Predictiile mortale ale OMS: 700.000 de morti de Covid-19 in Europa pina in Martie 2022

Aproximativ 700.000 de oameni vor muri din cauza COVID-19 pînă în Martie anul viitor în Europa, dacă se menţine actuala tendinţă de răspîndire a virusului, a avertizat Marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Prognozele OMS arată că 25 de ţări din regiunea europeană – care include 53 de state din acest continent şi din Asia Centrală – riscă să fie afectate de o criză a paturilor în spitale, în timp ce alte 49 vor fi supuse unei presiuni ridicate sau extreme la secţiile de terapie intensivă (ATI), pînă în Martie 2022, relatează EFE. 

''Pentru a trăi cu acest virus şi pentru a ne continua viaţa de zi cu zi, avem nevoie de o abordare care să meargă dincolo de vaccin. Acest lucru înseamnă să primim dozele standard şi un rapel dacă ne este oferit, dar şi să încorporăm măsuri preventive în rutina noastră", a declarat directorul OMS-Europa, Hans Kluge, într-un comunicat.

Printre acestea se numără purtarea măştilor acasă, igiena mîinilor, ventilarea spaţiilor, păstrarea distanţei sau tusea în pliul cotului, ceea ce ar ajuta la "evitarea tragediilor şi pierderilor inutile de vieţi omeneşti", precum şi la limitarea perturbărilor sociale.

OMS a recomandat totodată combinarea acestor măsuri cu intervenţii de sănătate publică, precum impunerea certificatului verde, izolarea celor care prezintă simptome de COVID-19, testarea, depistarea şi carantina.

Europa a redevenit epicentrul pandemiei 

Regiunea europeană se află sub o puternică influenţă a pandemiei: săptămîna trecută s-a dublat numărul deceselor zilnice pînă la 4.200 şi au fost depăşite cele 1,5 de milioane de decese de la începerea pandemia, care vor putea ajunge pînă la 2,2 milioane în Primăvara anului viitorul, conform prognozelor actuale, mai scrie EFE, citată de Agerpres.

Transmiterea rapidă a virusului este favorizată de trei factori: predominanţa variantei Delta, ridicarea restricţiilor, scăderea temperaturilor şi reuniunile în interior, precum şi numărul încă mare de persoane nevaccinate.

Peste un miliard de doze de vaccin au fost administrate în regiune şi 53,5 % din populaţie a fost vaccinată cu ambele doze, însă cu decalaje mari între ţări, dintre care unele de abia au vaccinat 10 % din populaţie, în timp ce altele au vaccinat peste 80 % din populaţie.

Este şi motivul pentru care OMS a reamintit că vaccinurile sunt "vitale" pentru a preveni cazurile severe şi decesele şi că ratele de imunizare trebuie să crească, deoarece există dovezi care sugerează că protecţia pe care o oferă este în scădere.