PROCURATURA LA CHEREMUL PD, IAR JUSTIȚIA... ÎN ACEEAŞI CĂRUŢĂ!
Interviu cu Ion Șiman, autorul plîngerii penale publice din 15 Mai 2014 adresate procurorului general, d-lui C. Gurin, și directorului CNA, V. Chetraru
Amintim opiniei publice faptul că, prin intermediul Cotidianului Național “Moldova Suverană” din 15.05.2014, dl Ion Șiman a adresat procurorului General, Corneliu Gurin, și directorului CNA,Viorel Chetraru, o plîngere penală, prin care a sesizat instituţiile menționate despre fărădelegile promovate de către factorii de decizie ai Î.S.CRIS REGISTRU, realizate prin organizarea și susţinerea unui concurs de achiziții publice contrar legii, despre atacul raider asupra investițiilor și investitorului, despre spălarea de bani publici în proporții deosebit de mari, despre punerea în circuit a plăcuțelor de înmatriculare viciate pentru toate tipurile de transport din RM și despre preluarea unei afaceri vîndute de către stat unui investitor cu capital particular. Prin plîngerea penală, dl Ion Șiman a cerut demararea urmăririi penale în baza faptelor enumerate, constatarea capetelor de acuzare formulate în plîngere, stabilirea persoanelor vinovate și atragerea lor la răspundere penală. Cu ce s-a finalizat examinarea plîngerii penale, vom afla chiar de la însuși autorul acesteia, dl Ion Șiman, pe parcursul interviului de mai jos.
Întrebare: Domnule Șiman, există ori nu o finalitate la plîngerea penală publică din 15.05.2014?
Răspuns: În opinia mea, Procuratura Anticorupție a mușamalizat acest caz ieșit din comun. Fără ca să fie audiaţi factorii de decizie ai Î.S.CRIS REGISTRU și persoanele implicate în falsificarea pretinsului concurs, părtaşi în punerea în circuit a plăcuțelor de înmatriculare viciate, în spălare de bani în proporții deosebit de mari, în preluare ilegală de afacere și în atac raider asupra investițiilor și investitorului, la data de 30 Iunie 2014, Procuratura Anticorupție, în persoana procurorului Mariana Botezatu, a emis ordonanță de nepornire a urmăririi penale pe cazul dat.
Întrebare: Ați întreprins și alte măsuri în vederea examinării plîngerii dvs. sub aspect penal ?
Răspuns: Da, în continuare, la data de 14.07.2014, bazîndu-mă pe prevederile CPP, prin plîngere, eu am contestat ordonanța de nepornire a urmăririi penale procurorului ierarhic superior, d-lui Eduard Harunjen, iar pe data de 23 Iulie 2014 a fost emisă o nouă ordonanță de respingere a plîngerii mele, ordonanță semnată de către procurorul Adrian Popenco.
Întrebare: Ați întreprins și alte măsuri legale?
Răspuns: Sigur că da.Sunt optimist din fire și deprins să merg pînă la capăt. Ambele ordonanțe, din 30.06.2014 și din 23.07.2014 le-am atacat în instanța de judecată, în baza art.313 C.P.P. Pe data de 08 August 2014, Judecătoria Sectorului Buiucani din municipiul Chișinău a dispus anularea ordonanțelor menționate și reluarea procesului penal nr. 294 (20140360294) din 23.05.2014 și examinarea sub aspect penal a tuturor fraudelor semnalizate de mine în plîngerea penală. Prin urmare, cred că prin Hotărîrea judecătoriei Buiucani s-a constatat că există componența infracțiunii și necesitatea investigării cazului sub aspect penal, dar și că procurorul a investigat acest caz superficial și formal, demonstrînd părtinire, tăinuire, complicitate ori incompetență totală.
Întrebare: V-ați așteptat la o asemenea hotărîre?
