PRESEDINTELE R. MOLDOVA A TRANSMIS COMISIEI SITUATII EXCEPTIONALE UN SET DE DECIZII SPRE EXAMINARE

În cadrul ședinței Centrului unic de comandă pentru gestionarea crizei provocate de COVID-19, participanții au discutat mai multe subiecte care vizează îmbunătățirea luptei cu răspîndirea virusului, noi măsuri de sprijinire a personalului medical și a funcționarilor care sînt în prima linie, măsuri privind limitarea circulației cetățenilor în această perioadă, dar și de susținere a celor aflați acasă.

În acest sens, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat deciziile luate pe care le-a transmis Comisiei Situații Excepționale, care urmează să fie analizate și formalizate oficial chiar în această seară. Șeful statului s-a referit la următoarele măsuri:

„1. Avem o preocupare maximă pentru a evita cît mai mult posibil cazurile de contaminare în rîndul personalului medical. Vedem cu toții ce se întîmplă în România și în alte țări, de aceea, am luat decizia de a propune Comisiei Situații Excepționale să dispună testarea rapidă a personalului medical implicat în prima linie de tratare a pacienților confirmați sau suspecți de infectare cu coronavirus. E important să fie depistate rapid eventualele cazuri de infectare în rîndul personalului medical, pentru a se putea face izolarea și tratarea corespunzătoare, așa încît să nu avem contaminări în masă în unitățile medicale.

2. O solicitare asemănătoare de testare rapidă o avem și în cazul polițiștilor de frontieră, a militarilor și a altor categorii de persoane implicate direct în combaterea răspîndirii virusului. De aceste persoane depinde în mod esențial prevenirea răspîndirii virusului și trebuie să ne asigurăm că sînt sănătoase și pot lucra în continuare la capacitate maximă pentru a proteja cetățenii.

3. De asemenea, am analizat situația celor care au venit din afara țării și nu au polița medicală obligatorie. Numărul lor e foarte mare și în cazul în care ajungem la o creștere semnificativă a cazurilor nu vrem să fim în situația în care spitalele sa-i aleagă întîi pe cei care au achitat polițele și apoi pe ceilalți. Ne-au fost relatate situații de către cetățenii veniți din Italia care au fost refuzați acolo pentru că nu aveau asigurare medicală, dar nici în Moldova nu achitau polița, cu toate acestea au beneficiat de tratament. Însă fiecare dintre noi trebuie să ajutam sistemul medical prin plata acestei polițe. Deci am propus spre analiză și o decizie prin care toți cei care se adresează la medic să achite polița medicală.

4. Un alt subiect abordat astăzi a fost ca toți cetățenii veniți din diasporă să fie supuși testării rapide și indiferent de rezultate sa fie plasați in carantina obligatorie, iar cei cu test pozitiv internați la spital. Acest lucru presupune costuri și eforturi mari, dar credem că este imperios necesar. Testarea cetățenilor, începînd cu grupurile-țintă care se află în prima linie de luptă și sînt supuși riscului de infectare, reprezintă o etapă nouă și avansată în lupta cu combaterea COVID-19.

5. O altă decizie este de a declara zile libere toată săptămîna viitoare pentru întreg personalul angajat la stat, zilele respective urmează însă să fie achitate integral de stat. Vor activa doar angajații implicați în combaterea răspîndirii virusului. Acest lucru va duce la reducerea semnificativă a interacțiunii sociale, lucru vital în aceste zile.

6. Sîntem în stare excepțională, dar încă sînt mulți care nu înțeleg acest lucru. Chiar și pe timpul nopții avem circulație nejustificată de persoane, interacțiuni sociale care nu sînt necesare, tineri care umblă fără motiv prin oraș, dar și persoane care încearcă să profite de situația excepțională în care ne aflăm, inclusiv persoane care comit infracțiuni. De aceea, ca o primă măsură pe care o solicităm este de a interzice total ieșirea din casă a cetățenilor între orele 22:00 și 6:00 dimineața (sau 23:30-05:00), fără un motiv bine justificat și probat în fața forțelor de ordine.

Nu excludem să fie aplicate măsuri de acest gen și pe timpul zilei dacă va continua să fie înregistrat un număr atît de mare de deplasări nejustificate și interacțiuni, care reduc efortul autorităților de a diminua creșterea numărului de cazuri confirmate.

7. Totodată, în mod reperat, solicit tuturor instituțiilor statului să vină cu propuneri concrete de diminuare a bugetelor de cheltuieli, astfel încît să putem direcționa o parte cît mai mare a resurselor financiare către combaterea epidemiei COVID-19.

8. Reiterez apelul către populație să dea dovadă de responsabilitate maximă, înțelegere și solidaritate atît cu autoritățile cît și cu sistemul medical, în lupta cu acest virus cu care se confruntă nu doar țara noastră, dar și întreaga lume”.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova