PRODUCĂTORI AUTOHTONI AU FOST INFORMAŢI DESPRE MODALITĂŢILE DE EXPORT AL MĂRFURILOR PE PIAŢA UE
Circa 40 de agenţi economici din domeniul agroalimentar au participat la un seminar practic privind comerţul liber cu UE, care s-a desfăşurat pe 9 august la Chişinău şi a fost organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a R. Moldova împreună cu Asociaţia Businessului European /EBA/, relatează MOLDPRES.
Training-ul a avut loc în cadrul Proiectului "Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv Republica Moldova - Uniunea Europeană. Informarea şi consolidarea capacităţilor agenţilor economici"
Potrivit lui Sergiu Harea, director al Departamentului Economie al CCI, "pătrunderea pe oricare nouă piaţă de desfacere necesită o bună documentare şi informare. Deoarece mărfurile moldoveneşti nu prea sînt cunoscute de către consumatorii din statele UE, iar producătorii noştri nu ştiu care sînt cerinţele şi regulile de acces pe piaţa comunitară, CCI şi EBA au solicitat suportul experţilor internaţionali.
UE ne-a oferit o deschidere largă, iar pentru întreprinzătorii din Republica Moldova este o provocare să se adapteze la noile circumstanţe, să exploreze o nouă piaţă, unde există noi standarde şi o concurenţă acerbă", a accentuat sursa citată.
Participanţii la training au obţinut informaţii practice referitor la normele pentru procesul de producere, certificare, administrarea vamală, purtarea negocierilor, comerţul propriu-zis pe piaţa UE.
În context, lectorul belgian Luc Van Looveren, expert operaţional al relaţiilor cu UE, a apreciat pozitiv faptul că întreprinzătorii au posibilitatea de a se informa şi instrui. "Pe parcursul săptămînii am desfăşurat seminare similare la Bălţi, Edineţ, Soroca, Comrat, Cahul ş.a. Oamenii de afaceri au fost interesaţi, în special, de tarifele la import/export, cotele tarifare pentru Republica Moldova, cerinţele tehnice. Le-am oferit un şir de resurse web ale UE unde sînt publicate şi actualizate permanent aceste informaţii, pentru ca ei să poată monitoriza permanent situaţia", a menţionat Luc Van Looveren.
De asemenea, participanţii la eveniment au luat cunoştinţă de standardele obligatorii pentru produsele agricole şi alimentare, standardele benevole, fără de care nu vor putea să-şi comercializeze mărfurile", a mai precizat expertul.
Proiectul "Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv Republica Moldova - Uniunea Europeană. Informarea şi consolidarea capacităţilor agenţilor economici" este realizat de CCI şi EBA, fiind finanţat de Corporaţia Financiară Internaţională şi Guvernul Suediei. Dat fiind numărul mare de solicitări, ciclul de instruiri referitor la comerţul pe piaţa UE va continua şi pe parcursul lunilor septembrie şi octombrie.
Sursa: Moldpres