”PRESEDINTELE RASPUNDE”: SEFUL STATULUI SI PRIMARUL CAPITALEI AU RASPUNS LA INTREBARILE CETATENILOR

Și în această săptămînă, președintele țării, Igor Dodon, este mai aproape de problemele cetățenilor țării, prin intermediul platformei online de comunicare ”Președintele răspunde”. De această dată însă, întrebările parvenite la adresa șefului statului vizează, în mare parte, municipiul Chișinău, iată de ce președintele l-a invitat pe edilul capitalei Ion Ceban să dea împreună și, din prima sursă, răspunsuri la întrebările adresate.

Oficialii au vorbit despre evacuarea gheretelor și a panotajului stradal, noul sediu al primăriei capitalei, centura orașului, spațiile verzi și construcțiile ilegale. La fel, au abordat subiecte de interes major pentru cetățeni precum companiile de microfinanțare, prețul energiei electrice, diplomele de studii eliberate la Tiraspol, dar și următoarele alegeri prezidențiale.

Una din întrebările adresate ține de inițiativa primarului general al Chișinăului de a scoate gheretele din capitală, dar și panourile publicitare amplasate ilegal. În legătură cu acest fapt, șeful statului a menționat că inițiativa și acțiunile întreprinse de actualul primar sînt binevenite și asta în condițiile în care pînă acum orașul se afla într-o stare deplorabilă.

„Tot timpul cînd vii într-o țară, într-un oraș, unde este un dezastru total, începi de la ceea că faci ordine, apoi construiești ceva nou, bun de la început. În Chișinău era un dezastru total, gherete la fiecare pas. Primarul general a început să facă regulă, iar acesta este un lucru bun”, a spus Igor Dodon.

Edilul capitalei și-a argumentat prin exemple acțiunile și spune că gheretele evacuate nu se vor întoarce înapoi și asta deoarece este în ”joc” sănătatea publică, sănătatea copiilor, dar și aspectul estetic al orașului care nu este mai puțin important.

Totodată, e de menționat că poziția municipalității vizavi de gheretele din preajma școlilor și instituțiilor medicale rămîne aceiași: cei care încalcă legea, să fie sancționați. Mai mult, autoritățile publice locale vor stabili un concept unic privind aspectul gheretelor, precum și politica de amplasare a acestora.

"Foarte multă lume este nemulțumită de aspectul orașului, avem gherete amplasate în multe locații, unde nu ar trebui să existe, panouri ilegale și mulți dintre ei nici măcar nu achită taxele. Doar în această săptămînă peste 90 de gherete au fost evacuate și nici una din ele nu se va întoarce înapoi, avem trei nivele de intervenție, sănătatea publică, nivelul estetic al orașului și sănătatea copiilor pentru „că majoritatea acestor gherete, contrar legii, vindeau în raza de 200 de metri a instituțiilor educaționale", a conchis Ion Ceban.

Menționăm că platforma online ”Președintele răspunde” este deja la ce-a de-a patra ediție.

Sursa: a-tv.md