Povestea frumoasei mostenitoare americana care a stat in coma timp de 28 de ani

Martha “Sunny” von Bülow s-a născut pe 1 Septembrie 1932, fiind singura fiică a magnatului George Crawford, fost președinte al Columbia Gas & Electric Company, și a soției sale, Annie-Laurie Warmack. Fetița s-a născut în trenul particular al tatălui ei în Manassas, Virginia, pentru că mama sa se afla în drum spre New York, motiv pentru care a fost cunoscută în copilărie sub numele de “Choo-Choo”.

Tatăl Marthei a murit cînd ea avea trei ani și în acel moment copila a moștenit 100 de milioane de dolari. Mama ei, fiica fondatorului companiei International Shoe Company, s-a căsătorit mai tîrziu cu sculptorul și scriitorul Russell Aitken.
Pe 20 Iulie 1957, Sunny s-a căsătorit cu Alfred Eduard Friedrich Vincenz Martin Maria von Auersperg, fiul prințului Alois von Auersperg și al contesei Henriette Larisch von Moennich. Acesta provenea dintr-o familie foarte distinsă. După prăbușirea Imperiului Austro-Ungar, părinții lui sărăciseră și tînărul era nevoit să lucreze ca instructor de tenis într-o stațiune elvețiană, loc unde a și cunoscut-o pe frumoasa moștenitoare americană.

Cuplul a avut doi copii, pe prințesa Annie-Laurie “Ala” von Auersperg și prințul Alexander Georg Auersperg, dar aveau să divorțeze în 1965. În acel moment, averea prințesei Sunny era de peste 75 de milioane de dolari. Prințul Alfred a murit în 1992, după ce a stat în comă ireversibilă timp de nouă ani, în urma unui accident de mașină petrecut în Austria.

Pe 6 Iunie 1966, Sunny s-a recăsătorit cu Claus von Bülow, fost asistent al industriașului Jean Paul Getty, la Biserica Prezbiteriană Brick din New York și au avut o fiică, pe Cosima von Bülow.

În Decembrie 1979, în timpul reuniunii de familie cu ocazia Crăciunului de la conacul lor din Newport, Rhode Island, frumoasa Sunny a fost găsită fără suflare și a fost dusă de urgență la spital unde a intrat în comă. După cîteva zile de investigații, medicii au stabilit că starea ei este rezultatul scăderii zahărului din sînge, au diagnosticat-o cu hipoglicemie și au avertizat-o asupra alimentației.

Soțul ei, Claus von Bülow, a fost acuzat mai tîrziu că i-a provocat această stare injectîndu-i insulină. În Aprilie 1980, prințesa a fost din nou internată în spital după ce a devenit dintr-o dată incoerentă și dezorientată, medicii confirmînd din nou că suferea de “hipoglicemie reactivă” și a fost sfătuită să mențină controlul glicemiei urmînd o dietă strictă, limitînd aportul de zahăr și evitînd alcoolul.

În seara zilei de 21 Decembrie 1980, în timp ce se afla din nou pentru sărbătorea Crăciunul cu familia la conacul din Rhode Island, ea a manifestat din nou confuzie, a fost trimisă să se odihnească în dormitor, dar dimineața a fost descoperită inconștientă pe podeaua băii. Sunny a fost dusă imediat la spital, dar a devenit clar că de data aceasta suferise leziuni cerebrale grave care au produs o stare vegetativă persistentă. Deși caracteristicile clinice semănau cu o supradoză de medicamente, unele dintre dovezile de laborator au sugerat hipoglicemie.

Din cauza tensiunilor dintre Claus și Sunny von Bülow care aveau loc cu mare frecvență din Toamna anului 1980, copiii ei din prima căsătorie au început să aibă suspiciuni și să creadă că soțul femeii ar putea fi vinovat și l-au convins pe Richard H. Kuh, fostul procuror al statului New York, să investigheze posibilitatea ca Claus von Bülow să fie vinovat de tentativa de ucidere a mamei lor. După strîngerea probelor, procurorii din Rhode Island au prezentat cazul unui judecător care a decis să le returneze dosarul, iar în Iulie 1981 Claus a fost acuzat de tentativă de crimă.

Cazul a fost celebru în Statele Unite, întreaga presă urmărind cu mare interes investigațiile. Procesul a început în Februarie 1982, iar dovezile procurorilor au fost doar circumstanțiale, invocînd motive financiare și cerînd audierea servitoarelor, inclusiv a unei anume Maria Schrallhammer, care a fost martoră la ambele evenimente, audierea șoferilor, a medicilor care o îngrijiseră, dar au prezentat și o pungă neagră care conținea droguri și o seringă uzată care avea urme de insulină. Un endocrinolog de la Harvard a declarat în instanță că este convins că leziunile cerebrale ale lui Sunny sunt rezultatul injectării insulinei, motiv pentru care Claus von Bülow a fost condamnat pentru crimă.

Acesta însă l-a angajat pe profesorul de Drept Alan Dershowitz pentru recurs, iar apărarea a chemat în fața instanței nouă experți medicali, toți profesori universitari de renume mondial, care au declarat că starea femeii nu a fost cauzată de insulină, ci de o combinație de droguri, alcool în exces plus afecțiunile ei cronice, dar de această dată ideea generală a fost că nimeni nu poate fi 100% sigur care este cauza stărilor de comă.
În ciuda deciziei judecătorului, copiii lui Sunny au fost convinși că soțul ei a încercat să o omoare. În Iulie 1985, la zece zile după ce Claus von Bülow a fost achitat în cel de-al doilea proces, Ala și Alexander, copiii cei mari ai lui Sunny, au intentat un proces civil împotriva lui în numele mamei lor. Pe 24 Decembrie 1987, cazul a fost soluționat întrucît Claus von Bülow a fost de acord să renunțe la toate pretențiile asupra averii fostei sale soții, apoi a părăsit țara.

După finalizarea procesului, Ala și Alexander au înființat mai multe fundații pentru sprijinul victimelor criminalității, inclusiv Centrul Național pentru Victimele Criminalității din Washington, Fundația de Cercetare pentru Comă Sunny von Bülow și Head Trauma Research din New York.

Sunny, frumoasa moștenitoare americană a fost internată la Casa de Bătrîni Mary Manning Walsh din New York unde a rămas în stare vegetativă pînă la moarte, pe 6 Decembrie 2008.