„Pro Moldova” si „Pro Romania” ale lui Plahotniuc

Implicare politică românească pentru contestarea cu orice preț a alegerilor

Mihai CONȚIU

Ofensiva pe plan intern a lui Plahotniuc împotriva Republicii Moldova se extinde, ”oficializat”, prin aruncarea în luptă a ”relațiilor lui bilaterale” cu România serviciilor secrete. La București, Partidul Pro România al micului pitic bolșevic ex-premier al României Victor Ponta și-a oficializat concubinajul și politic cu Partidul Pro Moldova al lui Plahotniuc, reprezentat de Andrian Candu. ”Certificatul de concubinaj oficial” ne-a fost prezentat pe data de 7 Octombrie. Similitudinea ”Pro” a denumirilor nu este deloc întîmplătoare. A fost concepută, în perspectivă, de comun acord, de Plahotniuc și Ponta. Ambii sunt vîrfurile politice ale acelorași servicii secrete românești care le-a dat misiunea să-și re-oficializeze concubinajul. ”Ostatecul” este Iurie leancă, ținut ascuns prin casele SRI-ului. Aceleași servicii românești care au fost complice acordării de către Guvernul Ponta a unui credit de 150 de milioane de euro Guvernului moldovean controlat de către Plahotniuc! E vorba de bani acordați pe principiul ”para-ndărăt”, cum spun românii, adică ”îți dau acești bani, dar jumătate ni-i dai înapoi, pe blat, că trebuie să mă împart cu… știi tu cu cine!”

În R. Moldova ”para-ndărătului” i se spune OTKAT. Adică, tot niște bani care se dau înapoi. Domnul prim-ministru Chicu ar putea să ne spună dacă acești bani au venit și în ce sfere au fost investiți sau cheltuiți. Nu de alta, dar ambasadorul Daniel Ioniță tot le reproșează moldovenilor că nu mulțumesc României pentru reparația grădinițelor.

În angajamentele convenite la întrevederea dintre Ponta, Candu și consultantul politico-juridic Sergiu Sîrbu, printre altele, s-a discutat despre următoarele: ”sprijin politic reciproc în alegeri”; ”înghețarea relațiilor moldo-române” (de fapt, e vorba despre înghețarea relațiilor oficiale ale lui Plahotniuc cu ”partea lui română”, căci relațiile bilaterale continuă ascendent!); ”blocarea candidaților incomozi de către actuala guvernare, încălcări și abuzuri în campania electorală pe fondul crizei sanitare” etc.

Oare la această întrevedere, în secret, nu a fost și Plahotniuc? E posibil, deoarece serviciile speciale ale României nu-l detectează pe Plahotniuc cînd acesta traversează România ca pe un boț uriaș de unt!

Cine-i capabil să analizeze profund și cu onestitate această întrevedere, în actualul context electoral din Republica Moldova, în primul rînd, și cel apropiat din România, nu-și poate permite hazardul de a nu fi de acord cu cele ce urmează! După anunțarea rezultatelor alegerilor în care e dat drept cîștigător clar Igor Dodon, Plahotniuc preconizează finanțarea masivă a unor ample proteste de contestare. Are bani destui pentru această ultimă luptă pe viață și pe moarte a supraviețuirii lui criminale. Culmea e că acești bani cu care va plăti protestatarii el i-a furat tot de la acești moldoveni ale căror neajunsuri Adrușka Candu le deplînge.

Pentru aceste proteste de contestare, Plahotniuc se bazează, în primul rînd, pe ”batalioanele executive de forță” ale lui Usatîi, pe structurile paramilitare care i-au rămas încă docile, pe forța lumii interlope și, într-un paralelism politic, pe ”instinctele revoluționare anti Dodon și anti-rusești” ale unora ca Andrei Năstase, Maia Sandu, Octavian Țîcu, Partidul Șor și alții. Printr-un transfer de imagine ireal și abuziv, Plahotniuc speră ca aceste contestări să fie receptate de către comunitatea internațională ca fiind la fel de ”legitime” ca cele din Belarus ori Kîrgîstan. Totodată, nădăjduiește că aceeași comunitate internațională o să fie mult prea ocupată cu ce se întîmplă în conflictul armenilor cu azerii, în conflictului din Estul Mediteranei etc., ca să bage în seamă lovitura de Stat dorită de el în Moldova.

În acest punct, urmează să intre în scena europeană România, pe post de avocat al ”protestelor legitime” finanțate de Plahotniuc. Acesta-i rostul întrevederii dintre Ponta și Candu! Se dorește realizarea unei lovituri de Stat ”pe nebăgare de seamă”, indiferent de faptul că Plahotniuc și-o dorește și cu prețul sîngelui!

P. s. 1. Oare cît ajutor financiar, drept recompensă, i-a promis Plahotniuc lui Ponta pentru alegerile parlamentare din România?

P. s. 2. Oare Republica Moldova nu mai poate fi ajutată de nimeni? De ce mai vorbim despre afirmarea Statului de Drept? După 2009, Occidentul a sprijinit tacit, dar și efectiv venirea la Putere a lui Filat, Ghimpu și Plahotniuc. S-a văzut ce au făcut din Statul de Drept! Acum același Occident va admite revenirea la Putere a mafiotului Plahotniuc, prin acoperirea lui cu personaje ca Usatîi, Sandu, Năstase etc., precum și prin ”pledoariile avocatului european România”?