PERSPECTIVELE DE CRESTERE A EXPORTURILOR MOLDOVENESTI SINT FOARTE DEPENDENTE DE REFORMELE DIN TARA, POTRIVIT UNUI STUDIU
Perspectivele de creștere a exporturilor moldovenești sînt foarte dependente de reformele din țară, se constată în Studiul privind comerțul în Moldova, prezentat de Oficiul Grupului Băncii Mondiale (BM) din Moldova.
„Acest studiu arată, de fapt, cum perspectivele de export ale Moldovei depind de reforme. Stoparea barierelor de la frontieră și reducerea birocrației sînt mult mai importante pentru exporturile moldovenești, decît acordurile internaționale privind comerțul”, a declarat managerul de țară al BM, Alexander Kremer.
Experții constată că valoarea comerțului exterior a crescut substanțial, de la 1,250 miliarde de dolari SUA în anul 2000 la 7,800 miliarde în anul 2013. Diversificarea piețelor și produselor ”a contribuit în mod considerabil la creșterea exportului”. Pe de altă parte, investițiile străine directe, cruciale pentru stimularea competitivității exporturilor, ”s-au redus după anul 2007 și au rămas la un nivel dezamăgitor de 3,11 la sută din PIB în anul 2013”.
Potrivit studiului, probabilitatea este mai mare ca reformele structurale ale climatului de afaceri să încurajeze investițiile și inovațiile mai puternic decît facilitățile fiscale. ”Aprofundarea comerțului și integrarea investițiilor sînt critice pentru perspectivele de dezvoltare de lungă durată ale țării. Acordul de Liber Schimb cu UE este o oportunitate nemaipomenită: mai mult pentru că aceasta trebuie să impulsioneze reformele în țară, decît pentru că oferă acces mai mare la piețele UE”, consideră autorii studiului.
Pentru a îmbunătăți climatul de afaceri, ”implementarea inițiativelor anticorupție este crucială pentru transparență și într-un final, pentru atragerea investițiilor și creșterea economică”.
Potrivit studiului, agricultura și sectorul agroalimentar este un promotor important al comerțului internațional al Republicii Moldova. Totodată, sectorul agrar din Moldova a avut o performanță destul de inegală, deoarece creșterea a fost înceată și extrem de variabilă, în mare parte, din cauza vulnerabilității sectorului la condițiile climatice.