PRESEDINTELE MOLDOVEI A VIZITAT RAIONUL TARACLIA

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, împreună cu Ivan Paslari, președintele raionului Taraclia, au mers la spitalul raional unde se tratează 19 pacienți diagnosticați cu COVID-19. De la începutul epidemiei, în această instituție medicală au urmat tratamentul 188 de persoane infectate cu coronavirus, șase dintre care au decedat.

Spitalul are o capacitate de 108 paturi, iar statele de personal constituie circa 200 de persoane. Totodată aici se resimte o insuficiență acută de cadre – lipsește o jumătate din numărul necesar de lucrători.

În context, Igor Dodon l-a informat pe directorul spitalului, Valeriu Jelev, despre faptul că astăzi, Guvernul Republicii Moldova și-a asumat răspunderea pentru realizarea mai multor programe social-economice de importanță majoră, inclusiv pentru dublarea salariilor tuturor lucrătorilor medicali din țară, care se va face în trei etape.

De asemenea, șeful statului a transmis administrației instituției Diplomele de Onoare ale Președintelui, care vor fi înmînate cadrelor medicale din spital, în semn de înaltă apreciere a profesionalismului lor, dăruirea și eforturile enorme pe care le depun în combaterea răspîndirii coronavirusului.

***

În raionul Taraclia, Președintele țării a vizitat biserica „Fericita Matrona din Moscova”, care se construiește pe teritoriul mănăstirii de maici „Nașterea Maicii Domnului”. Aici urmează să fie încheiate lucrările de finisare, zugrăvire a pereților și amenajare a altarului.

Igor Dodon a urat succese în finalizarea lucrărilor de construcție și a promis că va acorda asistența necesară. Șeful statului împreună cu părintele Luca, starețul mănăstirii, s-a rugat pentru pace în țara noastră, pentru bunăstarea poporului multietnic din Moldova, pe care îl unește credința ortodoxă.

***

La sediul Consiliului Raional Taraclia, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a discutat cu președintele raionului, Ivan Paslari, consilieri raionali, cîțiva primari și reprezentanți ai serviciilor publice locale.

Părțile au abordat diverse subiecte cu privire la dezvoltarea social-economică și a infrastructurii regiunii, inclusiv susținerea agriculturii, reabilitarea drumurilor, obiectivele de menire socială și instituțiile educaționale, asigurarea cu apă.

În mod special, interlocutorii au discutat despre posibilitatea reorganizării Universității de Stat din Taraclia în filiala Universității Ruse din Bulgaria. Datorită sporirii prestigiului acestei instituții universitare, tinerii din raionul Taraclia, care vor opta pentru studii în Bulgaria, vor putea să rămînă acasă, fapt care va influența pozitiv situația demografică din regiune și din Moldova, în general. În acest scop, vor fi organizate consultări cu participarea reprezentanților Aparatului Președintelui, administrației raionale și ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al RM.

Un alt subiect de discuție l-a constituit restabilirea exporturilor în Rusia a producției vinicole din raionul Taraclia. Anterior, au avut loc consultări corespunzătoare cu partenerii din Rusia și autoritățile contează pe soluționarea pozitivă a acestei chestiuni.

***

În încheierea vizitei de lucru la sudul Moldovei, Preşedintele ţării, Igor Dodon, s-a familiarizat cu activitatea a doi agenți economici din raionul Taraclia.

SRL „Agrogled” activează de aproape 20 de ani. În prezent, compania prelucrează peste 10 mii de hectare de pămînt, inclusiv 500 ha de plantații de viță de vie. Aici, la moment, este în plină desfășurare campania de recoltare a cerealelor.

SRL „Biyaz Salcîm” a fost fondată în anul 2007, prelucrează 1800 de hectare de terenuri arabile, cultivă cereale și struguri. Gospodăria utilizează tehnologii moderne, iar în ultimii ani, se ocupă de creșterea fructelor, dispune de o încăpere frigorifică cu capacitatea de o mie de tone.

Şeful statului a adresat mulțumiri agricultorilor pentru munca sîrguincioasă și le-a adus la cunoștință faptul că Guvernul Republicii Moldova și-a asumat răspunderea pentru adoptarea mai multor inițiative social-economice, inclusiv pentru susținerea financiară a agriculturii.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova