Președintele SUA este aşteptat în Elveţia la conferinţa privitoare la pacea din Ucraina

Preşedintele american Joe Biden ar urma să participe la conferinţa asupra păcii în Ucraina care se va desfăşura în Elveţia aproximativ la jumătatea lunii Iunie, relatează presa elveţiană, citată de AFP, scrie Agerpres.

Data conferinţei nu a fost încă fixată, dar mai multe mass-media au avansat zilele de 16-17 Iunie. Nici invitaţiile nu au fost încă transmise, însă potrivit cotidianului elveţian NZZ, care citează "mai multe surse de încredere", preşedintele american ar urma să participe, amintind că pentru astfel de întîlniri confirmarea participării este anunţată cu puţin timp înaintea evenimentului.

Autorităţile elveţiene au fost pînă în prezent foarte discrete asupra detaliilor şi pregătirii conferinţei, pe care au acceptat pe 15 Ianuarie să o găzduiască în urma unei vizite a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Acesta din urmă a vorbit atunci despre un "summit" şi a exclus participarea Rusiei. Prin urmare, aceasta nu va fi o conferinţă de pace propriu-zisă. Moscova a calificat drept ridicolă desfăşurarea unei astfel conferinţe în lipsa ei şi poziţia sa pînă în prezent a fost că nu va participa la întîlnirea din Elveţia nici dacă va fi invitată, invocînd faptul că această ţară şi-a pierdut statutul de neutralitate prin aplicarea sancţiunile impuse Rusiei de către UE.

Totuşi, ministrul elveţian de Externe, Ignazio Cassis, a încercat să abordeze Moscova pe acest subiect şi s-a întîlnit, în Ianuarie, la New York, cu omologul său rus Serghei Lavrov. Elveţia, care Miercuri a anunţat că va oferi pentru reconstrucţia Ucrainei peste cinci miliarde de euro eşalonat pînă în anul 2036, încearcă să atragă China şi alte puteri emergente care să ia parte la reuniunea pe care o prezintă drept "Conferinţa la nivel înalt asupra păcii în Ucraina". Potrivit presei, sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi din zeci de ţări.

Bloomberg relatează că reuniunea nu se va desfăşura la Geneva, cum relataseră alte mass-media, ci în apropiere de Lucerna, în Alpii din partea centrală a Elveţiei, la hotelul de lux Bürgenstock, ce oferă o panoramă idilică pe coasta unui deal la mai mult de 450 de metri deasupra Lacului celor Patru Cantoane.

Moscova a susţinut de mai multe ori că este deschisă la negocieri cu Ucraina, dar a acuzat Kievul că sub influenţa aliaţilor săi occidentali, mai ales SUA, respinge orice dialog, iar preşedintele Zelenski a emis un decret care interzice orice tratative cu preşedintele rus Vladimir Putin. Potrivit Moscovei, Occidentul l-ar fi determinat pe Zelenski să se retragă de la negocierile de pace desfăşurate în Martie 2022 la Istanbul, care au fost ultimele negocieri între Moscova şi Kiev de cînd Rusia a pornit invazia asupra Ucrainei pe 24 Februarie 2022.

La sfîrşitul acelui an, Zelenski a enunţat o formulă de pace care prevede retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui Tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti. Rusia consideră aceste puncte ca fiind de fapt o cerere de capitulare, astfel că a respins planul şi a cerut Kievului să accepte pierderea Crimeii şi a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.