi vor fi ei”, a declarat Chirtoacă, pe fundalul acelor zgomote.

Totodată, Chirtoacă a prezentat în continuare prioritățile pentru următorul an, și anume finalizarea reconstrucției străzilor Ștefan cel Mare, Alecsandri și alte străzi, și începerea reparației pe strada „31 august”, finalizarea construcției scărilor de la Valea Morilor și altele.

Primarul a încercat să răspundă și la întrebări din partea publicului.

„Dacă nu le convine nici strada Aleco Russo, atunci ce să faci?”, a concluzionat primarul fiind întrebat despre canalizarea pluvială de pe acest bulevard. Dorin Chirtoacă a mai răspuns și la întrebări despre incidentul de la Bulevardul Moscovei, inundații, dar și despre localul „Capitoles”, unde acesta și-a sărbătorit nunta.

Evenimentul s-a încheiat în final cu aplauze din partea susținătorilor, consilierilor liberali care pe durata întregului eveniment l-au flancat dar și fluierături. Susținătorii PSRM, au plecat între timp în fața primăriei unde au continuat protestele.

Dorin Chirtoacă a fost ales în funcția de primar al capitalei în anul 2007, fiind reales de două ori în această funcție.

Ștefan GRIGORIŢĂ (agora.md)