Răspuns: Sincer să fiu, deși am avut toată încrederea în acțiunile mele, oricum am rămas surprins și nu m-am așteptat la o asemenea soluție legală și întemeiată, pentru că ştiu destule despre vulnerabilitatea judecătorilor și lipsa lor de verticalitate, de nesupunerea lor faţă de lege și adoptarea unor hotărîri comandate politic. O singură soluție legală mă face să mai am încredere în unii judecători. Anume soluțiile legale date de judecători vor schimba imaginea justiției și încrederea în această importantă verigă a statului.
Întrebare: Ce veți întreprinde în continuare pentru soluționarea justă a acestui conflict?
Răspuns: Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru ca legea să fie pusă în capul mesei, iar cei vinovați de atacuri raider, spălare de bani publici, preluare ilegală de afaceri, punere în circuit a produsului viciat să stea acolo unde le este locul. Între timp, am mai expediat o cerere pe numele Procuraturii Anticorupție, prin care eu am cerut, ca în cadrul urmăririi penale, să se investigheze care sunt pierderile Î.S.CRIS REGISTRU în urma supraplăților efectuate, dar și care sunt pierderile agentului economic înregistrate în urma pierderii afacerii, preluate ilegal și prin pîrghiile statului de către Î.S.REGISTRU. Am atenționat Procuratura Anticorupție că, în general, nu a fost organizat un oarecare concurs în privința procurării semifabricatelor supra-plătite cu cîte 2 euro și asupra producerii plăcuțelor de înmatriculare, că nici nu a putut fi organizat un astfel de concurs atîta timp cît agentul economic stabilit prin Hotărîrea Guvernului RM își onorează perfect obligațiunile contractuale. Am indicat că întreprinderea din Polonia, care plasează la prețuri majorate semifabricatele pentru ÎS Registru, în anul 2013 a propus întreprinderii ARTMET aceleași semifabricate, dar cu 2 euro mai ieftine.
Întrebare: Nu considerați că factorii de decizie, persoanele publice asupra cărora planează suspiciuni de spălare de bani în proporții deosebit de mari etc. să fie suspendați din funcții?
Răspuns: Ba da. Într-un stat pretins de drept, persoanele certate cu legea, asupra cărora există suspiciuni și care sunt investigate penal pentru încălcări financiare, atac raider, preluare ilegală de afaceri își dau demisia de onoare. La noi se țin cu mînile și picioarele de funcții, pentru a influența ancheta. Este cazul ca conducerea ministerului, procurorii și organul de urmărire penală să ceară suspendarea din funcții a tuturor persoanelor implicate în acest caz rușinos, să fie suspendați din funcții conducerea CRIS REGISTRU, membrii comisiei care au organizat pretinsa licitație și cei implicați în preluarea afacerii și care au fost implicați în atacul raider.
Întrebare: D-le Șiman, logic şi procedural, avînd calitate de petiționar, ați fost audiat în acest caz?
Răspuns: Nu am fost audiat, deși era cazul. Cei care investighează, dacă au comandă de mușamalizare, nu au nevoie de adevăr și nici de probe. Consider că, într-un stat de drept, acest caz, pe cît de complicat, pe atît de simplu și clar, trebuia să fie de mult pe masa judecătorilor. Există probe pertinente și suficiente pentru a investiga operativ cazul și a-l transmite judecătorilor, însă cred că nu se dorește, însă nu exclud că există influența politicienilor pentru ca să nu ajungă dosarul în instanță. Doar cei care investighează și cei suspectați sunt cu toții persoane delegate în funcțiile de conducere de către Partidul Democrat.
Întrebare: De-a lungul timpului, ați mai întîlnit astfel cazuri?
