PREŞEDINTELE UNIUNII SCRIITORILOR: LIMBA ROMÂNĂ ESTE O CENUŞĂREASĂ LA EA ACASĂ
După 25 de ani de cînd s-a revenit la alfabetul latin, lucrurile în Republica Moldova nu s-au schimbat în ceea ce priveşte statutul limbii române. De jure este limbă de stat, iar de facto este cam aceeaşi situaţie ingrată în care se afla acum 25 de ani, a declarat pentru IPN preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu.
„Demersurile noastre sunt aceleaşi şi discursul se repetă de la an la an”, a spus scriitorul, sugerînd că ziua de 31 August trebuie să se numească Ziua Limbii Române şi să se declare că în Republica Moldova se vorbeşte româna. „31 August este o sărbătoare. Ne adunăm sub semnul acestei sărbători, care semnifică eliberarea şi emanciparea noastră naţională şi socială”, a adăugat preşedintele Uniunii Scriitorilor.
Potrivit lui Arcadie Suceveanu, este regretabil că limba română nu a pătruns încă în toate sferele vieţii sociale. „Ceea ce reprezintă punctul nostru vulnerabil este că limba nu are utilizare în toate sferele sociale. Ea continuă să rămînă o cenuşăreasă la ea acasă, din păcate”, a subliniat scriitorul. Arcadie Suceveanu spune că este nevoie stringentă de a reînfiinţa Departamentul de funcţionare a limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, care a existat pînă în anul 1994. Acest lucru ar face ca limba să cucerească şi alte sfere şi să-şi extindă sfera de comunicare.
„Au trecut 25 de ani şi noi încă nu ştim cum se numeşte limba noastră, adică ştim, dar suntem laşi şi nu putem depăşi acest sentiment umilitor de a spune lucrurilor pe nume, că limba noastră este română. Acesta vorbeşte de gradul de cultură, de demnitate şi este urît”, a mai spus scriitorul.
Sărbătoarea „Limba Noastră” este marcată în Republica Moldova la 31 August. (IPN)