R. MOLDOVA A RELUAT EXPORTURILE DE FRUCTE PE PIATA RUSA

Republica Moldova a reluat, de astăzi, exporturile de fructe către Federaţia Rusă, sub garanţia Agenţiei Naţionale pentru Siguranţă a Alimentelor (ANSA). Livrările au fost deblocate după avizul pozitiv al experţilor Serviciului federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară Rosselhoznadzor, care au inspectat, la sfîrşitul lunii mai, producătorii şi mecanismele de certificare a produselor din Moldova, potrivit unui comunicat al ANSA.

Inspecţia rusă a permis exportul de mere, pere, gutui proaspăt, caise, vişine şi cireşe, piersici, nectarine, prune şi porumbele proaspete. Numărul companiilor care au primit dreptul de a livra fructe în Rusia „este limitat”. În listă au fost incluse companiile Grimafruct, Agrodenidan, Maidan Grup, Unit-Olimp, Altîn Alma, Bacaian Com, Oguzagroprom, Colhoz “Pobeda”, precum şi cele „din raioanele Grigoriopol, Dubăsari, Camenca, Rîbniţa şi Slobozia ale Republicii Moldova”, precizează ANSA.

Rosselhoznadzor a oferit dreptul de export „în calitate de experiment şi se bazează, inclusiv, pe constatarea lipsei elementelor supuse carantinei fitosanitare în produsele moldoveneşti la exportul de mere”, se mai spune în comunicat.

ANSA atenţionează că certificarea fitosanitară va fi riguroasă, pentru a garanta credibilitatea produselor moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse.

Moscova a anunţat la sfîrşitul lunii mai că ar putea să reia importul de cireşe, prune şi caise din Republica Moldova. Partea rusă a solicitat datele din ultimii trei ani privind volumul de producţie a unor fructe şi rezultatele monitorizării fitosanitare a livezilor respective, iar în zilele imediat următoare un grup de inspectori s-a aflat la Chişinău.

Serviciul federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară a interzis importul fructelor din Republica Moldova pe 21 iunie 2014. Autoritatea rusă a motivat decizia prin faptul că producătorii moldoveni ar fi încălcat cerinţele fitosanitare. Chişinăul a calificat această decizie drept una politică.

Anterior, aproximativ 30 la sută din exporturile vitivinicole ale ţării, estimate la 35 milioane dolari SUA, 93 la sută din exporturile de mere, estimate la 43,7 milioane dolari SUA, şi 80 la sută din exporturile de prune, estimate la 21,1 milioane dolari SUA, erau direcţionate spre Federaţia Rusă.

Ieri presa de la Chişinău a scris că Rosselhoznadzor a rebutat 19,5 tone de mere moldoveneşti pe motiv că nu ar fi fost însoţite de certificat fitosanitar de la producător. Embargoul la exportul de fructe a fost ridicat pentru doar zece companii producătoare din luna februarie 2015, iar oficialii ruşi au anunţat că decizia de la acel moment a fost un experiment.