PRESIUNILE VOR ÎNCEPE CĂTRE DATA RATIFICĂRII ACORDULUI DE ASOCIERE CU UE

Presiuni mari asupra Moldovei vor fi făcute către momentul ratificării Acordului de Asociere cu UE. De această părere este politicianul Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat, care a spus în cadrul emisiunii „În linia întîi” de la TVR 1 că guvernarea s-a angajat să ratifice Acordul în sesiunea de primăvară a Parlamentului.

Vlad Filat a menţionat că data de 27 iunie, stabilită pentru semnarea Acordulu ide Asociere, este una realistă, dar guvernarea de la Chişinău şi-ar fi dorit să fie mai apropiată pentru a putea finaliza toate procedurile legate de ratificare şi intrarea în vigoare a documentului.

„Dar vom reuşi să ratificăm Acordul în această sesiune parlamentară. Ne-am propus să ne mişcăm mai repede, deoarece sîntem între-o situaţie aparte, nu este una de normalitate. Urmează să ne pregătim de semnare. Cele mai mari presiuni vor fi către momentul ratificării, presiuni externe şi interne”, a remarcat politicianul.

Referindu-se la modul cum se va face faţă presiunilor, Vlad Filat a spus că Republica Moldova nu mai este de una singură, în sfîrşit. „Avem aceste parteneriate care dau rezultate. Desigur, lecţia Ucrainei trebuie învăţată, lucruri aparent imposibile s-au întîmplat. Ceea ce s-a întîmplat în Ucraina, a schimbat sistemul de securitate. Dar aceasta nu trebuie să ne facă să ne schimbăm poziţiile”, a opinat liderul PLDM.

Politcianul a mai spus că autorităţile de la Chişinău sînt pregătite pentru diferite scenarii. „Este evident că se va încerca în continuare destabilizarea situaţiei. Avem o provocare mare ce ţine de securitatea energetică. S-a anunţat că de la 1 iunie Rusia nu va mai livra gaz în Ucraina decît prin plata prealabilă, nu va avea de suferit doar Ucraina, ci şi Moldova. Am auzit şi ameninţări referitor la diferite sancţiuni economice”, a menţionat Vlad Filat.

Moldova urmează să semneze Acordul de Asociere cu UE la 27 iunie. După semnare Acordul trebuie ratificat de către Parlamentul de la Chişinău şi de către legislativele tuturor statelor membre UE. (IPN)