Răspuns: Da. Pe parcursul timpului, personal, am depus zeci de plîngeri penaleînsoțite de probe incontestabile, însă nu s-a întreprins nimic, deși statul a fost văduvit de zeci de milioane lei. Pe data de 25.05.2014, tot prin intermediul Cotidianului Moldova Suverană, am depus plîngere penală publică în privința unui șir de judecători, care au emis o serie de hotărîri ilegale și neîntemeiate, arbitrare probelor, însă CNA și Procuratura s-au comportat de ca şi cum nu se întîmplă nimic. Asta în condiţiile în care în Codul Penal există un articol privind răspunderea penală a judecătorilor pentru pronunțarea hotărîrii de judecată arbitrară probelor, dar după bunul plac al judecătorilor. Oricum, și pe acest caz, s-a emis ordonanță de nepornire a urmăririi penale, fără ca măcar să fie audiat vreun figurant, vreun judecător…
Nimeni nu a fost audiat nici în privința falsificării mandatului avocatului Ed. Plămădeală, pentru a da legalitate acțiunilor lui în cazul Șiman Ion vs. S.A.Moldova-Film privind restabilirea în funcție. Această ordonanță am contestat-o procurorului ierarhic superior, care în decurs de 15 zile este obligat să emită ordonanță de susținere ori respingere a plîngerii penale. În cazul admiterii plîngerii, se va examina sub aspect penal și în cadrul unei anchete penale, iar în caz contrar – mă voi adresa în instanța de judecată, cu o cerere de declarare drept nulă a ordonanței de nepornire a urmăririi penale. Dacă, totuși, organele de anchetă și instanțele judecătorești îmi vor respinge cererile mele legale, atunci unica soluție este de a mă adresa la CEDO, iar eu cu siguranță mă voi folosi și de acest drept așa cum m-am mai folosit și în alte cazuri.
Întrebare: Domnule Şiman, care este interesul dvs. în cazul Registru?
Răspuns: Am cel mai direct interes, pentru că nu doresc să circul cu plăcuțe de înmatriculare viciate, nu doresc să fiu furat, nu doresc să fie preluate, prin metode de tip „raider”, afacerile persoanelor fizice și juridice, care contribuie la formarea Bugetului de Stat din care se achită, inclusiv, pensii și salarii, dar şi pentru că doresc să trăim, cu toții, într-un Stat de Drept.
Suplimentar, vă mai comunic, că, totuși, pe data de 25.08.2014, la insistența mea, am fost chemat de către ofițerul de urmărire penală al CNA Ion Crudu pentru a fi audiat. M-am prezentat la ora 10,00. Audierea, fără proces-verbal, a dura vreo 30 de minute, iar audierea oficială cu proces-verbal a durat cca. 5-7 min. În cadrul audierii mele oficiale, mi s-a pus una și aceiași întrebare de 4 ori, cu conținut diferit. Pentru că ofițerul Ion Crudu insista asupra obținerii cu orice preț a răspunsului dorit, eu am refuzat să mai fiu audiat de către această persoană și am plecat.
Undeva, pe la orele 10,45, am fost contactat telefonic de către procurorul Mariana Botezatu, care a emis ordonanța de nepornire a urmăririi penale și care, prin telefon, mi-a comunicat că dumneaei este dispusă să mă audieze pe cazul dat. Eu, cunoscînd poziția și opinia deja formată a ofițerului de urmărire penală Ion Crudu și a procurorilor Mariana Botezatu și Adrian Popenco, am cerut recuzarea persoanelor menționate.
Este de reţinut că, în opinia mea, persoanele menționate, deci organele de urmărire penală, nu vor să accepte faptele deja demonstrate, fiind vorba de preluarea ilegală a unei afaceri, de mimarea pretinsului concurs, de faptul că Î.S.REGISTRU a procurat semifabricate și produce plăcuțe în afara oricărui concurs, de punerea în circuit a miilor de plăcuțe de înmatriculare viciate și de spălare de bani în proporții deosebit de mari.
Nu vor să investigheze, să înțeleagă și să demonstreze că, în urma fărădelegilor menționate, s-au pierdut cîte 2 euro pentru fiecare plăcuță de înmatriculare Î.S.CRIS REGISTRU, că şi astfel nu au fost vărsate în Bugetul de Stat mai multe milioane de lei, sume virate anterior de către întreprinderea producătoare de plăcuțe de înmatriculare pentru toate unitățile de transport din R.M.