Poroşenko scapa de inchisoare. Parchetul a renuntat sa ceara incarcerarea fostului Presedinte
Parchetul ucrainean a renunţat Joi să ceară încarcerarea fostului Preşedinte Petro Poroşenko în cadrul unei anchete pentru abuz de putere în timpul mandatului său, dosar care suscită atenţia Occidentului, informează AFP, potrivit agerpres. Un reprezentant al Parchetului s-a limitat să ceară, în timpul unei audieri la Kiev, ca Poroşenko să se angajeze să se prezinte la convocările ce i se vor notifica şi să nu părăsească ţara. Tribunalul a amînat examinarea acestei cereri pentru 1 Iulie.
Cu toate acestea, înainte de aceasta, Parchetul anunţase că vrea să ceară plasarea în detenţie a fostului şef de stat, astăzi în opoziţie.
În prezent deputat, Poroşenko, 54 de ani, s-a prezentat la audiere cu soţia sa şi a fost întîmpinat la intrare de sute de susţinători ai săi, printre care deputaţi din partidul lui care-i scandau numele.
Poroşenko, miliardar care a făcut avere cu fabrici de dulciuri şi de autobuze, este suspectat că l-a obligat pe şeful serviciilor de informaţii să abuzeze de puterile lui în timpul numirii unuia dintre adjuncţii săi, în 2018.
Petro Poroşenko a calificat aceste urmăriri drept „răzbunare din partea celor buni de nimic”.
După ce a preluat Preşedinţia Ucrainei în 2014, cînd Estul ţării se cufunda într-un război cu separatiştii proruşi, Poroşenko a pierdut alegerile prezidenţiale din 2019 în faţa lui Volodimir Zelenski, fost umorist, novice în politică şi care promitea să-i trimită la închisoare pe oficialii corupţi.
Poroşenko este citat în circa 15 anchete judiciare declanşate de la sfîrşitul mandatului său, însă este pentru prima dată cînd el este calificat drept suspect şi cînd Parchetul cere arestarea lui.
Acest dosar a suscitat îngrijorarea reprezentanţelor diplomatice occidentale. „Sistemul judiciar nu trebuie să fie utilizat pentru reglarea conturilor politice”, a avertizat pe Twitter Ambasada americană în Ucraina.
În timpul mandatului său, Poroşenko a fost creditat drept un Preşedinte care a apropiat ţara sa de Occident, ce susţine Kievul în faţa Moscovei. Însă el este foarte criticat pentru că nu a stăvilit corupţia endemică, inclusiv din anturajul lui. Detractorii săi îl acuză că s-a îmbogăţit în timpul războiului.