Premiul L’Oréal-Unesco a fost decernat unui număr de cinci cercetătoare
Cel de-al 25-lea Premiul internaţional L’Oréal-Unesco „Pentru Femeile din Ştiinţă” a fost decernat Joi unui număr de cinci cercetătoare din domeniul ştiinţelor mediului, informaticii, chimiei, matematicii şi fizicii, informează AFP, potrivit agerpres
Premiul, în valoare de 100.000 de euro pentru fiecare laureată, vizează accelerarea carierei cercetătoarelor din cinci regiuni ale lumii şi „oferirea mijloacelor necesare pentru ca acestea să spargă plafonul de sticlă”, au precizat Fundaţia L’Oréal şi Unesco într-un comunicat.
În prezent, femeile reprezintă 33% dintre cercetătorii din întreaga lume, faţă de 30% în 2014 şi 27% la sfîrşitul anilor 1990, potrivit celor două organizaţii. Cu toate acestea, ”doar 18% dintre posturile ştiinţifice de vîrf sunt ocupate de femei în Europa şi doar 12% dintre membrii academiilor naţionale de ştiinţe din întreaga lume sunt femei”, subliniază acestea.
Cîştigătoarea pentru Asia şi Pacific, Lidia Morawska, profesoară de ştiinţe ale Pămîntului şi Mediului la Universitatea din Queensland (Australia), a fost distinsă pentru „contribuţia sa la îmbunătăţirea calităţii aerului” graţie cercetărilor sale asupra poluării atmosferice.
În America de Nord, profesoara Aviv Regev, cercetătoare în domeniul bioinformaticii la compania americană de biotehnologie Genentech, a fost recompensată pentru activitatea sa în domeniul genomicii celulare. Cercetările sale fac posibilă „ţintirea mecanismelor care cauzează boala”.
Frances Kirwan, profesoară de matematică la Universitatea Oxford din Marea Britanie, a primit premiul pentru Europa graţie cercetărilor sale care permit o descriere matematică a universului.
În Africa şi în statele arabe, chimista Suzana Nunes, profesoară la Universitatea de Ştiinţe King Abdullah din Arabia Saudită, a fost recompensată pentru dezvoltarea unor tehnici de separare chimică cu o amprentă de carbon redusă, utilizate în petrochimie şi farmacie.
Pentru America Latină şi Caraibe, premiul i-a revenit fizicienei Anamaria Font, profesoară la Universitatea Centrală din Venezuela. Lucrările sale în domeniul „teoriei supercorzilor” încearcă să descrie „într-un mod unificat şi coerent” particulele elementare.