PREGĂTITA-NEPREGĂTITA MARINA TAUBER

Avînd interdicție de părăsire a Țării, nu prea știe pe ce parte să se întoarcă

Autor: Mihai CONȚIU

În urmă cu niște ani, pe pagina mea de FaceBook, am scris un pamflet mai corosiv, adică usturător, pătrunzător, al cărui țintă era Marina Tauber. Cu promptitudine, pe la coada anului 2019, ”un tăuraș credincios de-al ei” (unui Ion Gnatiuc) m-a reclamat la ceea ce se numește Consiliu de Presă. Consiliul de Presă, despre care nu știam că are responsabilități și în spațiul FaceBook, a examinat ”sesizarea privind limbajul unei postări a jurnalistului Mihai Conţiu în reţeaua de socializare Facebook, care o vizează pe deputata în Parlamentul Republicii Moldova doamna Marina Tauber, reclamantul condiserînd că este vorba de limbaj stigmatizant şi discriminator”.

În ”decizia sa”, Consiliul de Presă, printre altele, a stipulat: ”Consiliul de Presă reaminteşte că activitatea profesională a jurnalistului este incompatibilă cu diseminarea mesajelor interzise de lege (discursul instigator la ură, la homofobie, la antisemitism, la discriminare etc.), precum şi cu activitatea de propagandă politică, religioasă şi de agitaţie electorală – articolul 1.6 al Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova”.

Firește că m-am amuzat teribil citind absurdul acestei ”decizii”! Cert este că pamfletul meu destul de corosiv a fost șters de pe FaceBook, dar vă asigur că ar fi actual și acum, numai că el nu mai există.

Ca o consecință a celor arătate, cu diferite alte ocazii, s-au găsit cîțiva ”jurnaliști de perete” inamici care, criticîndu-mă, aminteau: ”Controversatul jurnalist Mihai Conțiu, care a fost subiectul unei reclamații la Consiliul de Presă, a…”, fără să scrie și cine și de ce m-a reclamat. Formula preferată a unor astfel de jurnaliști – ”controversatul jurnalist” –, la fel, m-a amuzat și mă amuză și acum. De ce?

Pentru că e vorba despre așa-ziși jurnaliști cu legitimații de presă care, în loc să scrie, mai bine s-ar angaja la ”Fabrica de făcut țigări cu mîna”, dată fiind incultura lor pe toate planurile. Dar să revenim în prezent, tot asupra Marinei Tauber!

Cînd ziua de 12 August se pregătea să-și închidă pleoapele, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis că Marina Tauber are interdicția de a părăsi teritoriul Republicii Moldova în următoarele 60 de zile.

Firește că, la fel ca și Iurie Roșca, Vlad Filat, Ilan Șor și alții, Tauber consideră e vorba despre o ”decizie politică”. Iată cîteva declarații controversate ale ”miresei politice” a lui Ilan Șor! După ședința de judecată din 12 August, Tauber, printre altele, a declarat: ”Eram cumva pregătită de dimineață că se va lua anume această decizie. Totuși, speram că măcar magistrații vor respecta legislația, dacă procurorii o încalcă. (…) Magistrata a decis să joace jocul procurorilor, la indicația Maiei Sandu. Vom depune recurs la Curtea de Apel”.

Marina Tauber a acuzat Procuratura Anticorupție că ar încerca să o împiedice să plece în Rusia.

Cu ceva zile în urmă, Tauber scria pe Telegram că ”este forțată să părăsească Țara, după mai multe amenințări grave cu răfuiala fizică, inclusiv”. Imediat după cele scrise, în aceeași zi, Tauber a precizat: ”Nu intenţionez să plec din ţară, voi lupta pentru dreptate și un viitor mai bun pentru Țara noastră. Maia Sandu, te bucuri prea devreme, degeaba aștepți un asemenea cadou. În ciuda amenințărilor și presiunilor, voi continua munca mea pentru binele Patriei noastre.”

Ba se plînge că nu este lăsată să-l viziteze pe Șor în Rusia, ba afirmă că nici în ruptul capului nu-și va părăsi Țara! Înțelege cineva ceva? În plus, poate pricepe cineva care-i ”munca ei reală pentru binele Patriei”, alta decît cea de diversionistă și manipulatoare în numele lui Șor și al Rusiei?

În realitate, Tauber nu poate face nici pe departe obiectul unui ”proces politic”. Ea este acuzată penal pentru fapte grave și concrete, dar nu și pentru trădare de Țară, așa cum ar fi și firesc în contextul geopolitic intern și extern actual. Marea ei teamă e că se strînge încet lațul captivității ei personale. Alți bani negri, altă cheltuială ilegală – veți vedea cum se vor intensifica protestele susținătorilor ei plătiți!

Intensificarea tot mai numeroasă a acestor proteste va fi motivată și de faptul că SIS a dispus blocarea accesului la site-urile băncii rusești Promsvyazbank, care oferă lunar ajutor financiar pentru peste 30 de mii de pensionari și angajați din sectorul public din Găgăuzia. Despre acest demers a comunicat operatorul de telefonie mobilă și internet Orange Moldova. În concordanță cu notificarea E/8151 din 8 August 2024, emisă de SIS, Orange Moldova a blocat accesul utilizatorilor săi la mai multe pagini web și adrese IP ale Promsvyazbank. Verificările efectuate de corespondentul TASS confirmă că site-ul Promsvyazbank nu mai funcționează în Moldova, cu un mesaj tehnic din partea furnizorului care indică lipsa conexiunii la serverul www.psbank.ru.

UȘor, uȘor, se pare că pro-rușii moldoveni ai trădătorilor Șor și Tauber ar fi primit o lovitură, dar cred că asta este doar ”un mărunțiș”. Dincolo de banii rușilor, Șor, Plahotniuc și Filat, de exemplu, mai produc și astăzi sume uriașe de bani prin intermediul interpușilor pe care îi au în Republica Moldova, interpuși care sunt implicați în cele mai complexe scheme de corupție și de afaceri. Va fi o Toamnă grea și agitată cum n-a mai fost niciodată! Veți vedea!

01.10.24 - 00:41
01.10.24 - 00:52
01.10.24 - 00:43
01.10.24 - 00:50
02.10.24 - 00:22
03.10.24 - 15:32
04.10.24 - 00:15
03.10.24 - 15:30
03.10.24 - 15:29
04.10.24 - 00:11
04.10.24 - 00:13
06.10.24 - 13:29
02.10.24 - 00:13
02.10.24 - 00:20
02.10.24 - 00:11