PRESEDINTELE IGOR DODON IN VIZITA DE LUCRU IN RAIONUL LEOVA

Preşedintele Igor Dodon, împreună cu Nicolae Prițcan, președintele raionului Leova și cu vicepreședinții a discutat mai multe chestiuni legate de dezvoltarea regiunii. Autoritățile locale solicită asistență în realizarea proiectelor de îmbunătățire a infrastructurii rutiere, sociale și, în mod special, a celor de aprovizionare cu apă potabilă. De asemenea, s-a vorbit despre agricultură, locurile de muncă ș.a.

Subiecte similare au fost abordate și în cadrul discuțiilor cu un grup numeros de primari ai orașelor și satelor din raionul Leova. Oamenii sînt îngrijorați, în special, de problemele social-economice. Şeful statului i-a asigurat că autoritățile centrale vor acorda susținerea necesară în rezolvarea acestor probleme.

În continuare Igor Dodon a mers la spitalul raional, pentru a se familiariza cu condițiile de activitate a instituției în contextul acțiunilor întreprinse de guvernare pentru modernizarea sistemului. De asemenea, el a înmînat unui grup de lucrători medicali Diploma de Onoare a Președintelui, în semn de înaltă apreciere a meritelor lor deosebite în domeniul protecției sănătății publice și în combaterea răspîndirii virusului.

Preşedintele a adresat mulțumiri personalului medical pentru profesionalism și dăruirea de care dau dovadă în activitatea de zi cu zi. El a dat asigurări că în pofida la toate problemele existente, va continua să susțină sectorul medical nu doar prin majorarea salariilor, dar și prin dotarea instituțiilor medicale.

Spitalul raional Leova are o capacitate de 131 paturi. Aici activează 184 de angajați. Pe parcursul anului 2020 în instituția respectivă s-au tratat 60 de pacienți infectați cu coronavirus.

***

În cadrul vizitei în teritoriu, şeful statului a mers la Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu” din orașul Leova.

Instituția de învățămînt este frecventată de 676 de elevi care sînt instruiți de 48 de cadre didactice. Liceul dispune de un complex sportiv, care include un teren de fotbal, baschet, volei și un teren de gimnastică care a fost renovat recent.

Liceul ,,Mihai Eminescu” este inclus din anul 2017 în proiectul pilot ,,Clasa Viitorului”, care este implementat în instituţiile educaţionale din Moldova și aduce un nou concept în pedagogie, oferind un spațiu de învățare deschis, cu mobilă flexibilă și echipamente digitale moderne, prin utilizarea tehnologiilor digitale, ce favorizează procesul de învățare centrat pe elev.

„Am discutat cu colectivul de pedagogi și le-am mulțumit pentru munca lor zilnică. În context, i-am informat despre inițiativa pe care am lansat-o recent de a dubla salariile profesorilor în anul viitor. De asemenea, am comunicat cu copiii, am făcut mai multe fotografii. Se prea poate ca printre tinerii mei interlocutori să fie viitorul Președinte al Moldovei!”, a menţionat Igor Dodon.

***

Preşedintele a vizitat Azilul pentru persoanele cu dizabilități și în etate din orașul Leova.

În prezent, aici activează 19 angajați care îngrijesc 35 de bătrîni. Azilul a fost fondat în anul 2005 de către Consiliul Raional și oferă servicii de îngrijire și asistență medicală celor care solicită ajutor.

Ulterior şeful statului a înmînat veteranului Marelui Război pentru Apărarea Patriei, Dumitru Cociug, distincția supremă a țării – Ordinul Republicii. Veteranul a participat la mai multe lupte pe front, a ajuns pînă la Berlin și a primit numeroase distincții.

Dumitru Cociug a împlinit recent venerabila vîrstă de 96 de ani. Cu această ocazie, Igor Dodon i-a transmis sincere felicitări, urîndu-i multă sănătate și toate cele bune.

***

În satul Tigheci, raionul Leova, Preşedintele Igor Dodon a luat cunoștință de activitatea întreprinderii vinicole „Făutor”. Aceasta a fost fondată în anul 1997, iar acum, aici muncesc 25 de persoane. Sînt fabricate vinuri roșii, albe și rose.

Întreprinderea deține 300 de hectare de viță de vie, o secție de procesare a materiei prime, o secție de îmbuteliere, un depozit. În ultimii trei ani, compania s-a învrednicit de un număr impunător de medalii la diferite concursuri naționale și internaționale.

„Am urat întreprinderii prosperitate și am amintit despre ideea mea: o adevărată dezvoltare industrială a țării o putem obține doar dacă în fiecare localitate se va deschide o întreprindere industrială, fie aceasta o mică fabrică, un depozit pentru produsele agricole sau o companie de textile”, a delarat şeful statului.