PUTIN SE DECLARĂ PREGĂTIT PENTRU NEGOCIERI CU KIEVUL „FĂRĂ CONDIȚII PREALABILE”

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus emisarului lui Donald Trump, Steve Witkoff, că este gata să negocieze soluționarea conflictului din Ucraina „fără nicio condiție prealabilă”, potrivit Kremlinului. Anunțul este citat de agenția de presă de stat rusă TASS.
Președintele rus a făcut afirmația la întîlnirea cu emisarul lui Donald Trump, Steve Witkoff, a declarat sîmbătă purtătorul de cuvînt al Kremlinului.
„Vladimir Putin a reafirmat că partea rusă este gata să reia procesul de negociere cu Ucraina fără nicio condiție prealabilă”, a declarat Dmitri Peskov, citat de agențiile de presă ruse.
Cu toate acestea, președintele rus și-a repetat în mod regulat cerințele maximaliste cu privire la Ucraina: controlul asupra celor cinci regiuni ucrainene pe care Moscova le revendică, renunțarea Ucrainei la aderarea la NATO și demilitarizarea acesteia.
„Apropierea pozițiilor”
În termeni mai generali, Vladimir Putin, care prezintă conflictul din Ucraina ca un „război hibrid” condus de NATO împotriva Rusiei, cere o reformă a arhitecturii de securitate în Europa, în special în ceea ce privește poziționarea forțelor NATO aflate în prezent în apropierea frontierelor ruse, scrie BFM TV.
Kremlinul a calificat vineri drept „constructive și foarte utile” aceste noi discuții între Putin și Witkoff, schimburi care ar trebui să servească la „apropierea pozițiilor” Moscovei și Washingtonului pe o serie de subiecte, în primul rînd dosarul ucrainean.
Sîmbătă, după o discuție cu președintele ucrainean, cu prilejul funeraliilor papei Francisc, președintele american Donald Trump a făcut o serie de declarații critice la adresa lui Putin.
„Putin probabil mă duce cu vorba”
Preşedintele rus Vladimir Putin "probabil nu vrea să oprească războiul" în Ucraina şi "mă duce cu vorba", a scris sîmbătă preşedintele american Donald Trump pe reţeaua sa de socializare Truth Social, într-un mesaj în care a ameninţat Rusia cu noi sancţiuni, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Mesajul lui Trump este critic mai întîi la adresa predecesorilor săi la Casa Albă, respectiv Joe Biden şi Barack Obama, şi la adresa jurnaliştilor americani ce îi critică un plan de pace pe care l-a propus pentru încheierea războiului ruso-ucrainean.
"Orice înţelegere aş face în legătură cu Rusia/Ucraina, oricît de bună ar fi, chiar dacă este cel mai bun acord încheiat vreodată, eşuatul New York Times va vorbi rău despre el", a scris Trump la începutul mesajului său.
"Peter Baker, redactorul foarte părtinitor şi lipsit de talent al The Times, a urmat cerinţele editorului său şi a scris că Ucraina ar trebui să recupereze teritoriul, inclusiv, presupun, Crimeea, şi alte cereri ridicole, pentru a opri cea mai rea vărsare de sînge de la al Doilea Război Mondial. Oare de ce acest reporter superficial nu spune că Obama a fost cel care a făcut posibil ca Rusia să fure Crimeea de la Ucraina fără să tragă niciun foc de armă", a mai scris preşedintele american.
"Acesta este războiul lui Joe Biden Somnorosul, nu al meu. A fost un fraier din prima zi şi (războiul n.red) nu ar fi trebuit să se întîmple şi nici nu s-ar fi întîmplat dacă aş fi fost preşedinte în acel moment. Eu doar încerc să curăţ mizeria lăsată de Obama şi Biden, şi ce mizerie este", a continuat Trump, după care s-a referit la preşedintele rus Vladimir Putin.
"Acestea fiind spuse, nu există niciun motiv pentru ca Putin să tragă cu rachete în zone civile (...) Aceasta mă face să mă gîndesc că probabil nu vrea să oprească războiul, ci doar mă duce cu vorba, şi trebuie tratat diferit cu el, prin "Sancţiuni Secundare" sau "Bancare"?, a încheiat Trump mesajul, postat în ziua cînd a avut la Roma o scurtă întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în marja funeraliilor Papei Francisc.










